Într-o industrie dominată de luminițe RGB și tot felul de brizbrizuri, mai mult sau mai puțin utile, cu greu mai găsești componente hardware de calitate cu design simplu și funcțional. Vedeți voi, mai toți producătorii încearcă acum să ne impresioneze printr-un aspect cât mai impunător, omițând uneori caracteristicile care contează cu adevărat. În zona coolerelor all-in-one, de exemplu, o bună parte din costurile de fabricație se îndreaptă acum spre sistemele de iluminare RGB și foarte puțini producători au rămas pe rețeta tradițională, în care performanța să fie pe primul plan. Fractal Design este printre puținele companii ce încă aderă la un concept de design sobru, oferind în același timp dotări de actualitate și un raport preț/performanță foarte bun.
Anul trecut, suedezii și-au actualizat gama de coolere all-in-one prin două noi modele denumite Celsius S24 și Celsius S36, cu radiatoare de 240, respectiv 360 mm. Eu am avut ocazia să testez mezinul noi generații de coolere, Celsius S24, iar impresiile formate le veți găsi pe parcursul acestui articol. Cooler-ul este compatibil cu toate socket-urile Intel și AMD (inclusiv TR4) și dispune de două moduri de operare: PWM, în care turația pompei și a ventilatoarelor este gestionată de placă de bază, și auto, unde politica de turația este controlată de firmware-ul cooler-ului. Știm deja că Fractal Design pune mare accent pe silențiozitate, iar noul Celsius S24 nu face excepție. Alături de ventilatoarele Dynamic X2 GP-12, ce au un nivel de zgomot de maxim 32.2 dB(A), modul auto al cooler-ului asigură o operare aproape inaudibilă. În plus, producătorul oferă libertate totală atunci când vine vorba de modding, permițând extinderea loop-ului printr-o serie de fitting-uri detașabile, fără a anula garanția de 5 ani.
Fractal Design Celsius S24 este disponibil la PCGarage la prețul de aproximativ 750 Lei.
Specificații Fractal Design Celsius S24:
- Socket-uri suportate: Intel LGA 115x, 2011, 2011-v3, 2066; AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2, TR4
- Dimensiuni radiator: 284 x 122 x 31 mm (56 mm grosime cu tot cu ventilatoare instalate)
- Material radiator: aluminiu
- Dimensiuni ventilator: 120 x 120 x 25 mm (x2)
- Turație ventilator: 500-2000 RPM
- Airflow ventilator: 87.6 CFM
- Zgomot ventilator: maxim 32.2 dB(A)
- Bearing ventilator: LLS
- Durată de viață ventilator: minim 100.000 ore
- Conector ventilator: PWM (4 pini)
- Dimensiuni pompă (CPU block): 284 x 122 x 31 mm
- Conector pompă: PWM (4 pini)
- Turație pompă: 1950-3150 RPM
- Material suprafață de contact CPU block: cupru
- Zgomot pompă: maxim 20 dB(A)
- Durată de viață pompă: minim 50.000 ore
- Lungime tuburi: 400 mm
- Fitting-uri: G 1/4″, detașabile
- Culori disponibile: negru
- Altele: hub pentru ventilatoare montat pe radiator, tuburi îmbrăcate în sleeve, dual mode fan control (PWM și auto), posibilitate de extindere a loop-ului, pastă termoconductoare preaplicată
- Garanție: 5 ani
Ambalaj, accesorii și construcție
Cooler-ul vine ambalat într-o cutie de dimensiuni generoase și este bine protejat prin câteva straturi adiționale de carton. Pe partea frontală a cutiei vedem cooler-ul în toată splendoarea sa, cu ventilatoarele instalate, iar pe spate găsim menționate specificațiile cheie și platformele suportate.
În materie de accesorii, ne alegem cu mount-uri pentru toate socket-urile Intel și AMD, diverse șuruburi, două ventilatoare Fractal Design Dynamic X2 GP-12 și un manual de instrucțiuni în limba engleză extrem de bine detaliat.
