Pentru backup și transfer de date de la o stație de lucru la alta, sunt convins că mulți dintre voi se folosesc de HDD-uri externe. Majoritatea unităților de acest fel vin în form factor-uri relativ compacte și se conectează printr-o magistrală USB 3.0, fără alimentare separată. HDD-urile externe sunt accesibile și ușor de utilizat, însă prezintă și un dezavantaj major – ratele de transfer extrem de limitate. Mai toate unitățile externe integrează HDD-uri de 2.5″ la 5.400 RPM, așadar, atât la citire, cât și la scriere, ne alegem cu viteze de transfer de doar 120 – 130 MB/s și cu un număr de maxim 80 – 90 IOPS-uri. Într-adevăr, în cazul transferului de fișiere multimedia, numărul de operațiuni pe secundă sau ratele efective de transfer nu sunt foarte importante, însă în eventualitatea în care se dorește copierea unui volum ridicat de fișiere de dimensiuni variabile, un HDD extern se va dovedi foarte lent. De exemplu, eu de multe ori am fost nevoit să restaurez diverse backup-uri ale sistemului de operare de pe un HDD extern, proces ce durează, în anumite cazuri, chiar și 2 – 3 ore. Ce bine ar fi mers un SSD în situația asta, nu-i așa?
Companiile producătoare de hardware cochetează de ceva vreme cu ideea SSD-urilor externe, însă de abia de anul trecut acestea au început să-și facă simțită prezența și în zona mainstream. Discutăm despre medii de stocare foarte rapide, bazate de obicei pe NAND-uri MLC, pentru anduranță sporită, și cu form factor-uri extrem de compacte, cam de 2x mai subțiri decât un HDD extern de 2.5″. Din păcate, prețurile sunt încă piperate, chiar și în comparație cu unitățile solid state interne din zona top, iar disponibilitatea cam lasă de dorit, cel puțin în România.
Acum câteva săptămâni am primit spre testare Apacer ASMini Portable SSD, un SSD extern foarte compact, cu capacitate de 240GB, NAND-uri MLC și conectică USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) Type-C. Apacer este o companie taiwaneză fondată în anul 1997 și axată pe producția de medii de stocare solid state și memorii RAM. Mulți dintre voi probabil că nu ați auzit până acum de taiwanezi, mai ales că nu au încă un canal de distribuție foarte bine dezvoltat în Europa, însă compania are un portofoliu bogat de produse, distribuit pe mai multe categorii, pe baza unor criterii ce țin de performanță și preț.
SSD-ul testat se laudă cu rate de transfer de până la 450 MB/s la citire și de până la 400 MB/s la scriere. În ceea ce privește numărul de operațiuni pe secundă, aflați că Apacer ASMini poate atinge în jur de 60.000 IOPS-uri pentru operațiuni de tip 4K Random Write. Controller-ul pe care îl integrează este de tip JMicron JM670H și suportă TRIM, corectarea erorilor prin NCQ și ECC 72bit/1KB, precum și S.M.A.R.T. pentru monitorizarea diverșilor parametri de funcționare. Legat de magistrală, nu vă lăsați induși în eroare. USB 3.1 Gen 1 înseamnă de fapt USB 3.0, adică rate de transfer de 5 Gbps (vs. 10 Gbps pe USB 3.1 Gen 2), acesta fiind și motivul pentru care SSD-ul este limitat la viteza de 450 MB/s. Totuși, doar pe plăcile de bază din gama de top găsim conectori USB 3.1 Gen 2, așadar implementarea unui controller de acest fel nu prea ar fi avut sens în contextul actual.
Apacer ASMini va ajunge în oferta magazinelor partenere în următoarele câteva luni, însă nu am încă informații concrete cu privire la prețul de achiziție. SSD-ul beneficiază de 3 garanție, condiționată de valoarea wear-out din S.M.A.R.T, care trebuie să aibă o valoare mai mare de 0.
Specificații Apacer ASMini Portable SSD:
- Capacitate: 240GB
- Interfață: USB 3.1 Gen 1 Type C (USB 3.0)
- Tip NAND-uri: MLC (Multi-Level Cell)
- Viteză citire: până la 450 MB/s
- Viteză scriere: până la 400 Mbps
- ECC: 72 biți/1KB
- Rezistență vibrații/șoc: 20G/1.500G
- Consum idle/load: 100mA/1.000mA
- MTBF: 1.000.000 ore
- Umiditate: 5 – 95%
- Temperatură funcționare: 0 – 70 grade Celsius
- Temperatură depozitare: -55 – 150 grade Celsius
- Dimensiuni: 51 x 81 x 6 mm
- Greutate: 42 grame
- Certificări: RoHS, CE, FCC, VCCI, RCM și BSMI
- Garanție: 3 ani
Ambalaj și construcție
Apacer ASMini Portable SSD vine ambalat într-un blister, protejat printr-o cutie de carton pe care sunt inscripționate specificațiile cheie. Fiind o unitate de stocare externă, în pachet găsim doar un cablu de conectare USB 3.1 Gen 1, cu mufă USB Type-A la un capăt și USB Type-C la celălalt capăt, și un manual de instrucțiuni destul de sumar. Ce nu-mi convine aici? Lungimea cablului – doar 10 cm. Ar mai fi și lipsa unui cablu Type-C – Type-C, dar deja cred că emit prea mari pretenții.
