A trecut ceva timp de cand am primit sistemul FX-40 AMD de la PC Garage. I-am facut poze, m-am jucat, s-au jucat si altii si acum a venit momentul acela special cand tragem linie si vedem daca este un sistem bun si daca isi merita banii.
Cum am spus si in titlu este un review scurt. Sistemul este dedicat amatorilor de gaming dar si celor care vor peformanta si rapiditate in aplicatiile de zi cu zi. Nu am stat sa rulez benckmark-uri, ci doar jocuri pe diferite detalii si rezolutii. Doar este un sistem de gaming.
Specificatii
- Placa de baza ASUS M5A78L-M LX3
- Procesor: AMD FX-4130 3.8 GHz
- Memorie RAM: 4 GB Kingmax DDR3 1333 MHz
- HDD: Western Digital 500 GB SATA-III 7200 rpm 16 MB Caviar Blue KX
- GPU: Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition 1 GB GDDR5 128 bits
- PSU: Segotep ATX-550WH
- Carcasa: Segotep SG-Z1
Performante in jocuri
Recunosc ca nu ma asteptam la cine stie ce performanta, ci doar cat sa pot juca toate jocurile aparute recent la detalii low-middle pe rezolutie Full HD. Asa ca am instalat tot ce mi-a trecut prin cap si haideti sa va spun rezultatele: BF3 cu detalii Ultra a scos in medie 25 FPS. NFS The Run pe aceleasi detalii a reusit 30 FPS constant. Nu s-a clintit nici cand am crescut detaliile. In Call of Duty MW3 cu detalii ultra a scos 40 FPS, iar in Crisys 3 pe detalii medii a reusit abia 20 FPS. Rezultatele sunt foarte cinstite, tinand cont de pretul sistemului si de faptul ca am rulat pe rezolutie Full HD toate jocurile enumerate.
Temperaturi si zgomot
Trebuie sa recunosc ca am avut in camera un „mic” aeroport. Si nu glumesc. Iti poti seta din BIOS sau cu SpeedFan turatiile ventilatoarelor, dar chiar si cu setarile facute nu scapi de zgomotul insuportabil. Plus ca sistemul se incinge repede, air flow-ul nu este cel mai bun pe care l-am vazut pe o carcasa. Temperatura procesorului ajunge la 45 de grade, iar placa video undeva la 50 de grade.
Din pacate HDD-ul a fost extrem de uzat si nu mi-am putut da cu parerea despre el, si cu siguranta asta s-a vazut in jocuri pentru ca erau momente cand sacada ingrozitor si se incarca foarte greu. Daca sunteti curiosi de viteza HDD-ului uzat, va spun ca a scos maxim 5 MB/s si minim 0.3 MB/s. Motivul? Sistemul aceasta a fost la diferite publicatii si testat pana peste cap.
Concluzie, disponibilitate si pret
Sistemul este facut de manutele garajistilor. Il puteti gasi pe site-ul lor la un pret de 1899 lei. FX 40 s-a descurcat foarte bine si am fost multumit de performantele lui. Daca vrei un sistem gata facut, ieftin, pe care sa il arunci sub birou si sa te joci, asta este alegerea cea mai potrivita. Chiar daca nu este cel mai echilibrat sistem isi face treaba foarte bine.
Puncte contra
- Placa de baza nu este tocmai cea mai potrivita pentru un astfel de sistem
- Numele sursei nu imi inspira siguranta si este destul de zgomotoasa
- Carcasa nu este cea mai aerisita
Puncte pozitive
- Procesor puternic
- Carcasa cu posibilitati bune de wire management
- Ventilatoarele incluse sunt silentioase
- Cooler-ul procesorului este de la Cooler Master
- Panou lateral transparent din plastic
- Performante bune in jocuri
Silver a zis
Mai la banii astia nu cred ca-i rau (sau poate mi se pare mie)
Si cat despre sursa Segotep;
Este vorba de niste chinezi care le fac pe vapor, ma mir ca tine 550W-ul (tinand cont ca este stift) si se pare ca este mai mult ca sigur un re-brand, pentru ca nu vad sa existe nicaieri decat la noi.
Aia este o sursa care o arunci cand cumperi carcasa (cunoscatorii stiu despre ce vorbesc)
Si 45C este foarte okay pentru procesorul ala, acel procesor are Tjmax-ul la 62c.