Cum există deja un fan hub pentru ventilatoare montat pe radiator, Fractal Design nu a mai inclus alte splittere sau prelungitoare, accentul fiind pus pe simplitate și ușurință în utilizare. Singurul inconvenient la capitolul accesorii este lipsa pastei termoconductoare la tub, aceasta fiind preaplicată pe zona de contact a CPU block-ului.
Cele două ventilatoare de tip Fractal Design Dynamic X2 GP-12 măsoară 120 x 120 x 25 mm, vin cu conectori PWM (4 pini), pentru o ajustare cât mai precisă a turației și pot fi setate între 500-2000 RPM. Acestea au un nivel de zgomot de maxim 32.2 dB(A), pot asigura un airflow de până la 87.6 CFM și au o presiune statică de 2.30 mm H20. De asemenea, dispun de LLS bearing și au o durată de viață de minim 100.000 ore.
Radiatorul este realizat din aluminiu și vine într-un finisaj negru mat. Măsoară 31 mm grosime, 122 mm lățime și 284 mm înălțime și, după estimările mele are o densitate de aproximativ 20 FPI (fins-per-inch, trad. lamele pe inch).
Cu ventilatoarele montate, radiatorul ajunge la o grosime de doar 56 mm, putând fi instalat cu ușurință atât în tavanul, cât și în partea frontală a carcasei.
Dacă dispuneți de memorii low profile, de tipul Corsair Vengeance LPX, îl puteți instalat fără probleme chiar și în tavanul unei carcasei compacte.
Tuburile sunt realizate dintr-un material cauciucat și vin îmbrăcate într-un sleeve din nailon de foarte bună calitate. Sunt legate de radiator și pompă printr-o serie de fitting-uri solide de tip G 1/4″, pe care le puteți desface pentru mentenanță sau pentru extinderea loop-ului. Fractal Design menționează că în cazul detașării fitting-urilor garanția nu se anulează și rămâne valabilă pentru fiecare componentă individuală, excepție făcând doar fitting-urile. Rareori mai vezi un producător de all-in-one care să încurajeze modding-ul. Bravo, Fractal Design!
În ciuda diametrului mare, furtunele sunt destul de maleabile, nu se cutează la îndoire și au o lungime de 400 mm, facilitând astfel instalarea cooler-ului chiar și în carcasele încăpătoare. În plus, șuruburile de susținere pentru radiator și ventilatoare se înfiletează perfect pe radiator, lamelele sunt destul de groase, iar îmbinările par a fi destul de solide. Nota 10 pentru calitatea construcției.
În loc să includă un hub pentru ventilatoare în pachet, cei de la Fractal Design au ales să monteze unul direct pe radiator și să ducă cablulul acestuia printr-unul din tuburi. Astfel, se asigură o instalare mult mai simplă și un wire management mai curat. În plus, printr-o astfel de implementare nu e nevoie de mai multe headere PWM pe placa de bază, tot sistemul de răcire alimentându-se de la header-ul CPU fan. Totuși, există o mică problemă: lungimea cablurilor de la ventilatoare. Acestea au o lungime standard și nu sunt adaptate pentru un astfel de sistem de montare, așadar trebuie să improvizați nițel pentru a le aranja cât mai discret. Eu am ales să le înfășor de-a lungul laturilor ventilatoarelor și n-am avut probleme.
CPU block-ul vine într-o construcție circulară compactă, iar design-ul său este unul simplist, fără prea multe brizbrizuri. Partea de sus beneficiază de un finisaj lucios și vine inscripționată în relief cu logo-ul Fractal Design, în timp ce inelul circular de pe lateral are o suprafață cauciucată, mată. Prin rotirea acestui inel se poate comuta între modurile de operare PWM sau auto.
Modul PWM se conformează fan curve-ului setat de placa de bază, în timp ce modul auto operează pe baza firmware-ului cooler-ului și este optimizat pentru o operare silențioasă. Pompa poate funcționa la turații cuprinse între 1950-3150 RPM, dispune de bearing ceramic, are un zgomot de maxim 20 dB(A) și se alimentează la o tensiune de 12V DC. Cum nu dispune de iluminare RGB sau de software de control dedicat, singurul cablu atașat de pompă este cel PWM cu 4 pini. Prin urmare, nu veți avea parte de bătăi de cap în ceea ce privește wire management-ul.
