Da, ați citit bine, nu am greșit eu: azi discutăm despre găurile albe, ce sunt și cât de posibilă este existența lor.
Câteodată, legile fizicii ne pun pe tapet anumite teorii și idei care nu pot fi vizibile cu ochiul liber, dar pot fi demonstrate științific. Printre acestea se numără găurile negre – care sunt regiuni în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic — nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina — nu poate scăpa odată intrat în ea. Teoria relativității generale prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră. Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată.
La rândul lor, găurile albe sunt obiecte astronomice ciudate și enigmatice, care au captat atenția comunității stiintifice de mai bine de o jumătate de secol. Acestea sunt găuri foarte masive și dense despre care se speculează că se află în centrul aproape fiecărei galaxii, inclusiv a Căii Lactee.
Găurile albe sunt formate din materie comprimată la densități extrem de mari, ceea ce le permite să exercite o forță gravitatională extrem de puternică. Acestea sunt atât de masive încât nici măcar luminile nu poate evada forța lor gravitatională, ceea ce le face să fie inversul găurilor negre. Singura diferență potențială între ele este comportamentul orizontului evenimentului.
În ciuda faptului că acestea nu emit lumină, găurile albe pot fi detectate prin efectele lor asupra materiei înconjurătoare. De exemplu, găurile albe pot avea un impact asupra traiectoriei și mișcării stelelor din jurul lor, ceea ce poate fi detectat prin observații astronomice. De asemenea, ele pot emite radiații și particule accelerate, ceea ce poate fi detectat prin telescopul spațial.
Aceste tipuri de obiecte spațiale sunt considerate a fi un element important în evoluția galaxiilor și a universului în ansamblu, jucând un rol important în formarea și evoluția stelelor, precum și în redistribuirea materiei în galaxie. De asemenea, găurile albe pot fi implicate în fenomene astrofizice extreme, cum ar fi coliziunile galactice și fuziunea găurilor negre.
Sursa: bigthink.com
Un articol foarte excitant, deși ar avea unele probleme: găurile albe NU sunt obiecte astronomice ciudate și enigmatice, foarte masive și dense; găurile albe NU sunt formate din materie comprimată la densități extrem de mari; găurile albe NU pot fi detectate prin efectele lor asupra materiei înconjurătoare; ele NU joacă un rol important în formarea și evoluția stelelor. De ce toate acestea? Pentru că găurile albe nu există, ele fiind numai o altă speculație matematică a fizicienilor.
Acest articol ne evocă activitatea lui Jaroslav Hasek la revista ”Lumea Animalelor” de pe vremuri.
Nu stiu ce ai vrut sa zici tu in acest articol dar cred ca ai incurcat putin oalele
Toate astea le știam până acum despre găurile negre. Oh well…