A fost asteptat de multa lume si iata ca a venit: noul ceas inteligent al celor de la Motorola a sosit si la ArenaIT. Aparitia acestuia pe piata a fost destul de controversata, avand in vedere si faptul ca se foloseste de Android Wear pentru a-si pune in functiune componentele. Dar haideti sa vedem cat de bine au reusit sa o faca, este Motorola Moto 360 doar un alt ceas inteligent inutil sau nu?
- Ideea de baza
- Design, constructie si ambalaj
- Autonomie
- Specificatii
- Sistem de operare, aplicatii si utilizare
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Ca la orice smartwatch si aici conceptul este destul de simplu: sa impresioneze si sa ajute utilizatorul in activitatea sa zilnica, gadgetul constituind si un accesoriu tech, dar si un accesoriu care poate fi folosit fara niciun fel de jena si doar ca simplu accesoriu de vestimentatie. Cei de la Motorola si-au pus in gand sa impresioneze.
Smartwatch-ul are la baza sistemul de operare Android Wear, fiind acelasi OS care ruleaza pe toate ceasurile de acest fel, deoarece Google inca nu a permis modificarea sa. Pentru un utilizator care se foloseste de Android in mod zilnic, sistemul de operare se va dovedi destul de intuitiv si simplu.
Design, constructie si ambalaj
Conform unui studiu destul de recent realizat, majoritatea populatiei isi cumpara un ceas din doua motive. Primul, cu un procent net superior, este dat de nevoia unui accesoriu in plus la garderoba. Al doilea e necesitatea de a avea un control asupra timpului care trece. Deci, oamenii isi cumpara ceasuri in primul rand pentru modul in care arata, iar apoi intervine necesitatea acestuia.
Moto 360 are o forma rotunda, spre deosebire de majoritatea celorlalte modele care sunt dreptunghiulare, dar are un aspect elegant si impunator. Este grosut, dar acest lucru nu ii strica din prestanta pe care ti-o da atunci cand il porti. Revenind totusi la detalii tehnice, in partea stanga a acestuia se gaseste microfonul (care poate fi folosit atat pentru a da comenzi cat si pentru a vorbi cu interlocutorul). In partea dreapta se gaseste butonul de pornit-oprit. Pe spatele telefonului gasim sigla Motorola, langa alte cateva specificatii generale ale ceasului. Tot aici se gaseste si senzorul pentru puls si cateva orificii care faciliteaza incarcarea wireless, prin inductie.
Cat despre banda neagra din partea inferioara a ecranului, in care se gasesc o mana de senzori precum cel de luminozitate, n-am nimic de obiectat, nu ma incomodeaza si nu e unul dintre cele mai grave lucruri care pot fi la tipul acesta de device-uri. Desigur, era mult mai ok daca nu exista deloc, dar nu te incomodeaza atat de tare pe cat se vehiculeaza. Pentru cei care nu stiu cu ce se mananca acea banda de jos, este conectorul ecranului la placa de baza si principalul punct de prindere al ecranului de carcasa. Aceasta metoda a mai fost folosita si de alti designeri (un exemplu palpabil este Sharp Aquos Crystal, telefonul cu margini laterale aproape inexistente, dar care echivaleaza cu o banda grosuta in partea de jos).
Ceasul vine cu o curea din piele care nu poate fi schimbata prea usor. Daca doriti sa o inlocuiti cu una metalica o puteti face atunci cand va cumparati dispozitivul, dar desigur ca acest lucru va adauga ceva bani in cosul de cumparaturi.
Pe partea de proiectare si constructie, cadrul ceasului este realizat din aluminiu, iar ecranul este protejat cu cristal safir, deci in niciun caz nu va trebui sa va faceti griji in privinta faptului ca ecranul se va zgaria in timp, safirul fiind recunoscut pentru calitatile sale in materie de duritate.
Ambalajul este si el cat se poarte de elegant, fiind in totala concordanta cu designul si impresia pe care o lasa ceasul atunci cand te afisezi cu el. Cutia este una rotunda, iar in interiorul acesteia veti gasi (evident) ceasul, o suita de manuale, dar si un incarcator, alaturi de dock-ul de incarcare.
Autonomie
Aici ceasul m-a cam dezamagit. Autonomia tine in medie cam 10 ore, sa zicem maxim 16 daca stii cum sa-l folosesti. Dar uneori am fost surprins sa vad ca bateria ma lasa in doar cateva ore. Am folosit navigatia pe telefon si automat s-a portat si pe ceas, moment in care bateria a ajuns de la 100% la 2% in mai putin de 3 ore. Din punctul meu de vedere, e un motiv destul de intemeiat pentru care nu mi-as mai dori acest smartwatch. Ar insemna ca atunci cand vii de la servici / facultate / scoala sa-l pui imediat la incarcat, deci scazi doua ore din folosire. Sa zicem ca mai dormi 7-8 ore, iar in cel mai bun caz il pui la incarcat in timpul noptii cand dormi (desi asa nu-l vei mai putea folosi ca alarma pentru a te trezi).
Dar sa privim partea buna: in dock arata foarte bine, interfata devine una orizontala, deci il poti folosi si ca ceas de birou.
