Fericiti sunt cei care citesc Arena IT si vor sa-si cumpere un laptop in curand, pentru ca e vremea review-urilor/preview-urilor pe aici. Si asta se datoreaza in mare parte celor de la PCNews care au facut astfel etapele incat noi, cei de la ArenaIT, avem ocazia fortata, daca putem spune asa, sa descriem produsele cu care ne-am jucat in ultima vreme.
Daca in ultimul articol dedicat SuperBlog2008 am scris despre ASUS M70S acum am decis sa facem un review unui notebook Dell si anume: XPS M1530, laptop ce apartine lui Paul. Articolul este dedicat etapei a 6-a a concursului SuperBlog 2008 organizat de PCNews.
Specificatiile notebook-ului sunt urmatoarele:
– Display: 15.4″ (39.1 cm)
– Tip Display: WXGA
– Rezolutie: 1280*800 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo T7250
– Frecventa Procesor: 2.0 GHz
– Frecventa FSB: 800 Mhz
– Memorie: 2 GB DDRII 666 MHz
– HDD: 160 GB
– Tip HDD: 5400 rpm SATA
– Video: nVidia GeForce 8400M GS
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: HD Audio
– Retea: Wireless-N
– Porturi: HDMI, 3 USB 2.0, VGA, IEEE-1394a, infrared, RJ-45, audio, SD/IO
– Baterie: Li-Ion
– Sistem de operare: FreeDOS
– Dimensiuni: 357*263*35 mm
– Greutate: 2.62 Kg
– Garantie: 36 luni
– Altele: Bluetooth, 8-in-1 Card Reader, TouchPad; 1 slot Express Card (34 & 54 mm), Tuxedo Black & 2.0 mega pixel Camera, FingerPrint Reader
– Pret aproximativ: 4450 lei
Sa incepem descrierea cu display-ul. Ecranul suporta o rezolutie maxima de 1280*800 pixeli si are o suprafata lucioasa. Culorile sunt vii si vibrante si dau o senzatie placuta ochiului. Unghiul de vizibilitate este bun si nu veti avea probleme daca va uitati putin mai „stramb” la monitor.
Design-ul este peste medie. Combinatia de negru mat si argintiu (pe margini) ii ofera laptopului un oarecare aer de eleganta. Carcasa este solida iar plasticul este de calitate. M1530 nu este pana la urma decat o varianta mai generoasa a excelentului M1330. Iar marginile subtiate dau impresia de suplete (artificiu folosit si de MacBook Air). Butoanele multimedia ce actioneaza la atingere au un design deosebit, si beneficiaza si de backlight albastru.
Din punct de vedere al performantei nu sunt prea multe de spus dat fiind faptul ca este un laptop cu Core 2 Duo, 2 GB RAM si un HDD SATA, o configuratie ce nu mai e iesita din comun la ora actuala. Procesorul este de generatie mai veghe (Merom 2M, cu 2 MB L2 cache si un TDP de 35 W), dar si asa face fata cu brio cerintelor unui astfel de notebook. Memoria este suficienta, iar HDD-ul este cam minimul necesar in ziua de azi. 250 GB ar fi sunat mai bine.
Despre placa video este mai cu du-te vino. Este bine ca Dell a inclus o placa separata, GeForce 8400M GS de la nVidia cu 128 MB memorie dedicata. Asta va permite si tentarea catorva jocuri pe acest laptop. Insa din pacate ultimele generatii de placi video mobile de la nVidia (8400M GS inclusa) au ceva probleme cu racirea, ceea ce ar putea duce la defectarea GPU-ului chiar si fara a fi prea intens folosit. Ne-ar fi placut sa vedem o placa de la AMD / ATI, mai ales ca este implementat un model low end. Si mai bine ar fi fost cu un GPU integrat de ultima generatie, care are performante similare cu aceasta 8400M GS, dar consum mult mai mic.
E vremea sa vorbim si despre taste si touchpad, care sunt placute la atingere. Efectul sonor generat la tastare este de asemenea si el placut si deloc enervant pentru cei din jur. Touchpad-ul dispune de scroll stanga-dreapta si sus-jos. Si daca tot vorbim de control, reamintim de butoanele multimedia foarte aspectouase dar care atrag praful si amprentele. Mai avem parte si de o telecomanda in locul de ExpressCard, telecomanda ce o poti folosi pentru prezentari sau filme.
Cand vine vorba despre periferice XPS-ul nu dezamageste dar nici nu straluceste; e nici prea prea nici foarte foarte. Unul dintre perifericele considerate de mine „de fite” este cititorul de amprente. Cu acesta poti sa-ti protejezi mai bine datele, dar ramane totusi un moft, dupa parerea mea.
Dintre cele utile putem trece in revista: 3 USB-uri, 1 port HDMI, 1 Firewire, VGA, S-video, Bluetooth, placa retea ethernet, placa de retea wireless, webcam de 2 Megapixeli, 2 iesiri de casti si o intrare de microfon.
Viata bateriei este mai mult decat rezonabila situandu-se undeva la 2 ore cu luminozitate de 50% si setarile pe balanced.
Pe partea de media laptop-ul are un DVD-RW Dual Layer slot (care trage CD-ul) insa care are dezavantajele lui: nu poate citi miniCD-uri, iar praful are si el acces complet. Insa este o schimbare placuta fata de varianta clasica, ocupa mai putin loc, si poate fi folosit mai repede. Doua boxe incorporate si un microfon iti pot asigura o experienta placuta intr-o conversatie online pe Skype.
Aceasta varianta de Dell XPS M1530 vine fara sistem de operare, desi este un model high end, destul de scumpel. Si asta se traduce prin mai multe batai de cap cu achizitia si instalarea sistemului dorit. Insa personal prefer aceasta varianta, pentru ca ii obliga oarecum pe producatori sa faca driver-e pentru toate variantele de sisteme de operare, ceea ce ne permite noua sa folosim cu adevarat ce vrem. Sigur ca o licenta de Vista in banii astia nu ar fi fost rea. Dar daca XPS M1530 ar fi venit doar cu Vista, slabe sanse sa fi putut folosi alt OS.
In concluzie Dell XPS M1530 este un notebook bun, din clasa multimedia – office high end. Punctele sale forte sunt portabilitatea, fiind mai subtirel si cu peste 500 de grame mai usor decat majoritatea laptop-urilor de 15.4″, si design-ul extrem de elegant. Bateria are o autonomie rezonabila, iar cei ce doresc mai mult pot achizitiona si o varianta pe noua celule. Laptopul se poate achizitiona prin intermediul magazinului online de calculatoare OnSite.
Buna! Am si eu un Dell XPS M1530, cumparat acum un an. Al meu se incalzeste foarte tare, daca ti mult degetele pe touch pad aproape ca te curenteaza. Am mai auzit chestia asta la Dell ca ar fi cam specifica. Al meu nu a costat cat scrie acolo ci jumatate, are OS Vista doar ca acum la un an de la achizitie nu mai porneste pur si simplu … 3 ani garantie …