Construcția SSD-ului este realizată dintr-un policarbonat solid, peste care este aplicat un finisaj auriu lucios, destul de rezistent la zgârieturi și cu un strat oleofobic eficient, ce nu atrage urmele de amprentă. Pe partea frontală, în partea sus, este prezent și un LED de activitate de culoare albastră. Unitatea măsoară doar 54 mm lățime, 81 mm înălțime și 6 mm grosime, de aici și terminația „mini” din denumire. Iată o comparație cu o monedă:
Cântărește în jur de 42 grame, producătorul promovându-l ca pe o unitate pocket friendly. Nu știu câți dintre voi veți dori să țineți un SSD în buzunar, însă proporțiile compacte ale lui Apacer ASMini sunt oricum binevenite. Conectorul USB Type-C este amplasat la bază, iar pe latura opusă, în partea dreaptă, avem un decupaj pentru atașarea unui șnur.
Pe partea din spate este aplicată o etichetă, pe care sunt inscripționate câteva informații de identificare – model, capacitate, serial ș.a.m.d. Nu există șuruburi care să permită deschiderea carcasei, cel mai probabil aceasta fiind susținută printr-un adeziv sau printr-un set de clipsuri din plastic. Nu m-am aventurat să o dezasamblez, însă știu că la interior găsim un controller JMicron JM670H și un set de NAND-uri MLC cu litografiere pe 16nm. Per total, Apacer ASMini SSD aduce o construcție plăcută și compactă, însă despre care nu sunt foarte convins că va reuși să iasă nevătămată după un șoc de 1.500G, așa cum susține producătorul.
Teste
Pentru testarea SSD-ului am ales o configurație puternică și un set de teste compus din cele mai populare utilitare de benchmarking ale momentului. O parte din teste au fost rulate utilizând atât date compresibile, despre care știm că au tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere, cât și date incompresibile, care, în majoritatea cazurilor, arată performanțele unității de stocare în scenarii de utilizare reale. Pe tot parcursul procesului de testare, SSD-ul a fost conectat la portul USB 3.0 nativ al plăcii de bază, cu cablul furnizat în pachet, fără prelungitoare sau hub-uri. Totodată, pentru obținerea unor măsurători cât mai precise, după rularea fiecărui test, unitatea a fost ștearsă complet prin procedura de secure erase. Pentru cei ce nu știu, secure erase este o instrucțiune ATA care permite resetarea SSD-ului la starea inițială prin aplicarea unui voltage spike, ce duce la eliberarea electronilor responsabili cu stocarea datelor în celule.
Sistem de test:
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Procesor: Intel Core i7-6700K 4.0 Ghz (stock)
- RAM: G.SKILL TridentZ 3200 Mhz (timing 15-15-15-35)
- Cooler CPU: Deepcool Captain 240 EX
- Sursă: Seasonic M12II-620 EVO
- Unitate de stocare principală: Samsung EVO 960 500GB NVMe
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64, licențiat, cu toate actualizările la zi
Pentru mentenanță, producătorul ne pune la dispoziție aplicația Apacer SSD Widget, prin intermediul căreia putem verifica valorile statisticilor S.M.A.R.T., viteza la care lucrează magistrala, precum și datele de identificare ale unității. De asemenea, cu ajutorul aplicației, putem actualiza firmware-ul SSD-ului direct din Windows, fără a fi necesară crearea unui stick USB bootabil.
ATTO Disk Benchmark este printre primele utilitare de testare a unităților solid state și principalul benchmark utilizat de către producători pentru a evidenția dotările tehnice ale SSD-urilor. Aplicația utilizează doar date RAW (compresibile) pentru testare, care, după cum spuneam și mai sus, pot avea tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere.
Pentru acest test s-au ales fișiere cuprinse între 512 și 8192 biți. În cazul acestui utilitar, transferul de date compresibile, utilizând fișiere de 8MB, arată viteze de transfer de 446 MB/s la citire, respectiv de 451 MB/s la scriere, în linie cu cele listate de producător. Așa cum era de așteptat, în cazul operațiunilor cu fișiere de doar 512 biți, ratele transfer scad vertiginos, ATTO Disk Benchmark raportând doar aproximativ 15 MB/s, atât la citire, cât și la scriere.
