În 2025, comportamentul românilor în ceea ce privește schimbarea smartphone-ului reflectă o tendință către utilizarea pe termen mai lung a dispozitivelor mobile, influențată de creșterea prețurilor și de dorința de a investi în modele durabile.
Colegii de la PlayTech au scris anul trecut despre asta, pe baza unui studiu realizat de Xiaomi în România, pe un eșantion de 1.690 de respondenți.
Conform sondajului realizat de noi, săptămâna trecută, majoritatea respondenților (44%) alocă un buget sub 1.000 de lei pentru achiziția unui nou smartphone. Totuși, există și un segment semnificativ care investește sume mai mari: 14% alocă între 1.000 și 1.500 de lei, iar 12% între 2.000 și 3.000 de lei. Interesant este că 10% dintre participanți sunt dispuși să cheltuiască peste 5.000 de lei pentru un nou dispozitiv.
Datele din sondajul anterior rulat de noi arată că o proporție semnificativă a utilizatorilor (46%) își schimbă telefonul doar atunci când acesta nu mai funcționează. Alți 35% își înlocuiesc dispozitivul după trei ani, în timp ce doar 13% o fac la doi ani. Această tendință indică o preferință pentru utilizarea pe termen lung a smartphone-urilor .
Românii se aliniază tendințelor din Europa de Vest în ceea ce privește bugetul alocat pentru smartphone-uri. Deși piața românească a scăzut cantitativ cu circa 5% în 2024, segmentele mediu și high au crescut, ceea ce indică o orientare către modele mai performante și durabile (detalii aici).
La nivel global, un studiu realizat de Teads și GWI acum trei ani a relevat că 78% dintre utilizatori ar lua în considerare schimbarea mărcii actuale de telefon, iar 68% consideră că un smartphone este parte a identității lor. În România, 68% dintre respondenți ar schimba marca de telefon, iar 45% îl consideră parte a imaginii personale.
În 2025, românii devin mai selectivi în ceea ce privește achiziția de smartphone-uri, preferând să investească în modele durabile și performante, chiar dacă acest lucru implică un buget mai mare. Frecvența schimbării dispozitivelor a scăzut, utilizatorii alegând să își păstreze telefoanele pentru perioade mai lungi, influențați de creșterea prețurilor și de dorința de a face achiziții mai sustenabile.
0.
Am un s24+ de 2 ani. Îl încarc zilnic peste noapte până la 100%.
Ultra-multumit.
Am fost fan xiaomi înainte. Foarte mișto și alea, dar după 1an autonomia se diminua drastic.
Dacă crapă ăsta tot s24+ voi lua.
Nu văd nimic nou revoluționar in astea noi încât să merite uograde-ul.
Din sondaj reiese că majoritatea nu ar da mai mult de 1500 lei pe un smartphone, de unde până unde concluzia că oamenii preferă telefoane high end?