Si placa de baza este okay la 50C, pana pe la 65c sunt okay, am vazut chip-uri care mergeau in ~70c (MSi)
De pe la 75c in sus incepi sa iti pui semnul de intrebare;
Cat despre zgomot, este vorba de zgomotul de la placa video ?
(speedfan nu prea merge cum trebuie pe anumite sisteme sa stii)
Silver a zis
Eu acum am vazut temperatura la placa video;
Pei 50c este sub idle, ce idle… ca nici VDF/UVD nu este;
Sincer eu nu am vazut placa video la 50c standard, se poate sa ai o problema cu senzorul de temperatura, sau;
Poate ca din cauza ca are slope-ul prea agresiv la cooling, de asta face si mult zgomot;
Vezi ce slope are cu asta :
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=183423
(foloseste GPU-z sa extragi bios-ul)
Asta daca te intereseza sa tii sistem-ul…
Oricum, 50c este MULT prea putin, MUULT, obosesti cooler-ul ala’n draci si plus ca ea nu merge optim la aceea temperatura (e prea rece);
Ea trebuie sa stea undeva pe la 70 – 75 sub load.
VRM-urile de pe placiile AMD incep sa ‘sara’ pe undeva la 92c, atunci incepi sa iei artefacte pe ecran, orice sub 92 si esti okay (chiar si 91c)
Da-mi un mail daca nu te descurci.
Succes!
Bo$$ a zis
TJ la procesoarele vishera e mult mai sus, aka 92oC daca nu ma insel, 62 era la siliciul din phenoam II, asa ca relax + ca temperaturile nu sunt reale neavand senzori pe bune in CPU-uri, ele incep sa indice oarecum mai oke doar la cald/load.
Am avut sapphire dual-x si o tineam OC la 1150 daily, era extrem de silent si nu trecea de 60 grade niciodata, acum am 7850 dar are o mica „buba” din fabrica, e setat biosul sa nu treaca de 60oC si asta o face turbina in unele jocuri, am folosit MSI afterburn ca sa ii refac plaja de turatii si acum chiar si cu OC la 1200 e inaudibila si nu depaseste 75oC, normal temperaturile de la 85 in sus sunt problematice.
Ghz a zis
@Silver
Da,in ~120 lei se putea pune o sursa mult mai buna…dar pentru certificare,PFC activ s.a.m.d.,preturiile incep de pe la 150 si se opresc pe la 350 de lei pentru un utilizator normal.
HD7k nu este o serie zgomotoasa in full load,o zic din experienta…mai mult face zgomot coolerul stock de pe i5-ul meu + un vent stock de 120mm cu ~45CFM.
A,apropo de GPU…imi este oarecum de mirare cum de pcg nu au dat-o in bara cu placa video,s-au auzit sute sau mii de persoane pe forumuri,fb etc in ultima vreme cu problema BSoD la HD7k,in special la HD7870[la ora actuala am acest model in service,am o mica teama ca sapphire imi va trimite un exemplar cu acelasi defect,in cazul asta optez pentru GTX760]…lumea atentie la placiile video !!!…nu mai sunt cum erau acum cativa ani,au ‘boli’;sa luam asa : aveam max 57 grade C in full load,venturiile se duceau pe auto pana la 35%,apoi,dupa 15-40 min de joc sau chiar 1h uneori….mothe%@*^#in’ BSoD :|.La fel,schimb frecventa pe GPU clock si pe memorii,o scad,o cresc,verific voltajul pe sursa [~720W reali],turez ventul pana la 100% si iar black screen of death…
CONCLUZIE: Cateva din VRM-uriile AMD sunt proaste in privinta modului de functionare…~10-15% din cei care au cumparat HD7k si au sau au avut probleme cu ele simt astfel o limitare a temperaturii la 60 de grade C,e simplu sa iti dai seama ca tranzistorii saracii sunt vai de steaua lor…nu ma asteptam la asta de la un brand ieftin si bun pe piata AMD.Proasta implementare,Sapphire !Si la alte branduri au dat-o in bara,dar nu la fel ca ei….nu-mi zi tu mie de 92 de grade C cand sunt atatia gameri care se plang ca amarata de HD79xx/HD78xx/HD7xx [HD7xx cel mai rar] ‘isi da duhul’ in jocuri pe la 50-60 de grade.
aka vezi ce zice si Bo$$ mai jos,exista o limitare pe la 60 de grade.