Baza este realizată din cupru și aduce o laminare perfectă. Nu vine cu acel finisaj de oglindă, așa cum vedem pe coolerele cu bază din nichel, însă nici nu prezintă imperfecțiuni evidente, așadar transferul termic ar trebui să fie unul foarte bun. Pasta termoconductoare este apreaplicată, însă eu am ales să o schimb cu Arctic Silver 5. Din ce am observat până acum, pastele termoconductoare preaplicate sunt de regulă de o calitate inferioară celor achiziționate separat și pot avea un impact negativ asupra transferului termic și, implicit, asupra temperaturilor.
Instalare
Fractal Design Celsius S24 vine cu un sistem de montare relativ simplu, împrumutat de Asetek, cu backplate din policarbonat și un set de patru șuruburi pentru fixarea CPU block-ului. După cum vă spuneam și la începutul articolului, revizia curentă a cooler-ului suportă socket-urile Intel LGA 1156, 1155, 1150, 1151, 2011, 2011-v3 și 2066, respectiv AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2 și TR4 (prin intermediul adaptorului inclus în cutia procesoarelor AMD Threadripper). La fel ca în cazul celorlalte coolere de generație mai nouă, instalarea lui Fractal Design Celsius S24 se realizează extrem de rapid, necesitând maxim 30 minute pentru fixarea pompei, a radiatorului și a cablurilor. Desigur, aici contribuie și design-ul simplificat, cu headere PWM montate direct pe radiator. Totuși, e nevoie de puțină îndemânare dacă se dorește montarea radiatorului în partea frontală a carcasei, cu ventilatoarele puse în configurație push. Mai precis, va trebui ca mai întâi să poziționați ventilatoarele, orientate spre interiorul carcasei, apoi radiatorul, și să treceți șuruburile prin ventilatoare în radiator.
În ceea ce privește fixarea CPU block-ul pentru procesoarele Intel, procesul de montare este floare la ureche. Doar introduceți backplate-ul prin spatele plăcii de bază, înfiletați secțiunile metalice aferente socket-ului vostru și fixați pompa prin cele patru șuruburi, având grijă să le înșurubați pe rând, în diagonală, pentru un contact cât mai bun cu heatspreader-ul procesorului.
Conectorul PWM de la pompă se introduce în header-ul CPU fan de pe placa de bază, iar fan curve-ul se setează în funcție de preferințe. Alternativ, dacă nu doriți utilizarea fan hub-ului de pe radiator, puteți conecta pompa în mod individual, la conectorul CPU fan de pe placa de bază, iar ventilatoarele la două headere chassis fan (PWM) de pe placa de bază. În această caz, aveți avantajul de a putea seta un fan curve individual pentru pompă și ventilatoare. Recomandarea mea ar fi să setați pompa pe mod DC cu turație la 100% și ventilatoarele în mod PWM, cu fan curve în funcție de preferințe. Astfel, prelungiți durata de viață a pompei și scăpați de zgomotele date de schimbarea turației. În eventualitatea în care decideți să utilizați cooler-ul pe modul auto, cu ventilatoarele conectate la hub-ul de pe radiator, este obligatoriu să setați header-ul CPU fan pe mod DC 100% sau PWM. Asta e tot!
Din cauza spațiului limitat din carcasa Fractal Design Meshify C și a memoriilor înalte G.SKILL TridentZ, nu am avut de ales decât să montez radiatorul cooler-ului în partea frontală a carcasei. Nu e tocmai o configurație ideală, aerul cald disipat de radiator fiind îndreptat spre placa grafică, însă, din păcate, nu am avut de ales.
Metodologie de testare și performanțe
Testele au fost rulate la o temperatură ambientală de 23 °C, iar înregistrarea temperaturilor procesorului s-a realizat atât în idle, după 30 minute de inactivitate, cât și în full load, cu Prime95, versiunea 26.6, setat pe profilul in-pace large FFTs. În caz că sunteți curioși de ce am utilizat o versiune atât de veche de Prime95, trebuie să știți că iterațiile mai noi ale utilitarului folosesc o serie de instrucțiuni AVX, ce împing ansamblul procesor – VRM la un nivel alarmant de mare, rareori întâlnit într-un scenariu de utilizare normal. Datorită acestui lucru, este posibil să observați rezultate ușor diferite față de cele raportate de alte publicații.
