Aparute recent pe piata din Romania, Utok se lauda cu o gama larga de portabile. Acestia au avut o lansare si un stand in cadrul aniversarii a 12 ani de F64. Am fost acolo, le-am vazut, lume multa, agitatie si cu greu am putut sa pun mana pe un telefon sau o tableta. Asta s-a intamplat acum o luna, iar acum a venit timpul sa testam o tableta Utok. Modelul despre care o sa vorbim astazi se numeste 800Q si aduce la pachet un procesor quad core si un format de 8 inch.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare si performante
- Autonomie
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Haideti sa vedem cati producatori sunt pe piata locala de tablete accesibile: Evolio, Allview, Serioux, E-Boda, Infotouch, Archos, GO Clever, Prestigio si as mai putea continua. In fine, ce vreau sa zic este ca sunt deja prea multi producatori de tablete ieftine. Nu exista nicio diferenta majora intre ei, iar un prodcator in plus sau in minus nu stiu cat de mult poate influenta piata. Utok se alatura acestei liste si este printre putini producatori ce ofera si telefoane si tablete. La cate tablele accesibile am vazut nu cred ca mai exista un producator care sa ma surprinda.
Specificatii
- Procesor: Quad Core Allwinner A31 1 GHz
- Memorie RAM: 1 GB
- Spatiu stocare: 16 GB
- GPU: PowerVR SGX 544MP
- Display: IPS 8 inch, rezolutie 1024 x 720
- Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooh, micro-USB, micro-HDMI, slot microSD, jack audio
- Baterie: Li-Polymer 4000mAh
- Camera: 2 MP principala, 0.3 MP frontala
- OS: Android 4.2.2
- Dimensiune si greutate: 207 x 149 x 8,9 mm si 420 grame
Design si ambalaj
iPad Mini a influentat foarte tare piata intrucat toti producatorii au venit cu modele de 8 inch si toate seamana intre ele. Nici Utok 800Q nu face exceptie si pastreaza un format patratos cu margini foarte subtiri. Tableta pare bine construita fiindca este din aluminiu si se vad niste suruburi pe ici pe colo. Asta inseamna ca nu au folosit lipici la imbinare, deci este de bine. Porturile sunt situate pe o singura latura si imi aduce aminte de multe alte modele sub brand romanesc care au folosit aceasta tehnica. Este una buna pentru ca se stie sigur unde sunt porturile si nu trebuie sa le cauti peste tot. Butoanele in schimb sunt situate in partea stanga sus si sunt usor de accesat.
Pentru o tableta aproape patrata au ales o cutie foarte dreptunghiulara. Am crezut ca am primit o tastatura cand am vazut cutia. In pachet am gasit un incarcator cu mufa subtire, un cablu OTG si un alt cablu USB pentru conectarea la PC.
Sistem de operare si performante
Evident ca nu poti cere nimic de la o astfel de tableta. Daca o cumperi cu siguranta o vei folosi pentru internet, muzica, carti s.a.m.d. Si totusi tableta se misca mai mult decat decent in toate operatiile facute de mine. Vrei Facebook? O sa zboare acolo. Vrei filme? O sa ai parte de culori vii si lumina puternica. Vrei muzica? Tableta iti ofera un volum ridicat si destul de clar. Si cu toate astea are si cateva bube. Ecranul intors in mod landscape incepe sa o ia razna. Atunci cand incercam sa fac scroll imi facea pinch pentru zoom in sau out. In mod portrait nu are nimic. O alta problema intervine la ecran: este foarte luminos, iar din acest motiv nici bateria nu rezista foarte mult. Diferenta dintre minim si maxim este infima, de 5%! Ecranul este prea luminos, este un IPS bun, dar undeva este o problema care, zic eu , este de la software.