#OFF TOPIC – si nVidia o da in bara…ultimul driver *WHQL* are artefacte cum aveau ATI cu unele HD4k sau poate mai rau lol…fete mov in AC3,spectru deformat total in BF3 s.a.m.d.:))
Silver a zis
@ Ghz
TL-DR
Ghz a zis
@Silver ….nu-mi pasa.Data viitoare am sa scriu de 4x mai putin…am rezumat problema ‘ HD 7000 black screen ‘ si documenteazate inainte sa vorbesti,placiile actuale au o limita…nu ajung la niciun 90 😛
Silver a zis
@ Ghz
Doamne ce nervi de adolescent ai;
92c este punctul la care VRM-urile pierd curent, crede-ma pe cuvant.
Au o ‘limita’ (daca) din cauza ca ventilatorul ‘porneste’ si ajunge la TIS foarte repede (plaja agresiva).
Si asa nu o sa iti vezi placa niciodata ca rezista si la 90C, pentru ca fan-ul este la 100% cand placa ajunge la 70c;
Ceea ce este bine 🙂
Ghz a zis
Silver,ce zici acolo este o chestie generala,o abureala…deoarece in zua de astazi fiecare producator customizeaza cum doreste el GPU-ul…multe se modifica,daca dai un ochi pe net ai sa vezi ce tampenie a facut Sapphire,cu tranzistori,cu temperatura limitata s.a.m.d…e ‘intoarsa’ treaba la ceea ce vrei tu sa spui si ce este in prezent…HD 7k [99% din versiuniile prezente pe piata] nu trece de 70 de grade dupa ore in sir de gaming – 5, 6 sau mai mult lol,asta in conditiile in care ventilatoarele stau in jur de 50%.
Nu visa 90 de grade ca nu mai suntem pe vremea GTX2x5/HD5k.
Despre ce vorbesc eu aici ti-o pot confirma mii de oameni care fac teste in conditii normale [23-25 grade celsius temperatura camerei].
Ai testat vreun GPU pe sosea ca sa vorbesti despre aceste temperaturi la ora asta?
Pt cunostiintele tale generale,un HD7970 cu OC cat cuprinde ajunge la 85 de grade…ce vrei mai mult ?
Silver a zis
Mai citeste odata ce am scris mai sus, si cu asta in minte:
Bine, poate nu 100% la 70c, dar ajunge undeva unde primeste max ramp si incepe sa raceasca GPU-ul, poate sa fie si 30%, sau 50%, ideea este ca GPU-ul rezista pana-la 92c (tehnic), si de acolo incepe sa ‘scape’, TJmax-ul se speculeaza ca este undeva la 110-115 pentru familia 7 (exact ca toate serile precendete)
Bineinteles ca design-ul fan-ului/radiatorului conteaza si difera de la producator la producator, unii cu turbine, alti cu ventilatoare, dar noi vorbim aici tehnic, ce poate chip-ul fabricat de AMD, design-ul GPU-ului este oricum la fel;
Defapt sa incepem cu, ei nu fabrica ci doar integreaza, adica CUMPARA chip-ul si il integreaza pe placiile lor + radiator, sunt sigur ca si p’asta o stiai.
ex.
Un Design de ASUS sa zicem ca tine GPU-ul la … 70c in max load;
Un alt design de la Gigabyte tine acelasi GPU la 80, nu este o problema, ca el rezista la mai mult.
Te contrazici singur, numai ca sa incerci sa ma contrazici pe mine, poftim:
[…] Pt cunostiintele tale generale,un HD7970 cu OC cat cuprinde ajunge la 85 de grade…ce vrei mai mult ? […]
Deci chip-ul rezista la 85 (sau mai mult) cum ziceam eu.
Ghz a zis
De data asta raspun si eu cu mesajul : ‘TL-DR’.
Imi pare rau ca te-ai obosit…eu stiu despre ce vorbesc,poate gresesc cu temperaturiile putin,dar lucruriile scrie de mine sunt valabile cu evenatuale erori +/- 5 grade C.