Memoriile au fost setate în configurație dual channel, la frecvența stock de 2133 Mhz. Am decis să nu le overclockez dintr-un motiv foarte simplu: activarea profilelor XMP (ridicarea frecvenței peste profilul JEDEC, stock) duce deseori la o creștere considerabilă a temperaturii procesorului. Acestea fiind spuse, rezultatele prezentate mai jos ar trebui să reflecte destul de precis performanțele sistemului de răcire într-o configurație uzuală, pe care sunt rulate diverse activități intensive (encodări video, prelucrări foto, gaming ș.a.m.d.).
Având în vedere că evaluăm un sistem de răcire pe lichid, stress test-urile au fost rulate timp de aproximativ 30 minute, pentru a permite circuitului să ajungă la echilibru termic. Rezultatele obținute în idle au fost înregistrate după 30 minute de la încetarea oricărei activități și fără nicio aplicație care să ruleze în fundal. Am decis să înlocuiesc pasta termică inclusă în pachet cu Arctic Silver 5, pentru a obține o conductivitate termică cât mai bună, iar pentru ventilatoare am ales profilul standard de gestionare al turației oferit de placa de bază ASUS Z170 Pro Gaming. Toate sistemele de răcire all-in-one prezentate mai jos au fost testate în regim open air, păstrându-se pe cât posibil o temperatură ambientală de 23 °C. Pentru Fractal Design Celsius S24, ventilatoarele au fost rulate atât pe modul de gestionare PWM oferit de placa de bază, cât și pe modul auto, gestionat de firmware-ul cooler-ului. Cum nu toate coolerele dispun de o politică de turație proprie, în scopuri comparative au fost incluse doar testele realizate în mod PWM.
Platformă de test:
- Placă de bază: Asus Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7-6700K
- RAM: 2 x 8GB G.SKILL TridentZ 2133 Mhz
- Sursă: Seasonic S12G-750 750W Gold
- GPU: MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X
- Stocare: Samsung 960 EVO 500GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru început, am ales să măsor temperatura procesorului în idle, la frecvență stock (4.0 Ghz/4.2 Ghz Turbo) și la o tensiune de alimentare de 1.2V (+/- 5% datorită LLC).
În modul PWM, cu turația ventilatoarelor controlată de placa de baza, cooler-ul a reușit să mențină temperatura procesorului la 27 °C, cu doar 4 °C mai mult decât temperatura ambientală. În modul auto, temperatura a fost de 31 °C, așadar o diferență de 4 °C în plus față de modul de operare PWM.
În aceeași configurație, după 30 minute în load cu Prime, cooler-ul, setat pe modul PWM, asigură o temperatură medie de 54 °C, în timp ce modul Auto duce temperatura procesorului până la 70 °C.
Ca de obicei, silențiozitatea vine un cost, însă sunt de părere că Fractal Design nu a inclus un profil prea echilibrat în acest sens. 70 °C în load pe un i7-6700K stock la 1.2V e destul de mult chiar și pentru un cooler pe aer din gama de mijloc.
În idle, la un overclock de 4.5 Ghz cu 1.27V, diferențele dintre cele două profile sunt aproape insesizabile: 29 °C pentru modul PWM și 31 °C pentru cel auto.
Din nou, un rezultat extrem de bun dacă ne raportăm la celelalte coolere all-in-one testate.
În full load, cu cooler-ul setat în PWM, obținem ușoare peak-uri spre 67 °C, însă, în mare parte din timp, temperatura procesorului se menține la 62 °C. Legat de modul de operare auto, aici am avut parte de unele anomalii, în sensul că fiecare iterație a testului a arătat temperaturi ușor diferite. La prima încercare, temperatura a urcat până la 75 °C, însă, în testele ulterioare, aceasta nu a trecut de pragul de 72 °C, iar media s-a situat în jurul valorii de 67 °C. Acestea fiind spuse, se pare că există o oarecare inconsistență în politica de gestionare a turației ventilatoarelor oferită de cooler, aceasta nerespectând un tipar precis de scalare.
