Ultimul Redmi Note testat de mine a fost cel de acum două generații (review aici), iar impresia pe care mi-a produs-o a fost una bună.
Din acest motiv, am avut mari așteptări de la Redmi Note 13 Pro, care este modelul de la mijlocul noii game lansate pe 23 ianuarie și la noi. Despre eveniment v-am spus aici, așa că nu mai insist pe tema aceasta.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran AMOLED FHD+ de 6,67 inci (~89.8% screen-to-body ratio), 68B colors, cu refresh rate 120Hz, compatibil Dolby Vision, 500 nits (typ), 1200 nits (HBM), 1800 nits (peak), 1220 x 2712 pixels, 20:9 ratio (~446 ppi density), acoperit cu sticlă Corning Gorilla Glass 5 |
Chipset |
procesor MediaTek Helio G99-Ultra, 6nm (6 nm), CPU Octa-core (2×2.4 GHz Cortex-A76 + 6×2.0 GHz Cortex-A55) și GPU Mali G57 MC2 |
Memorie RAM |
8 sau 12 GB de RAM (l-am primit pe cel din urmă) |
Camera foto |
Principală: triplă 200 MP, f/1.7, 23mm (wide), 1/1.4″, 0.56µm, multi-directional PDAF, OIS; 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultrawide); 2 MP, f/2.4, (macroAre opțiune de fotografie panoramică, HDR și Dual-LED dual-tone flash. Filmează 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS.Secundară: 16 MP, f/2.4, (wide)Filmează 1080p@30/60fps și are HDR și panorama. |
Stocare |
256 sau 512 GB spațiu de stocare (l-am primit pe cel mai mare) |
Conectivitate |
Nano-SIM, eSIM or Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by) 4G; cWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 5.2, A2DP, LE; GPS GLONASS, BDS (B1I+B1c), GALILEO, QZSS; NFC; USB Type-C 2.0 |
Sistem de operare |
Android 13 cu interfața MIUI 14 |
Acumulator |
5100 mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă cu Fast Charge la 67W (oferă un ciclu de încărcare complet în ~44 minute) |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în display; Always on Display; certificare IP54; disponibil în patru culori: Midnight Black, Aurora Purple (Coral Purple), Ocean Teal, Arctic White; Always-On display, OTG |
Ambalaj și accesorii
Cutia albă este deja clasică la această gamă, așa că nu mai insist pe subiect. 🙂
La interior avem încărcătorul rapid, cablul USB-C, o husă de silicon gri, cheița de la SIM-tray și câteva broșuri. O folie de protecție vine preinstalată pe display.
Design și construcție
Pentru un smartphone situat la mijlocul gamei mid-range nou lansate, designul este unul surprinzător de bun. Redmi Note 13 Pro are un design curat, cu laturi plate și muchii relativ subțiri, în timp ce pentru ansamblul de camere s-a optat pentru propria insulă a fiecărui senzor, separat. În plus, la nivel coloristic, Redmi a ales nuanțe ușor diferite pentru secțiunile acelei zone.
Telefonul este realizat integral din policarbonat (pastic), ceea ce îi conferă o greutate redusă, de doar 188 grame, la o înălțime de 161.1 mm, o lățime de 74.95 mm și o grosime de 7.98 mm. Toate acestea îl fac extrem de ușor de manevrat chiar și cu o singură mână. Singura problemă este că, fără husă, este destul de alunecos.
Display-ul este protejat cu Corning Gorilla Glass 5, iar pe partea lui se află amplasate camera selfie de tip punch-whole și difuzorul de apel. Pe spate sunt cele trei camere, blițul, numele producătorului și numărul de megapixeli a camerei. Pe muchia superioară sunt mufa audio de tip Jack, unul dintre difuzoare și antena, iar pe cea inferioară – un alt difuzor și mufa de încărcare USB-C. Pe muchia stângă este tăvița SIM, iar pe cealaltă sunt cele două butoane: cel de pornire și cel de volum.
Software și performanță
MIUI 14 este dezvoltat pe platforma Android 13 și este clasica interfață a Xiaomi și nu mai prezintă vreo noutate. Tocmai de aceea am setat telefonul pe română, să fie și un element inovator. 😛
Xiaomi promite 3 ani de actualizări majore ale sistemului de operare și 4 ani de patch-uri de securitate pentru modelele Pro din seria Redmi Note 13, inclusiv pentru acest telefon. Aceasta înseamnă că vei putea folosi smartphone-ul chiar și când va fi lansat Android 16!
Pe de altă parte, noul sistem de operare al Xiaomi – HyperOS – nu cred că va ajunge pe acest terminal, el fiind destinat exclusiv (cel puțin pentru un moment) modelelor de vârf ale producătorului chinez.
Procesorul de sub capotă – MediaTek Helio G99 Ultra – este folosit pe un alt telefon al Xiaomi: Xiaomi Poco M6 Pro 4G. Discutăm despre un midranger, atât smaprtphone-ul, cât și chipsetul, dar nu simți deloc asta în utilizare. Practic, indiferent de scenariul la care m-am gândit pentru test, nu am reușit să îl fac pe Redmi Note 13 Pro să încetinească, să sacadeze sau să se supra-încălzească. Este posibil ca memoria RAM extensibilă să ajute. 🙂
Bineînțeles, telefonul nu este unul pentru împătimiții de gaming mobil, așa că, dacă aveți tendința să vă jucați mult pe smartphone, aș zice să nu vă gândiți la Note 13 Pro ca daily driver.
Ambii senzori – atât cel de deblocare facială, cât și cel pentru amprentă – se comportă impecabil, fără a da rateuri.