Silver a zis
[…] gresesc cu temperaturiile […]
Multumesc, despre asta era toata discutia.
DD a zis
Hdd-ul trebuia reformatat. Dupa reformatare, 99% sigur revenea la vitezele specifice modelului, exceptand situatia in care are probleme de sanatate. Am avut un Maxtor care facea figuri asemanatoare, scapam de vitezele alea ridicol de mici daca ii faceam o restaurare la o data anterioara sau, daca nu mergea asa, dupa o reformatare a C-ului. Alta ar fi fost experienta de folosire a calculatorului daca hardul era ok, altele si performantele in jocuri (cel putin la loading)..
Temperaturile alea sunt foarte ok, 45 la procesor, 50 placa video. Care cooler facea galagie? Cel al sursei, banuiesc…
Gabriel a zis
Am formatat HDD-ul de 2 ori. Galagie facea sursa si cooler-ul procesorului, chiar si la turatii mici.
Silver a zis
Pei daca-i cooler master;
Si stock-ul e mai bun decat un CM. lol
Gabriel a zis
Cred ca ala stock e mult mai zgomotos. Nu l-am testat, dar din cate am citit despre el e mai rau decat asta.
Ghz a zis
@Silver
Si maioneza e mai buna decat stockul ca si pasta termica lol…eu zic ca pasta termica e proasta;ia pune tu un prolimatech [‘al de serie] si vezi cum scade 20 de grade in OC ce ventul turat putin…
CM inca se tin pe racire serios[vezi ce scot,CM 693,un Cosmos II gandit special pentru pasionatii de OC,de data asta mai mare decat modelul consacrat,deci mai greu si dupa cum e traditia la CM,totul e gandit la finete],vezi si racirea pe apa de la ei…este din ce in ce mai competitiva ca pret [in Ro am vazut preturi de la 270 de lei,ceea ce este super ok].
Iar in privinta coolerului,as fi pus un Zalman [la 70 de lei,nu ma obosesc sa caut modelul].
Gluma de la CM de pe fb ‘cea mai buna pasta termica este ciocolata,73’ lol…culmea ar fi sa vezi cum se duc cativa copiii sa puna ciocolata in loc de pasta termica lol.
––––––––
Stop !Acel HDD nu are nimic,ieri copiam din diskul in E in C si mergeau fara probleme cu pana la 40MB/s,abia dadusem defragmentare…ce are oameni buni?Am acelasi model,e plin ~93% si in 6 min si cateva secunde a copiat 14.3GB…in privinta citirii,merge ca si un Seagate de 500GB,cam aceleasi viteze…are el un mic carait…dar la urmatorul sistem am sa pun SSD si HDD WD Green la 5400rpm [cunoscatorii stiu de ce].Jocuriile se incarca ok,atata timp cat nu dai defragmentare din alta parte decat de unde se da,ieri am facut tampenia si am defragmentat doua partitii aproape pline din antivirus :(,dar apoi am rezolvat totul in modul clasic.
–––––––-
In princpiu,sistemul de mai sus este mai mult decat ok,chiar daca putea fi facut mai cu ‘suflet’..se gaseste la 1900 lei daca nu ma insel,nu ?Am mai vazut un review la o emisiune TV de IT si mi s-a parut ok pentru genul de utilizator care nu doreste modding,OC s.a.m.d. si vrea 30fps in jocuri fara pretentii mari.
C.Razvan a zis
Ceea ce ati testat este chiar cooler-ul stock, fabricat de catre CM pentru AMD. Deci nu este vorba de niciun cooler aftermarket.
C.Razvan a zis
Dovada aici: http://www.youtube.com/watch?v=6dKdTjQKD44 .
Silver a zis
Hmmm
Acum se explica de ce se plange lumea ca aceste CPU-uri au cooler-e galagioase, mari si proaste.
Bine ca eu am observat ca sunt doar galagioase, si marimea nu cred ca deranjeaza pe multi, in rest isi fac treaba acceptabil – CPU rece.
Bo$$ a zis
Confirm, e coolerul stock iar prima poza e cu o carcasa goala, foarte aiure, era greu sa puneti o poza ?