In teste am descoperit un GPU puternic, in schimb nimic care sa ma surprinda. Vedeti voi singuri screnshoot-urile. Ce mi-a mai placut a fost ca garantia de 5 ani si cateva aplicatii precum Nikon Store preinstalate. Skin se ocupa de distributia tabletei si tot Skin se ocupa si de Nikon, deci au legatura intr-un fel. Ai acces o luna la filme si TV prin aplicati SeeNow si 100 de carti electronica prin aplicatia Elefant.ro
Autonomie
Bateria este o unitate Li-Polymer de 4000 mAh. Nu este nici cea mai mica dar nici cea mai mare baterie de pe o tableta. Din cauza problemei cu ecranul mentionata mai sus nu am putut prinde o zi de functionare. Bateria se termina extrem de repede, in doar cateva ore daca folosesti tableta chiar si pentru Facebook. Nu am fost multumit deloc de autonomie si sa fiu sincer nu stiu pe cine sa dau vina: pe baterie sau pe ecran? In stand-by rezista fara probeleme cateva zile, poate chiar si saptamani. Trei zile nu m-am atins de ea, iar bateria a ramas la acelasi procent. Cu siguranta autonomia ar fi buna daca nu ar exista problema cu ecranul.
Pret, disponibilitate si concluzie
Sa fiu sincer nu am cautat pretul tabletei pana in acest moment. Mi-am facut treaba cu ea, mi-a placut ca se misca bine, ecranul este de buna calitate dar foarte luminos, iar in mod landscape o ia razna. Constructia tabletei este solida si imi da impresia de calitate, dar nu pot spune acelasi lucru si despre camera. Ati observat ca nu am mentionat nimic de ea pentru ca este foarte… mai bine o las asa 🙂 Pretul tabletei la eMAG este de 750 lei. La pretul asta este una din putinele tablete care pot spune ca mi-a placut destul de mult incat sa o cumpar. Sper doar ca problemele intalnite de mine sa fie izolate, altfel ar fi pacat. Garantia de 5 ani este inca un aspect placut.
Lush a zis
Toate tabletele chinezesti sunt aceiasi marie, cu alta palarie.
In aceiasi bani mai bine iti iei o tableta buna, second. Ex. Galaxy Tab de 8 inch, sau la o mica diferenta ipad mini.
Cei 5 ani de garantie, desi impresionanti, nu ma incalzesc cu nimic, iau un produs sa ma pot baza pe el, nu sa ma lase cand e lumea mai draga, ca apoi sa ma tot plimb pe la service.
Ghz a zis
Crezi ce vrei, parerea mea este ca Utok sunt mult peste concurenta.
Da, ai 5 ani…dar uite ce : tableta se ‘buleste’ destul de rapid, fie ea si Nexus. Ai auzit de problemele de la Nexus 7 cu lagul in meniu aparut dupa sase luni – un an de utilizare ?
Si pana acum nu am auzit de probleme la aceste deviceuri, am cautat ceva timp pe forumuri 🙂
Lush a zis
Lag-ul din meniul tabletelor Nexus 7 apare pentru ca e suprasaturata de zecile, poate sutele de aplicatii instalate. Un simplu factory reset rezolva sitatia. Aici nu e o problema hardware, ci tine de android si aplicatiile instalate.
Alt aspect vreau sa ma mentionez: tabletele ipad (posibil si altele de marca), contin un acumulator mult imbunatatit, care rezista la 1500+ incarcari (fata de 1000 la restul). Asta inseamna ca la o tableta ieftina dupa 2-3 ani de folosinta, deja scade performanta bateriei.
Motivul pentru care tabletele ieftine nu sunt calitative, e pentru ca nu sunt suficient testate inainte de a fi aruncate pe piata. Sunt facute pe „vapor”.
Oricine practic poate poate sa fac un contract cu chinezul, ne trimit astia niste carcase din plastic ieftin, peste care e aruncat un ecran la fel de ieftin (bine ca am scapat de ecranele rezistive – criminale pe o tableta).
Peste care se lipeste un brand (utok, allview, evolio s.a.m.d.) si gata tableta.
Pe cand in spatele marcilor consacrate stau sute de ore de cercetare in inginerie si inovatie, design.
Ca si concluzie,parerea mea este ca la aceste tipuri de tablete avem ca si plusuri:
– pretul cu 20% mai mic
Si ca minus:
– ecran inferior
– constructie firava
– optimizare proasta a componentelor (baterie neconforma cu componentele si consumul folosit)
– camera de calitate inferioara
– vizite in proportii coplesitoare la garantie
Ce am scris mai sus sunt oarecum de referinta generala, dupa ce multe tablete mi-au trecut si mie prin mana. Sigur, exista sansa infirma ca Utok sa nu intre totusi in tiparele descrise, dar deocamdata, dupa review-ul de mai sus, NU este nici ea tableta ieftina si buna.