Specificatii
Compatibilitate | Android 4.3 sau mai nou |
Memorie interna | 4 GB |
Rezistenta la apa | Da |
Autonomie | 12 ore |
Ecran | LCD de 1.5 inch diametru |
Rezolutie | 320×290 pixeli |
Sistem de operare | Android Wear |
Memorie RAM | 512 MB |
Platforma | TI OMAP 3 |
Sistem de operare, aplicatii si utilizare
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti neaparat in cazul in care va cumparati ceasul este sa-l puneti la incarcat 2 ore. Din oarecare cauze, inca necunoscute mie, fabrica producatoare a celor de la Motorola nu incarca ceasul inainte de a-l impacheta, iar cand il deschideti va veti pune fireasca intrebare daca este stricat sau are vreo problema la nivelul incarcatorului / a soft-ului. Utilizatorul trebuie sa-si ia din Google Play aplicatia Android Wear, care face pairing intre cele doua dispozitive prin intermediul Bluetooth-ului. Dupa ce aplicatia s-a instalat, 15 minute are loc colectarea de date de catre ceas, deci nu-l veti putea folosi.
In plus, daca vreti sa aveti o interfata customizata a ceasului, puteti sa va instalati si aplicatia Motorola Connect.
Din pacate, un mare minus care te poate face sa-ti schimbi decizia in momentul in care vrei sa-ti cumperi ceasul este faptul ca acesta se poate sincroniza doar cu gadgeturi ce folosesc Android 4.3 sau mai nou, deci trebuie sa ai un telefon destul de recent cumparat pentru a putea folosi ceasul. Moto 360 dispune de un senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, pedometru, dar si receptor GPS, deci va puteti monitoriza numarul de pasi pe care-l faceti zilnic fara alte accesorii sau aplicatii. Comenzile sunt date prin gesturi swipe sau vocal (ca la Google Now). O problema pe care am intalnit-o personal la 360 e aceea ca ecranul uneori nu raspunde la comenzi, sau are lag.
Cei de la Google au creat pana si un video in care-ti arata cum sa folosesti Android Wear:
Ma asteptam, totusi, sa gasesc ceva aplicatii special create pentru ceas, dar n-a fost asa. Poti sa-ti instalezi orice aplicatie pe telefon, iar ceasul iti va afisa doar notificarile acelor aplicatii. Desigur, are si cateva chestii de baza: poti da like la o postare pe Facebook si permite arhivarea / stergerea unui mail. Totusi, m-as fi asteptat si la ceva mai mult.
Pret, disponibilitate si concluzie
Cred ca Moto 360 este un smartwatch interesant, mai ales in conditiile in care are un design atat de placut si atrage atentia intr-un mod cu totul deosebit si pozitiv. Apreciez foarte mult designul, modul in care s-au straduit cei de la Motorola sa-l optimizeze, dar multimea restransa de aplicatii disponibile, faptul ca poate fi conectat cu dispozitive ce au doar Android 4.3 sau o versiune superioara ma face sa nu mi-l doresc atat de mult. La acestea, mai adaugati faptul ca bateria nu este nicidecum grozava, sau macar cum am vazut la Sony SmartWatch 2. Este disponibil la cei de la QuickMobile, care ne-au si trimis produsul la test, si costa in jur de 1500 de lei. La eMAG se gaseste la comanda la acelasi pret.
Razvann a zis
Care este utilitatea lui in special si care este utilitatea unui device cu autonomie de cateva ore in general?Chestia asta nu cred ca are un cost de productie mai mare 35-40 de dolari.Ceasul in primul rand masoara timpul (de aia ii zice ceas si nu ibric)si in al doilea rand trebuie sa fie de incredere,sa te poti baza pe el ca nu intarzii,dar daca te lasa baterie ,,si in 3 ore”……Da,stiu, e smartwatch.Abia in al doilea rand poate fii un accesoriu fashion (nu si pt.cocalari).
George a zis
trebuie sa-mi cumpar un prelungitor mai lung ca nu mai incape si ceasu ….
s3ns3lol a zis
ca fashion statement isi face treaba cu brio. dar autonomia e varza. desi tine ~1 zi tot e foarte putin. v2 poate va fi mai bun. cica si apple watch are doar o zi autonomie.si costa dublu
Marius a zis
Smartwatch-urile or sa dispara in timp, nu prea se mai cumpara.
Acum ceva timp Samsung le dadea gratis la cumpararea unor tv-uri 😀
Ionut a zis
nu am inteles nimic din ce ai zis in clip
Horea Dobra a zis
urmatorul meu ceas va fi un smartwatch si sper sa il primesc „cadou” de craciun.
daca va fi moto 360 atunci ar fi si mai bine .
xtz a zis
O sa-mi cumpar un ceas de-asta doar atunci cand or avea autonomie de cel putin o saptamana, pana atunci pot sa se spele pe cap cu porcariile astea.
Pacat a zis
Nu am înțeles nimic din ce ai zis in video.
dan a zis
Nu tine doar 3 ore bateria. L-am luat de la incarcat la 9 (joi) si este 1:00 (vineri) si mai are 37%. Conectat toata ziua la telefon, gps aprox. 2 ore, plus altele.. cred ca este acceptabil