Dacă nu ați trăit pe Marte, acolo unde vrea să ne ducă Elon Musk, sigur sunteți la curent cu tot ce s-a întâmplat la tura aceasta de alegeri din România.
Bine, cred că ați fi la zi cu știrile și dacă ați pe Planeta Roșie, pentru că am reușit să ajungem pe prima pagină a multor ziare. 🙂
Nu vreau să intru în polemici cu privire la candidați, la decizia CCR sau la declarațiile celor implicați, ci vreau să ne mutăm atenția la aplicația cu pricina, pe care chiar ANCOM anunța că vrea să o interzică. Apropo de asta, aici aveți lista cu țările care au interzis deja aplicația.
Revenind la subiect, indiferent de ce parte ați fi, trebuie să recunoașteți că TikTok a jucat un rol important în aceste alegeri. Iar asta nu ar fi o problemă în sine, pentru că platformele de socializare sunt folosite în campaniile electorale, dar am două obiecții.
Prima este legată de originea platformei în discuție – care vine din China, deci este în afara legislației SUA sau UE. Prin urmare, dat fiind istoricul acestei țări, nu este deloc exclus ca ei să folosească TikTok taman pentru a influența societatea în direcția în care vor. Nu degeaba și Statele Unite le-au cerut să facă anumite modificări la algoritm, dar și să schimbe proprietarul.
Pentru cei care încă mai cred în zâne, aflați că, la ei acasă, chinezii au o lege denumită generic Data Protection, care cere ca serverele care conțin date ale cetățenilor de acolo să fie păstrate în China. Pe scurt, dacă o companie dezvoltă o aplicație de socializare la nivel global, serverele pe care sunt utilizatorii din China vor fi în China, sau aplicația e interzisă. Tocmai de aceea, Facebook, instagram sau Threads nu funcționează la ei. Bine, ar mai fi câteva motive, dar să nu intrăm în prea multe detalii.
A doua problemă este dată de înclinația românilor de a se informa de pe rețelele de socializare – TikTok fiind printre primele menționate – mai degrabă decât din alte surse (TV, site-uri de știri, radio sau presă scrisă). Iar asta e o problemă pentru că, spre deosebire de sursele oficiale, pe rețelele de socializare oricine poate produce și distribui știri, chiar dacă ele sunt false sau incomplete. O treime din români au declarat că folosesc ca principală sursă de știri fix rețelele sociale (detalii aici).
Coroborate, ambele situații pot genera o catastrofă – una în care un stat străin, o corporație sau o persoană fizică, decide să rostogolească fake news pe TikTok, iar noi să ajungem să ne bazăm deciziile pe așa ceva.
Cu toate acestea, marea problemă nu este că TikTok reprezintă o platformă de manipulare, ci faptul că avem o mare masă de oameni care cred știrile de acolo și care sunt expuși. Iar pentru a rezolva problema asta e nevoie de timp, resurse și multă implicare.
Voi ce părere aveți?
Mihai a zis
Foarte corectă opinie, problema cu care ne confruntăm are o singură soluție: reintroducerea votului cenzitar dar nu pe baza averii ci pe baza coeficientului de inteligență.
Cristian Răducă a zis
Si ce faci cu cei cu doua facultati si trei mastere, oameni inteligenti, care au votat si ar mai vota asa ceva?
Daniel Bis a zis
Total gresit, in primul rand ca este nedemocratic si in al doilea rand: cum evaluezi coeficientul de inteligenta si cum impiedici pe unii sa devina brusc genii? :))
Solutia e multipla si pe termen scurt, mediu si lung:
– interzicerea Tik Tok pana la alegeri pentru ca termenul e prea scurt pentru implementarea unor solutii si dupa alegeri implementat un algoritm mai bun
– o informare mai diversa si mai corecta
– o educatie mai buna pe termen lung
Razvann a zis
Opinia ta este partial corecta iar interzicerea tik tok ar rezolva partial o parte destul de mare a problemei deoarece nu te mai poti informa de acolo , tik-tok fiind platforma cu cele mai mari riscuri si vulnerabilitati de manipulare . In alta ordine de idei este greu spre imposibil sa pui in aplicare un vot pe baza de IQ . Odata ca ar fi discriminare iar a doua oara ca testele astea nu sunt absolute , ci doar orientative si niciodata nu dau o masura perfect cuantificabila . Parerea mea este ca trebuie interzis sau cel putin puternic reglementat tik tok-ul . Educatia populatie joaca un rol mare . Intr-adevar au fost si oameni educati care s-au lasat manipulati ( sau nu ) , dar intotdeuna vei avea destui oameni indiferent de nivelul de educatie pt care tot felul de teorii conspirationite si halucinante ca cele propagate de CG vor fi atragatoare .