Lush a zis
Inca ceva Ghz: ai spus ca ai cautat pe forumuri si nu ai gasit nimic probleme cu tabletele Utok, pe cand la Nexus ai gasit ca alea se „bulesc”.
E normal, perfectiunea nu exista. Dar nu poti compara Nexus, un brand international, ce a vandut mii, poate milioane de dispozitie, cu Utok, un brand nou si pra putin cunoscut.
Iar in ce priveste garantia revin: tabletele romanesti sau no-name revin la greu in service, unele vandute de noi, pe cand Nexus-urile NU. Asta o spun la fel din cunostinta de cauza – am un prieten care chiar lucreaza intr-un lant mare de retail din Romania.
Ghz a zis
@Lush
Din prisma unei analize a pietei, in mod normal si eu as ajunge la concluziile acestea…dar uite ca nu e chiar asa.
Dupa parerea mea, actualii ‘producatori’ de deviceuri android din Romania nu ar fi adus nici in vreo 5 ani ce a adus SKIN (Utok) o data cu lansarea brandului pe piata noastra.
Evolio a dat garantie 5 ani la Aria/Aria Mini din cate imi amintesc, dar avea probleme cu umflatul bateriei in tableta….si multi producatori chinezesti inca mai au aceste probleme la deviceuriile scoase la repezeala, sa zic asa.
Pe site/cutie scrie 6h de functionare – tableta care doresc sa o achizitione de Craciun este Utok 700q…2700 Mah. Da, teoretic pare o baterie mica, dar pentru 450 lei ai quad-core MTK6589+1 GB RAM+un GPU mai mult decat decent : PowerVR SGX544MP2. Mai primesti cablu OTG (30 lei) si un card microSDHC sandisk 16 GB in valoare de 85 lei + celelalte beneficii->un best-buy pe piata androidelor. Ori tableta asta este cel putin egala cu nexus 7 in benchmarkuri, si cand te duci cu un root pe ea mai poti scoate putin daca ai noroc :).
Alte tablete cu brand-vezi Samsung costa in jurul a 850-900 lei pentru cel mult aceleasi performante.
Ok, hai sa te contrazic ca am si motiv :
Utok 700q vs Galaxy Tab 3
Tab 3 are GPS – de laudat 😀
Utok are pretul la jumatate, baterie probabil inferioara, in aia 5 ani o schimbi de 3 ori daca este necesar…care ar fi problema ? :)) Nu ai nimic de pierdut si daca vrei autonomie iti iei un acumlator – 12000 Mah la 400 lei- e mult pentru ce poate ?
Si da, baterie ar fi 2700 vs 4000 – Tab 3 castiga aici
Apoi TFT – aceeasi rezolutie, nu vad de ce samasung ar fi peste.
Dpdv al constructiei – in principiu toate tabletele ce trec de 100$ sunt ok daca stii cum sa te comporti cu ele. Sony Xperia Z face parte din alta clasa 🙂
Optimizare – androidul este android, rootul te ajuta, de asta eu nu as plati bani in plus pentru nexus – de ce, sa-mi asigure update la OS…dar unde este optimizare propriu-zisa. Anumite ROM-uri se ‘muleaza’ perfect pe tabletele de acest gen, chinezesti cum li se mai zice.
Da, cred ca ajunge daca asta ai avut de obiectat.
Nu sunt platit de Utok sa comentez aici, tin la buzunarul meu dar si la raportul calitate/pret bun alaturi de garantie cat mai mare. Da, in teorie Nexusuriile nu se strica…oricum un Nexus se apropie de un ipad/iphone dpdv al optimizarii, dar daca e sa pui in calcul ca exista atatea psobilitati dupa rootul unei tablete noname, castigat este cel care cumpata chinezaria. Asa este ?
Lush a zis
@Ghz
M-am jucat si eu cu root de tablete si telefoane, si ghici la ce concluzie am ajuns?
