In timp ce ma dadeam cu Nicu pe internet, in tabara Forum IT, am vazut ca s-a lansat noua versiune SmoothWall Express 3.0, o distributie linux care face dintr-un calculator slabut un router cu management web.
Acasa am un sistem P1 la 133 cu 48 MB ram care rula un Vector Linux, distributie foarte rapida si care-si facea treaba de routare si alte maruntisuri de care aveam nevoie. O vreme m-am tot gandit sa testez SmoothWall dar vazand ca are cerinte mai mari decat imi pot permite (128MB Ram) am tot amanat testarea.
Astazi am pus pana si am downloadat in „valoare” de 69MB, versiunea pentru i386, cealalta pentru 64Bit avand 71MB. Dupa ce downloadul a luat sfarsit, am ars imaginea pe un CD si am pus sa booteze de pe CD pe vechiul computer. Instalarea a inceput, si-a configurat singura partitiile si directoarele. In mai putin de 20 de minute (daca nu chiar vreo 15) procesul s-a finalizat si am fost invitat sa setez placile de retea si zonele. Placile de retea le detecteaza foarte rapid si pe masura ce le detecteaza te pune sa le si configurezi IP-urile.
SmoothWall are o organizare foarte interesanta, pe culori, a zonelor de internet. Astfel ca poti sa-ti pui RED ca fiind WAN-ul si GREEN ca fiind LAN-ul. Si totul de aici incolo iti va fi mai usor cand vine vorba de configurare. Mai apoi am setat parolele pentru root si pentru userul admin cu care urma sa ma conectez la interfata grafica. A mai fost nevoie doar de un restart.
Am vazut bootloaderul si 5 secunde care se scurgeau, bine gandit, nu e nevoie de mai mult pentru a alege altceva daca ai cumva instalat. A pornit destul de rapid pentru prima oara cu toate ca la prima pornire trebuie sa-si genereze toate cheile de securitate pentru aplicatiile ce le ruleaza.
Am trecut pe calculatorul legat la retea si am fost uimit sa vad ca deja internetul functioneaza, fara nici o alta interventie, decat configurarea corecta a interfetelor de retea. Am deschis web browserul si am mers la adresa https://10.10.0.1:441/ aceasta fiind adresa pe care am ales-o pentru interfata de retea corespondenta LAN-ului (de aceea a mers direct, setarile fiind deja facute pe calculatorul meu iar serverul DHCP nu rula, cu toate ca se putea seta la finalul instalarii).
Pe prima pagina m-a intampinat un banner care-mi spunea sa inregistrez SmoothWall (da, e gratuit) integrat in interfata SmoothWall si o portiune care-mi arata ca serverul functioneaza si-mi dadea detalii despre trafic, uptime, load, etc:
Am trecut apoi rand pe rand prin fiecare categorie. Prima categorie „About” ofera informatii despre sistem si trafic.
Urmatoarea categorie este denumita Services, de aici puteti controla toate serviciile care ruleaza pe acest „router”. Serviciile disponibile sunt: web proxy , im proxy, pop3 proxy, sip proxy, dhcp , dynamic dns, static dns, ids, remote access (ssh si web control), time (server de timp); Nu cred ca este cazul sa zic ce face fiecare serviciu, daca cunoasteti sau aveti nevoie de unul dintre ele s-ar putea sa vreti sa instalati SmoothWall. 🙂 O singura precizare vreau sa fac: serviciile nu ruleaza decat daca doriti voi, altfel ele sunt inchise fara sa consume memorie.
Urmatoarea pagina, numita Networking este pagina unde poti controla tot ce se intampla in reteua ta. Poti face port forward-uri, poti sa setezi ca iesire pe internet o conexiune PPP sau PPPoA sau PPPoE (in cazul in care sunteti conectat la internet asa, de exemplu Romtelecom foloseste PPPoE), puteti bloca IP-urile care nu vreti sa va accseze serverul, puteti limita accesul, pingul sau puteti face ca internetul sa functioneze doar in anumite intervale orare (foarte util pentru parintii care vor sa limiteze accesul la internet pentru copii in anumite intervale).
SmoothWall se poate conecta si la un VPN dupa cum vedeti si in meniul de navigare, astfel veti putea accesa VPN-ul din reteaua locala ca si cand ati fi in aceeasi retea.
Urmatorul tab din meniu este Logs unde avem salvate logurile pentru toate serviciile ce ruleaza pe sistem, asta doar daca dorim noi.
Urmeaza Tools unde avem 3 unelte utile. O aplicatie ping, un traceroute si o aplicatie java cu care ne putem conecta prin SSH la serverul nostru.
Ultima parte din meniu se numeste Maintenance si chiar acesta ii este rolul, de a mentine serverul in parametrii normali. De aici putem schimba parole, instala modemuri, putem face updateuri la distributia Linux pe care le va gasi singur sau putem sa facem un Backup pe floppy sau intr-o imagine. Nu in ultimul rand, de aici putem sa stingem sau sa restartam sistemul.
Dupa primul restart sistemul va porni mult mai repede, la mine aceasta operatiune durand mai putin de un minut, cu totul. Daca va inregistrati ca si user la ei pe site puteti sa vedeti diferite statistici despre cei ce utilizeaza SmoothWall sau sa fiti anuntati cand apare ceva nou.
Cam atat pot spune despre aceasta distributie de linux care are o functionalitate deosebita dar da dovada si de simplitate in utilizare. Daca aveti un calculator vechi si nu aveti ce sa faceti cu el, puteti sa puneti un SmoothWall si sa-l faceti router. 😉
– Darius
Retelistu Blog a zis
L-am testat si eu mai demult ( bineinteles o versiune mai veche ) si merge brici. Felicitari ptr review 😉
Cristi a zis
Pe hardware-ul ala se preta mai bine m0n0wall, care ocupa doar 8mb si pastreaza conceptul UNIX de simplitate si consumul mic de resurse. Pierdeai insa optiunile de configurare avansata si intreaga pepiniera de servere cu care vine Smoothwall. Eu inca tin pe server Debian Etch. 😀
Darius a zis
Am incercat si m0n0wall dar pur si simplu nu a vrut sa booteze. 😐
cosminB a zis
Frumos articol, felicitari!
lasteugen a zis
Stiti cumva daca blocheaza Ultrasurf? Ceva indicatii de configurare pt al bloca?
Darius a zis
In primul nu stiu exact ce este Ultrasurf. Insa dupa un simplu Google search am tras concluzia ca ar fi un program de tunneling care te trece de restrictii.
Practic foloseste un port deschis pentru a le strecura pe toate pe acolo. Deci nu prea vad ce ai putea face.
Murgu Andrei a zis
Salut. Eu folosesc acest sistem de operare de aproximativ 2 ani. Pot spune ca merge bine. Insa am gasit o problema. Daca ai setata o retea VPN si pc-ul primeste reboot conexiunile de vpn nu mai repornesc automat.
Daca ai internet RTL pppoe atunci ai o problema si mai mare cu VPN. Conexiunea aceasta pica si mai des. Daca pica netu atunci automat pica si vpn-ul care … surpriza nu se mai reconnecteaza. 🙁