Lunea trecută au fost lansate în România căștile vivo TWS 2 ANC, împreună cu modelul entry-level TWS 2e. În cele ce urmează vă voi povesti ce pot și dacă merită achiziționate primele dintre ele.
Căștile TWS sunt tot mai la modă, în ultima perioadă, iar asta înseamnă că avem tot mai multe modele, de calități diferite și cu prețuri pentru toate buzunarele. Cred că segmentul acesta de purtabile este unul pe care vor miza tot mai mult producătorii.
Specificații
Dimensiuni |
23.8×22.2×30.2 mm căștile și 60×24.3×45.4 mm cutia de încărcare |
Greutate |
4.6 g căștile și 42.4 g, tot ansamblul |
Autonomie |
Până la 7.3 h per cască, cu ANC oprit; până la 4.5 h cu ANC pornit; până la 26.5 h cu carcasa |
Format |
half-in-ear |
Frecvențe |
20Hz-20000 Hz |
Conectivitate |
Dual-Channel, Transmission 3.0, AI Dynamic Low Latency |
Acumulator |
Căști: 45mAh (Min.) x 2; 48mAh (TYP) x 2. Cutie: 485mAh (Min), 505mAh (TYP) Încărcare prin mufă USB Type-C |
Altele |
AI Noise Cancelling, latență 88ms minimum, smart wear detection, comenzi touch pe cască, Google Fast Pair |
Ambalaj și accesorii
Dacă ați citit review-ul pentru căștile vivo TWS Earphone Neo, veți recunoaște producătorul instant. Practic, sunt identice cele două cutii: una de carton de culoare albă, pe care sunt trecute specificațiile și care conține, pe lângă căști și cutia lor de încărcare, un cablu USB la USB-C, pentru încărcare, broșuri și dopuri de silicon, de dimensiuni diferite.
Design
La fel ca și la capitolul anterior, designul cutiei și al căștilor seamănă izbitor între ele. Doar că mai seamănă și cu celebrele Apple AirPods. Bine, nu este un lucru rău și nici greu de ghicit la produse asiatice, dar trebuie menționat.
Cutia de încărcare este ovală și lucioasă, adică glossy, cum ar zice fiică-mea… 🙂 Fiind astfel construită, așteptați-vă să adune toate amprentele posibile. Pare că le adună și pe cele ale vecinilor. Iar asta o face să arate mai tot timpul… unse. Partea bună este că sunt lejer de purtat prin buzunar, iar faptul că nu avem parte de o cutie cu muchii o face și mai ok la acest capitol.
Cutia are logo vivo scris discret pe față, un led care arată dacă sunt încărcate sau nu și butonul pentru pairing. În partea de jos este mufa de încărcare, iar accesul la căști se face printr-o clapă magnetică.
Căștile în sine au un design similar cu AirPods, ca și carcasa și sunt lejer de purtat. Materialul folosit este la fel de glossy și parcă aș fi preferat ceva mat aici. Pentru cei care fac jogging și transpiră (apropo, nu am găsit detalii despre ratingul IP), posibilitatea de a le scăpa din mâne este destul de mare.
Utilizare
Pentru a putea folosi căștile este nevoie să instalezi o aplicație dedicată din PlayStore: vivo Earphone. Din câte am văzut, nu este nici acum disponibilă pentru iOS. Cu toate acestea, împerecherea cu orice smartphone Android se face rapid. Le-am încercat și la laptop, pe un LG Gram cu Windows 11, dar și la iPhone SE 2 de serviciu, iar calitatea a fost bună, îm fiecare dintre cazuri.
Din respectiva aplicație poți seta nivelul de noise control, setarea de detecție automată și tipul de redare (eu am optat pentru bass maxim, că aveam de ascultat niște hip hop clasic, din anii tinereții mele). În plus, acolo găsești explicate metodele de control tactil.
În apeluri s-a comportat foarte bine, chiar și pe vreme cu vânt sau printre mașini. Ba mai mult, mi s-au părut mai bune decât alte modele testate. La fel au spus și interlocutorii mei, pentru că am folosit același grup de control la fiecare testare de căști – mama, soția și fiica.
vivo TWS 2 ANC stau foarte bine în urechi, chiar și la jogging. Le-am folosit în mai multe situații – pe la munca prin curte, la jogging, la plimbarea cu câinele, la birou sau în magazin și nu m-au deranjat deloc, chiar și în condiții de purtat intensiv. Asta și datorită unui design inovator de aerisire, cu un flux în camera din față și în cea din spate pentru a ajuta la egalizarea presiunii. Abia vă veți aminti că sunt acolo, credeți-mă!
Căștile sunt dotate cu un difuzor mare de 12,2 mm, care are o diafragmă compozită din fibră de carbon pentru a oferi un bas puternic, cu medii și înalte clare, dar au și opțiunea de a monitoriza și anula în permanență sunetul de fond, eliminând până la 40 dB de zgomot!
Vă puteți baza pe algoritmul său inteligent de zgomot pentru a regla inteligent gradul de anulare a zgomotului sau puteți alege manual din trei niveluri – ridicat, normal și scăzut.
Iar o singură atingere activează modul de transparență care vă permite să auziți clar sunetele din exterior, permițându-vă să auziți anunțurile și să discutați cu oamenii ca și cum nu ați purta deloc căștile.
Căștile sunt prevăzute cu două microfoane externe cu formare de fascicule pentru a elimina zgomotul de fond în timp ce captează vocea, iar adițional re un microfon ascuns în interiorul căștii. Acest microfon are un SNR ridicat pentru a ajuta la captarea vocii chiar și în cel mai zgomotos mediu.
Nota bene, vivo TWS 2 ANC se pot conecta simultan la două dispozitive și pot comuta fără probleme între ele. Dacă primiți un apel pe telefon în timp ce vizionați un videoclip pe laptop, căștile vor transmite automat apelul și vor comuta înapoi la videoclip după ce închideți.
Autonomie
vivo spune că pot folosi căștile până la 7 ore, iar cu cutia încărcată la maxim, peste 26 de ore. Practic, am preferat să încarc căștile o dată pe săptămână și mi-a fost îndeajuns la modul meu de utilizare. Dar recunosc că nu le-am folosit intensiv.
Din păcate, căștile nu au încărcare QI, iar asta e un minus demn de remarcat.
Preț și concluzie
vivo TWS 2 ANC sunt listate la 499,99 lei pe eMAG. În modul obișnuit al vivo, prețul este puțin cam mare. Dar am văzut asta și la telefoanele vivo importate la noi. Cred că un discount de 100 lei le-ar face best-buy, mai ales că lumea nu le cunoaște încă. Însă calitatea lor permite o astfel de listare.
Concluzia finală: vi le recomand, dacă puteți trece peste paragraful de mai sus. Sunt calitative, cu design frumos și cu autonomie destulă.