Pe configurația formată din procesorul Intel Core i7-6700K, placa de bază ASUS Z170 Pro Gaming și cooler-ul all-in-one Fractal Design Celsius S24 am reușit să împing procesorul la un maxim de 4.7 Ghz cu o tensiune de alimentare de 1.38V, în condiții de maximă stabilitate. Temperaturile au fost mai mult decât decente (35 °C idle și 78 °C full load), însă, așa cum era de așteptat, nu sunt comparabile cu cele ce pot fi obținute pe un custom loop, prevăzut cu un radiator mai solid și cu o pompă mai performantă. Cu toate acestea, mă declar super mulțumit de modul de operare și de temperaturi, mai ales că procesorul utilizat pentru testare nu a beneficiat de delid. În funcție de placa de bază pe care o utilizați, de modul în care gestionează aceasta tensiunea de alimentare a procesorului și load line calibration-ul, dar și de norocul pe care îl aveți la loteria chip-urilor, este foarte probabil să vă bucurați de performanțe ceva mai bune, mai ales în ceea ce privește potențialul de overclocking. Nu am avut pe mână un cooler Fractal Design din seria Kelvin ca să vă pot oferi detalii cu privire la aportul de performanță obținut de la o generație la alta, însă vă pot spune că Celsius S24, cu al său radiator de 240 mm, este perfect capabil să țină în frâu cam orice procesor mainstream, chiar și cu un overclock ceva mai agresiv.
De asemenea, mi-au plăcut foarte mult și ventilatoarele Fractal Design X2 GP-12 PWM incluse în pachet. Sunt foarte silențioase, chiar și atunci când turația acestora este gestionată de placa de bază, iar în modul auto devin inaudibile, indiferent de load-ul procesorului. În caz că sunteți curioși, la o turație de 1200 RPM, acestea emit un zgomot de doar 19 dB(A), iar prin intermediul unui fan curve bine pus la punct, puteți obține un echilibru foarte bun între temperaturi și nivel de zgomot. În plus, la scalarea turației, ca de exemplu atunci când procesorul trece brusc din idle în load, nu apar zgomote deranjante, așa cum am observat pe majoritatea coolerelor all-in-one. Pompa, în schimb, nu este atât de silențioasă pe cât mă așteptam. La turație maximă, această are un ticăit constant căruia nu am reușit să-i dau de cap. Mă gândesc că unitatea pe care am primit-o la test are ceva aer în instalație. Din păcate, încercările mele de a repoziționa radiatorul în tavanul carcasei, cu scopul de a face pompa să nu mai tragă aer, au fost fără rezultat.
Concluzie
Dacă nu sunteți adeptul lumințelor RGB și căutați un cooler all-in-one solid cu performanțe foarte bune, atunci Fractal Design Celsius S24 poate fi o alegere nemaipomenită. Cooler-ul asigură temperaturi joase și un nivel redus de zgomot redus indiferent de scenariul de utilizare și poate face față cu brio chiar și unui overclock ridicat. În plus, producătorul permite extinderea loop-ului, printr-o serie de fitting-uri detașabile, și nu vă anulează garanția în caz că decideți să faceți acest lucru. Cuvinte de laudă am și pentru cele două moduri de operare, PWM și auto, precum și pentru hub-ul destinat ventilatoarelor montat de radiator, care ne scapă de bătăile de cap asociate wire management-ului. Nu sunt mulțumit, însă, de pompă. Aceasta manifestă un ticăit destul de enervant la turații mari. Cu toate acestea, Fractal Design Celsius S24 rămâne un cooler all-in-one extrem de atractiv, ce poate ține în frâu cam orice procesor consumer de pe piață.
Îl găsiți la PCGarage la prețul de 750 Lei.
Pro:
- Performanțe foarte bune
- Operare silențioasă
- Design simplu și funcțional
- Suport pentru AMD TR4 (Threadripper)
- Calitate excepțională a construcției
- Ușor de instalat
- 5 ani garanție
Contra:
- Pompă gălăgioasă la turații mari