Zilele astea am testat un router de la Synology. A fost prima experienta cu un router de la ei si pot sa spun ca am fost placut impresionat, mai ales ca nu nu stiam la ce sa ma astept.
Daca ati mai citit articolele mele de pe blog, stiti ca folosesc intens un NAS de la Synology. Am pus atat de multe lucruri pe el incat chiar simt ca mi-a ajuns indispensabil in casa si in viata de zi cu zi. In fine, articolele despre asta le gasiti pe aici. Insa nu am testat pana acum niciodata un router de la ei.
Synology WRX560 este un router puternic si performant, cu WiFi 6, suport pentru Mesh si WAN de pana la 2.5 Gb. Si de ce zic ca e puternic? Pai are un procesor quad-core la 1.4 Ghz si 512 MB memorie DDR4. Niste valori extrem de bune pentru un echipament casnic.
Atat de pune incat poate rula un intreg mini sistem de operare numit SRM – Synology Router Manager. Iar asta a fost unul din punctele care m-a surprins foarte placut, pentru ca SRM arata si se foloseste exact ca DRM – sistemul de operare de pe NAS-urile aceleasi companii.
Evident, nu poti sa faci atatea lucruri pe SRM insa poti sa faci o gramada. Poti instala chiar aplicatii. Printre ele se numara o aplicatie de download de fisiere (da, stie si .torrent) sau una de Media Server. Asta pentru ca are si un USB 3.2 Gen 1 x 1 cu 0.9 A putere. Practic, cred ca poti alimenta chiar si un HDD extern mare, daca nu unul mic sigur, de 2.5 inch. Si ce apreciez cel mai tare ca totul e foarte intuitiv si usor de folosit, pentru ca SRM, la fel ca si DRM, arata efectiv ca un sistem de operare desktop – cu ferestre, iconite si meniu de „start”.
In fine, va mai zic ca puteti sa va faceti si un VPN propriu sau un DNS server tot din SRM, cu doar cateva clickuri. Si, nu in ultimul rand, vine cu o gramada de setari de control parental (dar si de monitorizare) pentru care au copii si nu vor sa-i lase chiar liberi pe internet. Mai multe despre sistemul de operare puteti vedea din imaginile de mai jos sau video-ul atasat mai sus.
Asta asta nu e tot pe pargea de management. Mai exista, pe langa interfata web, si o aplicatie mobila numita DS Router, care-ti permite sa monitorizezi oricand, de oriunde, internetul de acasa: de la numarul de dispozitive conectate la control parental sau control de trafic. Tare, nu?
Pe partea de conectivitate Synology WRX560 vine pe langa doua WAN-uri de 2.5 GbE (pentru ca DA, stie failover) cu inca 3 porturi Gigabit pentru conectivitate pe cablu. Mai vine si cu acel USB 3.2 si cam atat. Cantareste 1.3 kg (desi pare mult, mie nu mi se pare ca e asa greu) si arata destul de bine.
Si nici vitezele sustinute nu sunt demne de lepadat. Dar cumva ma asteptam la asta, avand in vedere configuratia prezentata. Practic nu am eu fizic cum sa ii ating lui limitele, ca am internet doar de 1 Gbps. Insa aproape ca am atins viteza asta pe wifi atat pe laptop (MacBook Pro M1 Pro) cat si pe telefon (iPhone 12).
Mie unul chiar mi se pare un router foarte fain. Si chiar daca pare ca are functii complexe si complicate, Synology a reusit si de data asta sa le faca usor de inteles si de pus in aplicare prin interfata intuitiva. Ce-i lipseste, dupa parerea mea? Doar alimentarea prin cablul de retea, adica PoE. Atat.
La final pot sa va zic ca recomand acest router dar va zic din start ca nu e ieftin: costa in jur de 1200 lei dar s-ar putea sa-ti faca viata mai usoara.
Lasa un comentariu!