De mult timp studiourile de jocuri au avut probleme cu vanzarile la mana a doua (adica nu le-au convenit), considerand ca pierd foarte multi bani pe aceasta cale. Si in ultimul timp au luat tot felul de masuri pentru a limita fenomenul, cum ar fi codurile unice de folosire, sau suprataxa de multiplayer.
Dar acum aceste masuri, izolate la un producator sau altul, vor lua o noua amploare. Pentru ca Sony tocmai a licentiat o tehnologie care sa impiedice folosirea in mai multe ocazii a jocurilor. Ele ar fi legate fie de utilizator, fie de consola, fie de ambele.
Deci nu ar mai putea fi revandute, daruite, oferite, daca au fost deja jucate, chiar si doar cateva minute. Desigur, Sony nu a anuntat cand si cum se va folosi de aceasta tehnologie. Daca o va implementa in viitorul PlayStation 4, sau o va aduce si pe PS3. Si nu este prima data cand atat Sony cat si Microsoft s-au interesat de astfel de practici si concepte.
Insa este posibil ca o asemenea interdictie sa fie motivul principal pentru a nu achizitiona o consola din urmatoarea generatie, clientul orientandu-se catre concurenta directa, mai permisiva. Si probabil din aceasta cauza nu s-a comunicat mai mult la nivel oficial pe subiect.
Deci, ca sa rezumam putin, lucrurile sunt clare si foarte simple. Chiar daca in lumea consolelor nu exista piraterie (cel mai mare dusman al industriei software, cum au incercat de atatea ori sa ne convinga), studiourile nu sunt multumite. Si imediat si-au gasit alt dusman: piata de jocuri second hand.
Si vor sa o starpeasca si pe aceasta, ca tot nu le ajung banii. Desigur, daca Sony ar anunta ca pe PS4 nu vor mai merge jocurile la mana a doua, dar ca nici un joc nou nu va mai depasi 30 $, poate nu i-as mai condamna. Dar cum titlurile sunt de doua ori pe atat, si probabil se vor scumpi si mai mult, nu vad bine o astfel de decizie.
E ca si cum producatorii de automobile s-ar asigura ca numai cumparatorul direct poate conduce o masina… Iar pirateria este, cum am mai spus, numai un pretext.
Deci imi vine sa vomit sincer cand aud Sony in zilele noastre (cand este vorba de jocuri/console)
Sony ii face pe cei de la Microsoft (xbox) sa arate ca niste star-uri de muzica rock.
Sony mai au la activ magarii de genul asta, acum cativa ani au inceput sa puna pe cd-urile cu muzica un rootkit (bineinteles, far acordul clientului) care se instala silent pe windows, prin care incercau sa se asigure ca aceste cd-uri nu se pirateaza. De abia dupa ce a iesit un scandal monstru au dat-o la intors.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_BMG_copy_protection_rootkit_scandal
Oricum, in stilul in care fac afaceri, nu mai este mult si dau faliment, dar parca vad ca o sa-i nationalizeze statul Japonez, de altfel, fosta mandrie a electronicelor si electrocasnicelor.
Acum sincer, mie niciodata nu mi-au placut Sony, acum vreo 10-15 ani ii vedeam ca pe un fel de Apple in zilele noastre, produse super scumpe, plateai foarte mult doar pentru brand. Pe vremea aceea mai mult cumparam electronice Panasonic/Technics (statii audio, televizoare, cuptor cu microunde, casti audio), aveau calitatea apropiata de Sony si preturi corecte), asta pana sa apara puternic coreenii si sa le dea la temelie.
Yo cred ca solutia e sa faci de calitate si sa ceri pretul corect.
Sa dai procesoare 6x core la 100 euro si sa concediezi oameni nu e corect. Mai bine ii ti sa cresti performanta si ca ceri pretul corect.
Iar telefoane la 20 euro cu x core si All the programs e cea mai buna oferta din toate timpurile!
Simt un pic de sarcasm in comentul tau (sper)
Eu sunt perfect de acord cu aceasta idee. Asa nu mai tb sa dau imprumut niciunul din jocurile mele. NEVER EVER!!
Plus ca firma -in cazul de fata SONY- vede EXACT cine este fidel si cumpara jocuri, si cine nu. Si la respectivii poate sa le ofere diverse promotii, gen perioada de proba cu porn 3D pe consola sau alte minunatii ale tehnicii, disponibile in avans doar pt cei cu adevarat fidelizati in crezul companiei. amin+