Marius M a zis
Cei care va uitati la TV (si pe site-urile acestora) urmariti acest clip YouTube de la Cambridge: https://www.youtube.com/watch?v=0Bl6_MAhg_4
O sa puteti observa ca multe informatii de acolo lipsesc cu desavarsire din media traditionala. Ce facem acum cand avem X si TikTok care sunt o alternativa la media traditionala, le banam ca sa nu existe deloc concurenta?
Răzvan Balica a zis
Exact. Compară orice știre care poate fi verificată obiectiv cu headline-urile din presa mainstream. O să vezi că 99% din ele au ca scop nu informarea, ci manipularea.
Toată presa tradițională e cumpărată și împărțită pe tabere, iar jurnaliștii adevărați nu mai există sau au au fost scoși din schemă pentru că nu respectă agenda impusă.
Radu a zis
Si Marius si Razvan, aveti dreptate. Sa interzici ceva casa te asiguri ca nu exista concurenta, este cel putin periculos.
De acord ca este necesar sa iti iei informatiile din cat mai multe surse.
Acum, ce parere aveti de promovarea facuta la aceste alegeri pe Telegram si tiktok? Credeti ca majoritatea oamenilor si-au luat informatia din surse multiple, sau numai de acolo? Daca au luat numai de acolo, unde mai este impartialitatea informatiei? Cum au verificat ca e corecta? Este posibil sa se fi crezut tot ce e acolo doar pwntru ca vine de la „influenceri”?
In cazul meu, nu folosesc niciun fel de aplicatie din asta, asa ca eu nu am auzit de domnu cu calul.
Evident dupa uimitea primului tur, l-am cautat si eu, dar neavand aplicatiile astea am ajuns sa caut diferitele emisiuni pe unde a aparut recent, asa ca a trebuit sa il ascult pe el vorbind intr-un context. Concluzia mea dupa ce l-am ascultat a fost ca omul delireaza nasol tare. Si nu am auzit niciun raspuns concret. In schimb l-am vazut devenind iritat de intrebari incomode, si un om diplomat ar trebui sa poata face usor fata oricarui tip de intrebare.
Asa ca revin la subiect. Credeti ca majoritatea celor care isi duc viata pe tik tok / X / ce o mai fi, se informeaza si din alte parti? Daca nu, ce inseamna asta? Este periculos? Este posibil ca un om care are o singura sursa de info sa ajunga sa primeasca informatii adaptate pe anumite interese? Pe asta ultima o stim cu totii, pentru ca toti care zic ca media „clasica” livreaza numai ce vor ei au dreptate. Dar uita ca si retelele celelalte livreaza ce vor ele. Un exemplu ar fi cu madam Lasconi despre care se zice pe tiktok ca e pro lgbt etc., cand eu pe aia o percep ca o ultra religioasa care chiar uraste miscarea astora… Perceptia asta mi-am facut-o ascultand-o, si la cat de incapabila e sa vorbeasca diplomat, imi e greu sa cred ca e de fapt lgbt queen sub acoperire.
Răzvan Balica a zis
@Radu: presa tradițională oricum nu mai este relevantă. Pentru că oamenii și-au dat seamă că 90% din ce se livrează e fals sau denaturat. Vezi ce se întâmplă în SUA: audiențele canalelor de știri sunt aproape de minimele istorice, iar presa alternativă (jurnaliști independenți, bloguri, youtuberi etc.) urcă constant de câțiva ani. Mereu o să fie nebuni care o să debiteze bazaconii, indiferent de canalul de comunicare. Dar să zici că doar presa mainstream trebuie să dețină monopolul și că doar ea prezintă adevărul absolut mi se pare aberant.
N-o să comentez capacitățile de lider ale individului pe care îl aduceți în discuție, dar trebuie să recunoaștem că propaganda/minciunile/denaturarea adevărului sunt specifice tuturor din sfera politica, nu doar lui. Dânsul doar a fost mai deștept în a găsi vulnerabilitățile societății și un canal de comunicare facil. Așa a convins o masă de oameni, mai mult sau mai puțin inteligenți să-l voteze.