Spre deosebire de ATTO Disk Benchmark, următorul utilitar de pe lista noastră, Crystal Disk Mark, utilizează date random care, de obicei, nu pot fi compresate. Aici vedem o valoare similară la citire, 431 MB/s, însă la scriere avem de-a face cu o scădere de aproape 150 MB/s în comparație cu ATTO. 306 MB/s este rezultatul raportat de CrystalDiskMark pentru operațiuni de scriere secvențiale cu 32 comenzi în queue.
Anvil’s Storage Utilities este, în opinia mea, cel mai complex utilitar de testare pentru unități solid state, fiind capabil să ruleze întreg ansamblul de teste utilizând atât date compresibile, cât și date incompresibile.

În cazul acestui benchmark, trecerea de la date compresibile la date incompresibile arată variații semnificative pentru aproape toate tipurile de operațiuni. De exemplu, pentru operațiuni de citire 4K cu date incompresibile, obținem doar 18,44 MB/s vs. 38,99 MB/s pentru același tip de operațiune, dar cu date compresibile. Situația este una similară și pentru operațiunile de citire de tip 4K QD4 și 4K QD16, 32K și 128K. Numărul de IOPS-uri variază, de asemenea, destul de mult: 18.132 IOPS pentru operațiuni de citire 4K QD4 cu date incompresibile vs. 33.088 cu date compresibile.

Dat fiind faptul că utilizează exclusiv date incompresibile, AS SSD Benchmark, versiunea 1.9, este probabil cel mai dur utilitar de testare pentru SSD-uri. Aici observăm scoruri foarte similare cu cele obținute în Crystal Disk Mark: 432 MB/s la citire și 288 MB/s la scriere pentru operațiuni secvențiale. IOPS-urile sunt aproape identice cu cele raportate de Anvil’s Storage Utilities: 40.971 IOPS la scriere pentru operațiuni 4K-64Thrd, cu aprox. 20.000 de IOPS-uri mai puțin decât cele 60.000 menționate în specificațiile oficiale.
AS SSD mai dispune și de un utilitar auxiliar de simulare a performanțelor ce pot fi obținute în diverse scenarii de utilizare normale. De exemplu, la instalarea unui program, Apacer ASMini 240GB poate asigura rate de transfer de 77,89 MB/s. Rezultatul reprezintă o medie a timpilor de transfer obținuți ca urmare a copierii mai multor fișiere de dimensiuni variabile.
La prima vedere, rezultatele raportate de suita noastră de teste sintetice pot părea ușor inferioare, mai ales pentru un SSD cu NAND-uri MLC, însă nu trebuie să uităm că discutăm despre un dispozitiv cu magistrală USB 3.1 Gen 1, ce este cam cu 1 Gbps mai lentă decât SATA III. Totodată, prin USB 3.1 Gen 1, timpii de acces sunt ceva mai ridicați decât în cazul SATA, acesta fiind si principalul motiv pentru care SSD-ul nu a reușit să ne dea pe spate printr-un număr foarte ridicat de IOPS-uri.
În ciuda acestor limitări, SSD-ul se comportă onorabil în utilizarea de zi cu zi. Am transferat sute de GB și am rulat chiar și câteva distro-uri de Linux de pe el, fără nici cea mai mică problemă. Ca să vă faceți o idee asupra ratelor de transfer efective, am ales să copiez un fișier MKV cu dimensiune de aprox. 14 GB de pe unitatea de stocare principală Samsung EVO 960 (NVMe). Aici am obținut 271 MB/s, cu doar o mică scădere undeva la jumătatea procesului, însă, în rest, nu au existat variații, ratele de transfer menținându-se constante indiferent de temperatura și de spațiul liber al SSD-ului.
Concluzie
Apacer ASMini Portable SSD 240GB poate că nu aduce un nivel de performanță comparabil cu cel al unităților solid state interne, însă compensează prin dimensiunile compacte și prin faptul că integrează NAND-uri MLC, mult mai durabile decât cele TLC, pe care le întâlnim în SSD-urile entry-level. Se poate o dovedi o soluție de stocare extrem de versatilă, putând fi utilizat atât pentru backup, cât și pentru aplicații ce impun scrierea unui volum ridicat de date. Totuși, nu vă pot spune dacă merită sau nu banii voștri, pentru că nu cunosc încă prețul de pornire. De îndată ce va fi listat în oferta magazinelor partenere, voi reveni cu detalii.
Update: Prețul recomandat este de $155, adică în jur de 630 Lei, fără TVA.