Am stat pe coolerul stock o vreme buna si pe Phenom II si pe FX8350 si o pot spune ca isi face treaba daca OC nu intervine si toate astea la un mod oke iar silentiozitatea nu e punctul lui forte dar va asigu ca se poate modifica din bios plaja lui de turatie , trebuie doar vointa si putin timp 🙂
Cat timp am folosit coolerul stock intotdeauna l-am tinut la maxim 35% din puterea lui si cu pasta termoconductoare mx4 si a mers silent si frumos.
Legat de HDD, sincer nu stiu la ce naiba ati mai facut review-ul, defapt nu stiu cum puteti sa faceti mizerii de review-uri de genul asta, ce cacat, e atat de greu sa luati lucrurile in serios ? Ori faceti un lucru bun ori nu il mai faceti, observ ca mult mai des o dati in bara RAU, repet RAU.
Va asigur ca acel CPU + 7770 e in stare sa duca majoritatea jocurilor aproape de maxim fara AA pe full HD, si vorbesc pe testate nu aiurea.
O sa ma las de site-ul asta, va faceti de rusine, nici nu stiu cum ati putut testa o platforma pe un HDD dus care ii castrau peformantele, DAFUQ.
Adrian a zis
Se pare ca specificatiile se schimba de la o publicatie la alta si in functie de ce componente au pe stoc. Pe site-ul PCG si in testele celor de la techzone.ro apare sursa Floston FL500 Extra, iar voi ati primit Segotep. Pe langa asta nu stiu cine se ocupa de configuratiile astea la PCG. Placa de baza „Supports CPU up to 95 W” iar FX-4130 are 125W nefiind in lista de cpu support pentru aceasta.
sciuro a zis
Foarte tare ca ai descoperit acest FAIL maxim! Ma mir insa ca din atatia specialisti si review-uri pe toate „partile” nu a remarcat nimeni o chestie pana la urma banala: placa de baza nu este facuta sa suporte procesorul ala de 125W. Iar chestia cu „HDD-ul a fost extrem de uzat” m-a dat pe spate :), adica au frecat cu el dusumeaua sau cum – cat de putin trebuie sa folosesti un HDD ‘modern’ ca sa nu dea realocari sau baduri? Daca se poate rulati un pic de HD Tune si hddguardian ca sa vedem de ce si cum poate sa ajunga in halul asta un hdd considerat decent?
Ghz a zis
@sciuro
Nu cumva este vorba de un update la BIOS…ca,deeh…altceva nu putea modifica acest detaliu IMPORTANT.
Ionyva a zis
Procesorul 45 grade si placa video 50, asta este in full load sau in idle ? Daca e in full load e super mega ok, daca e in IDLE la video e cam multisor.
Ionyva a zis
Legat de HDD, cred ca exagerezi, nu are cum sa scrie/citeasca cu viteza asa mica, e defect cu siguranta, stai sa iti incarce windows-ul o ora sau mai bine.
Ionyva a zis
Cu parere de rau iti ca reviw-ul tau e Jalnic. Poate urmatorul.
Vio a zis
Am citit ce s-a scris pe aici. In primul rand, ca procesorul nu este compatibil cu placa de baza! I-am atentionat si pe cei de la PC Garage (cere au luat pozitia mutului). Detin si eu placa asta de baza si este specificat clar pe site Asus, ca nu suporta decat procesoare cu TDP de 95W. In lista de suport, procesorul de fata este exclus, bineinteles. Numai varianta PLUS, are condensatori solizi 100% , acesta varianta de placa nu, probabil de aceea este asa limitata lista de procesoare suportate. Mai devreme sau mai tarziu, utilizatorii acestui sistem „de-a gata” vor avea probleme, asa ca nu ma mira temperaturile mari si zgomotul infernal facut de coolere si ventilatoare. Nici ultimul update de bios, din ian 2013, nu aduce nimic nou, ci doar adauga la lista de procesoare Athlon II x2 280, si la memorii cele sub brand AMD. Mie mi se par cel putin ciudate diua aspecte: 1. Integratorul de sistem (PC Garage) ofera amatorilor un sistem care nu numai ca nu este echilibrat, dar prezinta o incompatibilitate majora! (procesor vs placa baza), inadmisibil pentru o firma care se respecta. 2. Cei care au testat sau au cumparat sistemul, nu s-au informat deloc asupra componentelor (daca sunt compatibile), mergand cu ochii inchisi „pe mana” magazinului.