ROM-ul original e intotdeauna cel mai bun.
M-am jucat si cu tableta apple rootata, si tableta samsung, telefon htc, si intotdeauna se gasea ceva care sa nu mearga (mai devreme sau mai tarziu). Chestii minore, dar care pentru mine contau.
Si atunci pentru ce sa rootez?
Care sunt alea „atatea posibilitati dupa rootul unei tablete noname”?
Sa pui aplicatii crackuite? nu sunt fan, prefer sa dau 3 lei daca chiar e ceva ce-mi doresc, si nu exista varianta free.
Te rog argumenteaza pentru ce mai merita sa rootezi un device in ziua de azi? Cand ai atatea sute de mii de aplicatii free, sau la preturi modice.
Uite cum vad eu lucrurile: daca cumperi o tableta brand consacrat, ai luat un produs finit, testat, nu ai griji.
Pe cand daca iei un noname, trebuie sa mai pierzi timp sa testezi, sa incerci rom-uri etc, ca sa faci acelasi lucru intr-un final, dar cu riscuri si pierderi de timp.
Daca tu esti extrem de pasionat si vrei sa pierzi ore testand, incercand, plimbari la garantie etc, te inteleg si asa, ca si eu am fost la fel 🙂 Dar astea sunt cazuri izolate, si nu toate lumea face ce vrei tu, multi cumpara un produs si vor sa se foloseasca de el asa cum e.
Ghz a zis
http://lifehacker.com/top-10-reasons-to-root-your-android-phone-1079161983
Nu, nu sunt cazuri izolate.
E un soi de OC sa zicem dar mai subiectiv luat…si e foarte simplu – nu dai o groaza de bani pentru un device care are anumite ‘defecte’ facute intentionat pentru un viitor update – vezi probleme cu softwareul la tab 2 – de ce nu au mai oferit suport in continuare si au facut un device ~identic cu un pret mai mare cu 40 $ fata de cat este tab 2 acum pe piata ?
Si a doua chestie, ii spargi displayul, o virusezi ,o pierzi ->ce ai pierdut in sine la o tableta chinezeasca ?…suma de 100-250$ ?
Dpmdv jb la apple nu ofera un atuu atat de mare…la un produs apple nu se merita sa faci asta, poate doar in cazul in care produsul a iesit din garantie. 😐
Mai mult, toata optimizarea cu bateria, killul avansat de procese din background si multe altele au plecat de la ROM-uri facute de niste tipi care au avut rabdare, au testat si in final ne ofera free o solutie modificata a androidului unde ai drepturi de admin mai pe scurt. Au urmat implementarile mai eficiente in cateva aplicatii din gplay ce sunt free din cate stiu.
NU ARE ROST SA MAI CONTINUAM DISCUTIA 🙂
Lush a zis
@Ghz
100-250$ no-name vs 200-350$ brand nu mi se pare diferenta mare! Din moment ce pe langa asta vine si calitatea produsului, riscul de a „crapa” daca e scapat pe jos e mai mic la tabletele bine construite.
Iar daca mi-ai dat o lista cu 10 motive pentru care merita root, da-mi voie acum sa zic si eu argumentul meu 🙂
1. Unlock Hidden Features and Install „Incompatible” Apps”
Nu folosesc incompatible aps, cine le-a facut incompatibile a stiut de ce (de ex jocurile de strategie cu fidelitate mare nu se pot juca pe un ecran mic de telefon)
2. Automate Everything – Certain tasks, like toggling 3G, GPS, changing CPU speed, turning the screen on, and others require root access.
Pentru ce sa schimb CPU speed si sa risc o isntabilitate totala? Apoi la treaba cu ecranul revin la ce am zis, chinezii nu stiu sa regleze aceste „mici” incoveniente si ai nevoie de root sa poti seta tu cum trebuie asta
3. Boost Your Phone’s Speed and Battery Life
Pentru asta sunt milioane de aplicatii care fac asta. Oricum daca din start ai o baterie proasta, nici mama rootarii nu-ti da mai multa baterie decat cu sacrificii majore din nou la instabilitate
4. Block Ads in Any App – testat – nu exista ad-remover 100% compatibil cu toate aplicatiile. Astfel de aplicatii au nevoie si ele de update periodic, iar suportul e indoielnic aici, alta bataie de cap, mai mare decat reclamele in sine.
