Acum doi ani, pe când catedrala Notre Dame era distrusă de un incendiu, s-a descoperit că lucrările de reabilitare pot fi realizate și cu ajutorul unui joc – Assasin’s Creed: Unity.
Parte din munca echipei de la Ubisoft – adică randările 3D, precum și hărțile catedralei – sunt folosite în procesul de restaurare, alături de scanările efectuate de National Geographic pentru unul dintre documentarele difuzate pe canalul propriu.
Ei bine, realitatea virtuală a ajuns și în Micul Paris, cum era alintată capitala noastră de prin ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Și asta nu doar datorită arhitecturii similare, ci mai ales datorită factorului uman. Oraşul se schimbă în cele mai detaliate repere urbanistice iar vestimentaţia, gesturile, accesoriile cotidiene devin aidoma celor de la Paris. Limba franceză era vorbită frecvent pe stradă şi pe anumite paliere sociale, includem aici şi o mare parte din pătura de mijloc.
În condițiile în care investițiile în refacerea locurilor cu valoare istorică și turistică se lasă așteptate de ani de zile, tehnologia reprezintă o soluție prin intermediul căreia Bucureștiul poate redeveni,
măcar virtual, Micul Paris. FACTORY 4.0 a lansat, în premieră, un proiect de transformare digitală a orașului, încercând să ofere turiștilor și nu numai lor, o adevărată reconstrucție digitală a transportului Bucureștiului de altădată, pe care oricine are un smartphone să o poată vedea, cu ajutorul unei aplicații dedicate.
Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0:
Primul pas în reconstrucția digitală a Bucureștiului vechi este unul simbolic. Într-un oraș plin de noxe, tot mai poluat de traficul auto, am decis să reconstruim digital experiența transportului public bucureștean, ca parte din identitatea acestui oraș considerat cândva Micul Paris. Cuvantul caree defiște acest proiect este “experiență”, experiența interacțiunii cu tehnologia realității augmentate și cea a trecutului adus în prezent.
Cu ajutorul aplicației Index AR, oferită gratuit utilizatorilor de iPhone și telefoane Android, oricine se poate fotografia cu tramvaiul pe străzile orașului. Aplicația este ușor accesibilă prin scanarea unui QR Code atașat acestui material:
Mi-ar plăcea ca acest tip de demers să ajungă și în Mica Vienă, locul de adopție al transportului urban modern din România! Ar fi fain să mă pot plimba cu princii prin Timișoara și să le arăt tramvaiele de epocă de atunci…
Lasa un comentariu!