Nebuni, proști, deștepți, toți trebuie să aibă o voce. Că dacă începem să segregăm oamenii în funcție capacitățile intelectuale sau financiare ne întoarcem în situația de acum 80 de ani. În vest, dar mai ales în România, încep să reapară discursuri dictatoriale și cumva masele aplaudă. Să se înterzică și să se aresteze, domle, că ne pun în pericol democrația. Cred că de asta ar trebui să ne temem cel mai tare.
gicu a zis
Ca tot suntem in decembrie – suna cunoscut „Ati mintit poporu’ cu televizoru'”?
Radu a zis
Este socant cat de multi oameni au o singura sursa de informatii, complet neverificabile (prin acea sursa). E bine sa existe surse multiple tocmai ca atunci cand unele o iau razna, celelalte sa contrabalansese. Si chiar si asa, capacitatea redusa a oamenilor de a verifica ce ajunge la ei este cu mult sub ce imi imaginam eu, chiar si cu surse multiple de informare.
Răzvan Balica a zis
Am citit opiniile exprimate în comentarii. Eu n-o să fiu niciodată de acord cu cenzura și controlul. Astea sunt practici de China comunistă, Rusia și alte țări cu regimuri dictatoriale. Le criticați cu fiecare ocazie, dar cumva vreți aceleași măsuri ca la ei. Cred cu tărie în libertatea de exprimare, indiferent de părțile implicate și apartenență politică. Ce face statul acum e o mizerie. Nu le plac candidații, OK, nici mie. Dar asta nu e o scuză să lege, se interzică și să pornească o vânătoare de vrăjitoare. Ba sunt rușii, ba e unu cu milioane în crypto. Chiar ne insultă inteligența cu propaganda mincinoasă din ultimele zile.
Și că se tot în discuție „dezinformarea” de pe rețelele de socializare. Eu am mai mare încredere în unele trusturi care își desfășoară activitatea exclusiv pe X decât în presa mainstream. Toate știrile de interes apar prima dată acolo și sunt prezentate într-o variantă mai apropiată de adevăr decât în mainstream media. Nu mai există presă mainstream care să nu fie cumpărată de o parte sau de alta a politicului. Și cum mie mi-e scârbă maxim de politică și de curvăsăraia lor nu mai urmăresc canale de știri de câțiva ani.
sciuro a zis
Cei care mai gandesc cat de cat deranjeaza si sunt urati de ceilalti, ai grija 🙂
Nivelul a tot scazut de la comunisti incoace (care au distrus orice urma de mic burghez – doctor – avocat – preot), urmati de puisorii lor si acum de lipitorii de afise electorale iar smecheria si hotia sunt la mare cinste. Si daca vreti sa vedeti spre ce ne indreptam, cititi aici alta stire de noaptea mintii: https://www.foxnews.com/media/netflixs-mary-attracts-social-media-backlash-casting-israeli-actress-mother-jesus
Alex a zis
Nu e obligatoriu că o persoană cu carte sa fie și deșteaptă. Sa te ferească Dumnezeu de prostia deșteptului.
Ce sa întâmplat la noi e fara precedent iar nerozii care azi au puterea sunt mai perverși decât comunistii
TeroristulPasnic a zis
Esenta democratiei, formulata de o scriitoare americana care a luat si premiul Pulitzer, zice ca „democratia esta atunci cind eu ma lupt ca tu sa ai posibilitatea sa ma combati pe mine, liber si neingradit” deci unde este democratia monstruoasei coalitii pnl-psd-usr-udmr ? Cernzura pentru „binele” poporului, nu ? Sa va aduc aminte ca pro-rusul Trump multumea, acum doua saptamini, TikTok-ului pentru faptul ca l-a lasat sa-si expuna liber discursul politic. Adica pentru el e bun dar pentru Calin Georgescu nu e bun ? Unii sclavu au beneficii din smenul cu UE si nato, mai ales bugetarii si unii clienti politici si d’aia nu prea le convin ideile nationaliste hgen „noi prin noi insine” ale dlui Georgescu !
Cristian Răducă a zis
Doar ca idee, pentru a fi clar, omul nu si-a marcat publicitatea electorala in niciun fel si nici reteaua nu l-a avertizat, blocat sau altceva. De aici ideea articolului.