PS: daca opresti internetul inainte de a porni o aplicatie, nu iti mai intra reclamele
5. Back Up Your Phone for Seamless Transitions
Face si google asta, si apple – in cloud. (nu backup 100%, dar suficient pentru preferintele si setarile de baza)
Oricum backup 100% la tot sistemul mi se pare inutil, pentru ca toate aplicatiile vor fi outdated la repunere, si tot ai nevoie de timp sa stai sa le „updateuiesti”
Si pana la urma daca nu faci root, nu prea ai motive sa faci back-up, pentru ca minune, dar totul merge si cu romul oficial!
6. Remove Preinstalled Crapware – daca nu ai telefon de la operator (vodafone, orange), nu prea ai ce „craapware” sa scoti.
7.Tweak the Dark Corners of Android
De ce sa tweek, if it works?
8. Flash a Custom Kernel
Inutil, din moment ce stock kernel – already tested as the best kernel
9. Flash a Custom ROM
Nu merita sa pui custom rom, daca nu esti 100% convins de stabilitatea platformei.De fapt rom-urile oficiale sunt cele care iti ofera acces sigur la toate functiile telefonului (pe custom rom cele mai comune probleme sunt cele la disfunctionalitatea modulelor GPS, wifi, bluetooth).
10. Truly Own Your Device
Da, e frumos sa fii cu adevarat adminul unui produs, dar asta implica si multe responsabilitati. Adica grija treburilor de mai sus.
Pana la urma scopul unei tablete este sa te dai pe net, sa asculti muzica, sa te uiti la un film, si mai o aplicatie sau un joc. Si toate fac asta, iar limitarile puse din fabrica, ce nu iti dau drepturi de admin, sunt facute tocmai pentru ca sa nu le STRICI tu.
If it ain’t broke don’t fix it.
Elena a zis
ai spus la un moment dat de riscul de a crapa la o tableta de renume… eu am un Samsung Tab Note 10.1… mi-a luat 4 luni sa pot sa imi cumpar un alt S pen, am scapat-o pe covor si mi s-a crapat ecranul- pentru asta trebuie sa platesc 200 E+o vizita la Bucuresti cel putin pentru a o duce in service- din Bucuresti am inteles ca va fi trimisa in afara pentru a fi reparata, caci aici nu se poate schimba ecranul… da, brandurile consacrate sunt bune daca le tii in cutie, sau pe birou. In schimb, in „salbaticie” se comporta la el ca orice dispozitiv, fie ieftin sau scump. Si buba e ca daca ai un produs nou, nu ai service in tara, pentru ca (citez) : „produsul dumneavoastra inca nu a ajuns in Romania” WTF?!?Aceeasi problema a intampinat-o si fratele meu cu Ipad-ul sau. Degeaba ai garantie daca nu ai unde sa o trimiti, zic eu… dar eu mi-au luat tableta tocmai pentru ca aveam nevoie sa nu fiu lipita de birou. Am ajuns la laptop plus telefon acum, din nou…
gabi a zis
salut, se poate mari/schimba,puterea difuzorului , la evotab duo hd, fiindca este ff slab
Greuceanu a zis
@Lush
Eu nu am tableta in acest moment ,cat despre variantele custom ROM,parerea mea este ca sunt mult imbunatatite fata de cele oficiale,eu am instalat CyanogenMod 10.1(Jelly Bean 4.3.1) pe un Galaxy S2 ,iar experienta in utilizare cu aceasta varianta este incomparabil mai buna din orice punct de vedere vrei sa discutam:viteza marita ,nici urma de lag niciodata care in varianta oficiala 4.1.2(Jelly Bean) aparea ocazional,blocari ale aplicatiilor care mai apreau la cea oficiala sunt istorie.
Androidul este un sistem open source care poate fi dezvoltat de oricine si imbunatatit,tocmai de aceea este preferat de utilizatori in dauna IOS de exemplu,un sistem bun dar foarte rigid.