Redmi Note 13 Pro vine și cu două minusuri la capitolul conectivitate – lipsa 5G și mufa USB-C 2.0. În ambele cazuri discutăm despre lucruri pe care este extrem de improbabil să le simți în utilizarea zilnică, pentru că acoperirea 5G de la noi este sublimă, dar lipsește aproape cu desăvârșire, iar viteza de descărcare oferită de mufa lui te va încurca doar dacă vrei să descarci toată memoria într-un timp mai mic decât recordul mondial al lui David Popovici la 200 metri liber.
Ecran și sunet
Penelurile și rata de reîmprospătare sunt identice pentru toate cele cinci modele ale seriei. Asta nu poate decât să fie un semn bun, pentru că vorbim despre o calitate superioară altor jucători din această gamă. Rata de reîmprospătare poate fi setată manual la 60 și 120xHz, sau poate fi lăsată pe mod automat.
Pe zborul înapoi din Capitală am urmărit un episod din Dosarele X (da, l-am văzut la ProTV la vremea lui, dar mi s-a făcut dor de agenții Mulder și Scully) și mi-a plăcut cum se vede pe el. Chiar și lipsa HDR poate fi ignorată, pentru că nu discutăm despre un vârf de gamă.
În plus, pentru că vine cu certificare Dolby Atmos și difuzoare stereo, nu am ce să îi reproșez pe partea audio.
Camera foto și video
Am învațat, de-a lungul timpului, că nu contează doar numărul de megapixeli ai camerei, ci și softul. Google, cu seria Pixel a demonstrat mai mult decât era cazul acest lucru. Ei bine, aici avem un set-up de trei senzori principali: unul de 200 MP de calitate, unul ultra-wide de 8 MP de calitate acceptabilă și unul de 2MP pentru macro, care nu prea e de folos.
După cum puteți vedea mai jos, calitatea imaginii de la camera principală este foarte bună pe timp de zi și bună în condiții de lumină slabă. Fotografiile au o gamă dinamică bună, nu există zone cu lumini arse, expunerea este în cea mai mare parte corectă, iar culorile arată destul de realist.
Camera ultra-wide, însă, nu este nici pe departe la fel de bună. Aceasta face o treabă bună în condiții de iluminare bună, dar chiar și atunci nu există suficiente detalii, iar în condiții de lumină slabă există prea mult zgomot. În mod similar, camera pentru selfie se descurcă bine în condiții de lumină bună, dar în condiții de lumină puțin mai slabă, imaginile devin foarte zgomotoase.
Mai jos vă las câteva dintre fotografiile și clipurile video pe care le-am făcut cu telefonul, pe categorii:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, mod bokeh
- camera principală, mod 200 MP
- camera principală, night mode, zoom diferit
- camera principală, night mode, long exposure
- camera selfie, mod zi
- camera selfie, bokeh
- camera selfie, night mode
În mod surprinzător, Redmi Note 13 Pro nu suportă înregistrare video 4K, așa că am filmat la 1080p, care oferă mai puține detalii. În plus, dacă vreți să folosți zoom-ul peste 2X, aș zice să vă abțineți. Dar, hei, discutăm despre un telefon de gamă medie, nu despre un flagship, nu?
Baterie
V-am povestit la un moment dat că nu mai consider atât de importantă capacitatea acumulatorului, ci la viteza de încărcare. Aici avem lucruri pozitive la ambele capitole – o baterie de 5100 mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă cu Fast Charge la 67W (știu, Redmi Note 13 Pro+ 5G oferă 120W, dar în aceeași gamă mai sunt două modele -13 și 13 5G, care vin cu 33W). Cu aceste caracteristici, producătorul se laudă cu un ciclu de încărcare complet sub 45 de minute, ceea ce e chiar bine, pentru liga în care joacă.
Preț, puncte pro și contra
Telefonul va fi disponibil pe mai multe canale canalele oficiale Xiaomi din România – Altex, eMAG, Flanco și mi-home.ro, precum și la toți operatorii GSM – Orange, Vodafone, Telekom și Digi.
La momentul redactării acestui review, prețul recomandat pentru varianta de stocare 8GB+256GB era de 1.699 Lei și venea cu o promoție: clienții care achiziționează Redmi Note 13 Pro în perioada 23 ianuarie – 23 februarie 2024, de la orice partener autorizat de vânzare, fie online, fie offline, și își activează produsul în România, vor beneficia de un serviciu unic de reparații gratuite la Centrul de service local Xiaomi. Această ofertă specială se aplică în primele șase luni de la cumpărare, și acoperă reparații ale ecranului în caz de deteriorare sau avarie cauzată de acțiuni neintenționate ale consumatorului, cum ar fi o cădere accidentală.
PRO
- design plăcut
- mufă audio
- Dolby Atmos
- difuzoare duale
- încărcare rapidă
- protecție Gorilla Glass
- trei ani de update software
- refresh rate de 120Hz
- certificare IP54
- camera excelează mai mult ca număr de MP
CONTRA
- lipsă 5G
- mufa USC-C 2.0 doar
- lipsa încărcării wireless
- momentan nu e anunțat ca fiind compatibil cu HyperOS
- construcție din policarbonat
- cam alunecos fără husă
- poze mediocre cu zoom mare
Nu inteleg de ce aveti varianta cu Helio?
https://m.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_13_pro-12581.php
Eu vad 5G aici. La Pro normal dar si pro+
https://www.androidpolice.com/mediatek-dimensity-7200-ultra-launches/
Vezi aici ce modele au lansat si cu ce specificatii (https://arenait.ro/redmi-lanseaza-noua-gama-note-13-testam-unul-dintre/). Noi am primit Note 13 Pro 4G, care are Helio!
Ai greșeli. Nu e gorilla glass 5, e victus. Nu e pe 6 nm, e pe 4.. si mai sunt..