Am zis să se calmeze valul de reacții pe tema alegerilor, înainte de a discuta și noi subiecte tangențiale. De aceea, opinia mea nepopulară a venit la o săptămână după, iar sondajul abia acum.
Într-o lume în care se aleargă după audiență, cu titluri click-bait și subiecte despre care se scrie fără a le stăpâni, am ales să fim diferiți. Cu toate acestea, subiectele de genul acesta nu pot fi ocolite de ArenaIT, pentru că sunt legate de tehnologie și pentru că, unii dintre noi, avem și studii în domenii de comunicare și am mai făcut practică prin vechi redacții de ziare, cu faxuri și telefoane fixe. 🙂
În articolul menționat mai sus am arătat că marea problemă a generațiilor actuale este că își iau informațiile majoritar de pe rețelele de socializare. Nu este doar problema noastră din România, este ceva valabil la nivel global.
Poate veți avea de obiectat că social media oferă platformă de exprimare și vocilor care nu sunt agreate în mass media clasică, dar care sunt de încredere, sau că nici presa tradițională nu este ocolită de știri false sau inexacte. Ambele puncte de vedere sunt valide, cu o mică remarcă pe care Yuval Noah Harari o explică mult mai bine decât aș putea-o face eu: presa are ca scop informarea și poate fi trasă la răspundere și sancționată pentru derapaje, dar social media are un singur scop – reach cât mai mare. Apropo, vă recomand seria de cărți scrise de acest autor, pentru că sunt extrem de utile și informative.
Revenind la subiectul sondajului, personal folosesc toate metodele de informare, mai rar citesc presă tipărită din cauze obiective (nu prea mai găsești chioșcuri de ziare, iar singurele subiecte de acolo care sunt de actualitate sunt editorialele sau reportajele de investigație, pentru că știrile se perimează prea rapid), dar cu siguranță urmăresc și canale de radio-tv, site-uri de știri și jurnaliști independenți pe social media și încerc să verific, cât de mult pot, toate informațiile, înainte de a-mi forma o opinie.
Voi cum vă luați doza de știri zilnice?
Înainte să ne recomanzi acele cărți, informează-te mai bine despre acest gunoi, Yuval Noah Harari.
Hai sa vedem, de ce ar fi gunoi? Also, de ce nu comentezi de pe un user real?
Nu ti-am aprobat comentariile noi. In primul rand, nu permitem limbaj de genul la noi pe site. In al doilea, tu ai citit doar titlul stirilor, nu? In al treilea, scrii de pe acelasi IP si folosesti useri diferiti. Prin urmare, cand o sa iti asumi identitatea, mai discutam.
„”scrii de pe acelasi IP si folosesti useri diferiti”
LOL 🙂
saracu de trolake a crezut ca va poate pacali
bravo ! Cristian
@Jedi1
Nu te dor buzele la cat pupat dai in dosuri pe aici ?
Feed RSS prin care urmăresc vreo 3 site-uri de știri, un site economic, un blog de investiții si 2 de tehnologie (între care si arenait).
Plus ce mai primesc de la prieteni link-uri catre stiri.
Nu stiu nimic despre acest autor, in schimb afirmatia „presa are ca scop informarea și poate fi trasă la răspundere și sancționată pentru derapaje, dar social media are un singur scop – reach cât mai mare.” este adevarata!
Asa cum CEO Netflix a zis ca somnul este cel mai mare rival al lor in obtinerra profiturilor, asa si cu social media. Totul e distribuit ca sa te tine acolo.
Din ce stiu exista niste procese impotriva Meta, si cineva din interior (avetizor de integritate) a facut publice niste sedinte in care se discutau metodele psihologice prin care oamenii pot fi facuti sa stea cat mai mult acolo.
Presa avea acum foarte multi ani ca obiectiv informarea. Acele vremuri au apus de muuult.
Acuma peste tot, online si offline scopul principal e „reach-ul”. Chiar si la tine cu aceste carti recomandate. Ca daca nu era asa nu le puneai cu profitshare 🙂
Nu prea mai sunt realmente surse de informare din pacate, treubie sa aduni cat mai multe dezinformatii si sa le dieseci ca sa gasesti ceva util si asta doar prin coroborare.
Dar ajuta mult cand intelegi ca in ziua de azi 99% din ce se posteaza sau publica e pentru „reach”, deci daca pornesti din start ca toti mint si merg pe click bait – e cel mai bun firewall pentru dezinformare.
Matematica e foarte simpla, finantarea vine din publicitate sau donatii – deci „informatia” e influentata ori de clickuri ori de agenda donatorului.
In alta ordine de idei nu vad de ce te legi de identiatea cuiva, la cat spam e in ziua de azi trebuie sa te protejezi cum poti.
Ai putea spune ca profitul e interesul meu, ca am link de profitshare, nu reach. 🙂
Legat de identitate, am mentionat asta pentru ca limbajul folosit nu a fost ok. Daca iti asumi sa scrii ceva de rau, scrie sub un nume si o adresa reala cat de cat.
Am sa fiu scurt Lt că subiectul este foarte vast:
1. Presa „mainstream” cum ii spune acuma este important să rămână, dar trebuie să își facă multa curățenie în ogradă. Are problema cea mai mare cu faptul că este în bună parte aservită celor care o finanțează. In plus față de asta, orice putere de stat cunoaște influența pe care o poate avea presa clasică și de aceea pune multe eforturi în a influența ceea ce se transmite
2. Curentul politically correctness si mai ales cenzura care s-a practicat în perioada COVID (in mai toată presa) – care a venit că un soc pentru societatea vestică – au împins multi oameni în a căuta surse alternative de informare
3 este important să existe surse alternative de informare, ideal ar fi sa fie jurnaliști independenți
4 educația este cea care lipsește și care ar putea ajuta la „trierea” informațiilor și a surselor de informare
Punctul 1 poate nu l-am subliniat destul. Nu cred ca presa traditionala e inocenta si cea new e platita de diavol…
Care presa scrisa? Nici tabloide nu mai apar. Presa locala e sponsorizata de cate un partid. Cate reviste de IT „pe hartie” mai sunt in RO? Ramane on-line-ul si formatorii de opinie.
Harrari nu e ala care a zis ca plantele ne-au imblanzit pe noi defapt ca sa le cultivam?
Eu, personal, nu am putut sa termin Sapiens in urma cu niste ani cand a aparut. M-am fortat sa citesct approximativ jumatate din ea. Multe inexactitati, plus nu poti sa vorbesti despre evolutia umana fara sa amintesti culturi gen Egiptul antic.
Harrari e bunicel pe analiza societatii contemporane, am urmarit niste podcasturi, dar nu mi se pare wow. Stie doar sa se vanda. La urma urmei e vorba de social-media, nu?
„plantele ne-au imblanzit pe noi defapt ca sa le cultivam?”
este o forma de a spune
Intelege ca graul este planta care am cultivat-o cel mai mult am curata pamantul pentru ea
Trebuie sa intelegi evolutia ca un copac care „face” fructul zemos si gustos si cu sambure foarte dur si necomestibil este doar o metoda de a duce samburele pe distante mari e un mecanism al evolutiei
Stiu ca e greu sa intelegi evolutionismul
NU lua ad-literam orice
presa scrisa
dar online
cu jurnalisti selectati
Net și yt, dar surse credibile. Plus antena 3, desigur.