Varianta custom de care vorbeam este perfect stabila,nu am nici cel mai mic repros dpdv al functionarii softului,avand totusi o observatie sa spunem impotriva,durata bateriei a scazut cam cu 10-15%,probabil pt ca protocoalele de gestionare a frecventei procesorului sunt deblocate fata de softul oficial,dar oricum o zi de utilizare intensa tot tine bateria.
Subliniez ca pana sa folosesc varianta de la CyanogenMod eram si eu sceptic in ceea ce priveste softul custom,dar acum nu m-as intoarce in veci la variantele oficiale.
aimzek a zis
Foarte bine punctat !
‘Androidul este un sistem open source care poate fi dezvoltat de oricine si imbunatatit,tocmai de aceea este preferat de utilizatori in dauna IOS de exemplu,un sistem bun dar foarte rigid.’ – Prostia la Apple este ca aceasta rigiditate/optimizare ridicata nu ofera un plus de protectie utilizatoriilor. Sunt cam aceleasi probleme ca si la android.
Dumitru Dorian a zis
cum dau hard reset la tableta, am uitat contul google . multumesc anticipat
seby a zis
am o tableta Utok 1000D,,,dupa o luna de zile mi-a picat softul…o am in garantie 5 ani iar nesimtitii aia de la garantie imi cer taxa suplimentara pentru resoftare …plus taxa de curierat …fugiti de produsele Utok sunt mai rau decat chinezariile…
Alexandru D. a zis
Mai exact ce s-a intamplat cu ea? Intre altele, OPC-ul este un prieten bun…
Mihnea a zis
Salut
Eu am un service gsm si de tablete si din pacate pe device-urile mai noi nu prea se mai ofera garantie la soft decit 24 h.
Din pacate vanzatorii nu explica oamenilor ce insemana asta si de ce nu se acorda garantie pe soft.
Cum mai sus s-a spus ca android-ul e un sistem open surse asta insemana ca oricine poate face aplicatii pentru el. Acele aplicatii (de cele mai multe ori) merg bine pe un telefon/tableta cu softul curat… si asa se si testeaza acele aplicatii… dar este foarte probabil ca acea aplicatie pusa pe un telefon/tablta pe care mai exista si alte aplciatii sa dea conflicte cu acele aplciatii Si stati linisiti lucrurile astea se intampla si la IOS (cei drept mult mai rar). Din pacate aici nu e vina utlizatorului pentru incompatibilitatea aplicatiilor, Pe de alta parte producatorul tabletei NU TE PUNE SA INSTALEZI APLICATIILE RESPECTIVE.
Mai sunt acele operatiuni de developer… pe care oamenii le fac noaptea acasa ca de exemplu sa pui un RECOVERY mai „smecher” sau sa rootezi tableta…. normal ca daca nu iti iese… omori tableta (softul) , si atunci nu sa ti se da garantie la soft.
Din pacate noi ne lovim de probleme de genul asta zilnic si sincer EU va recomand celor care vreti sa va rootati tableta sau sa ii puneti un recovery mai bine (CWM sau TWRP) sa cititi mai mult pe forumurile unde gasiti procedurile. Nu de alta dar omenii citesc doar procedura initiala si poate 4-5 posturi de la indivizi carora le-a mers si nu mai ajung si la postul 100 cand vine cineva si zice ca ceva nu e ok ….si uite asa omul nostru isi omara tableta… Ptr ca de cele mai multe ori conditiile de operare sunt diferite, (siteme de operare diferite, driveri diferiti, chir si procesorul pc-ului conteaza), Noi de ex in service avem 4 pc-uri care fac numai soft, din care 2 sunt numai pentru chinezarii – Allview, Goclever, Eboda, Utok, Sireoux, Ainol, Mediacom, …si multi altii
Asa ca va recomand NU instalati aplciatii dubioase, si nu incercati oeratiuni de developer (recovery, root) DECIT DUPA CE V-ATI INTERESAT DESTUL DE BINE CE TREBUIE SA FACETI.
Numai bine
Mihnea (Verbitel Team)
gabriel a zis
salut , stii cumva ceva despre Evolio Duo HD
din cite stiu este pe platforma Aria 8
drivere lipsa
update lipsa
multumiri anticipate
adr. mail [email protected]