La lansare, arhitectura Ivy Bridge a oferit un spor de performanta de 5 – 10 % peste precedenta Sandy Bridge (la nivel de CPU) si aproximativ 50% la GPU. Si daca luam in calcul si diferenta de frecventa, lumea notebook a simtit un salt de 20 – 25 %.
Acum, in 2013, cu Haswell Intel promite sporuri de performanta de 15% la procesare generala si 100% la procesare grafica. Din pacate insa nu stim exact intre ce modele este facuta aceasta comparatie. Cel mai probabil vorbim despre segmentul ultrabook (cel mai indragit la Intel acum) si ale sale CPU-uri economice, unde momentan cel mai rapid este dual core-ul i7 3667U de 2 GHz cu TurboBoost pana la 3.2 GHz si 4 MB L3 cache.
Oricum, este cam mica diferenta, mai ales pentru o schimbare majora de arhitectura cum este Haswell. Stim ca AMD nu mai este suficient de puternic pentru a ameninta, si ca Intel se lupta mai mult sau mai putin singur, dar tot este putin. Mai bine ar tine mai mult fiecare arhitectura, decat sa o inlocuiasca atat de ineficient…
Pei in trecut cand au zis ca „Ivy bridge o sa fie mai performant decat Sandy Bridge cu ~10%” s-au referit (si noi am observat) la arhitectura in general (arhitectura vs arhitectura), ca acum unele CPU-uri de notebook au avut mai mult de castigat (ca procentaj/clasa) vs desktop-urile este altceva;
Dar dupa numerele date in trecut (si modul in care s-au ‘laudat’) luam cu un ‘pumn de sare’ ideea ca intradevar o sa se intample asa si acum. (sa speram)
Prin asta vreau sa zic ca arhitectura poate sa fie cu ~15 mai performanta decat cea anterioara, dar procesorul (fie el eliberat mai tarziu) poate sa fie cu chiar si 20 – 25% mai performant decat ‘varul’ lui din arhitectura anterioara. (ex: 2600 vs 3770)
Nimic foarte surprinzator. Intelul merge pe calea APU de la AMD, cel putin pe segmentul notebook. Placi video integrate tot mai puternice, avand eventual si sarcini de calcul nongrafice.
Daca „memoria tranzactionala” a lui Haswell va fi accesata in comun si de GPU, folosindu-se shaderele placii video pt sarcini computationale nongrafice, AMD ar putea invoca drepturile de autor.
http://www.extremetech.com/computing/130939-the-future-of-amds-fusion-apus-kaveri-will-fully-share-memory-between-cpu-and-gpu
#ON:
Ce-i drept,da,ai perfecta dreptate!Si bine imi pare ca atat Intel cat si nVidia se vor vedea odata cu picioarele pe pamant!(curand,1 an maxim).
Cu atatea efecte ale lui Haswell pe GPU-ul integrat si mai putine pe CPU,ne putem astepta sa le sudeze de MB incepand de anul acesta(ca tot nu se vindeau placiile de baza Intel,ar putea ‘RADE’ la 0 toate concurenta pe MB,pentru a castiga ce vor pierde din cauza AMD APU).Da,AMD sta prost la CPU,cu o cota de piata de ~29-30%,dar americanii de la Intel nu s-au gandit ca dupa Haswell AMD poate integra 22nm,si aici au dat de furca cu ei(se poate revenii la situatia din 2006-48% cota AMD si 52% cota Intel).
#OFF:
Iar in privinta ‘verziilor’,asta spune totul:
http://www.videocardbenchmark.net/30dayshare.html
Au pierdut peste 5%(fara sa observe chiar) in Q3 2012,in Q4 2013 s-a vandut bine Kepler,din cate se pare…dar per total,situatia s-a mediatizat exact cum trebuia,nVidia<50% din piata,motiv pentru care(speram) ca seria GT700,respectiv GTX700 va fi una mai concurenta(in general) si pe partea CUDA,asta daca nu mai evolueaza AMD App Acceleration…