Cand m-am trezit am fost invadat de stirile pe tema asta. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a fost interogat in Camera Reprezentantilor de parlamentarii americani din ambele partide, in legatura cu potentiala influenta chineza asupra platformei TikTok. De asemenea, s-a discutat si despre problemele medicale care pot aparea in randul copiilor.
Nu vreau sa credeti ca iau partea TikTok, chiar voiam sa fac un articol dedicat despre aplicatia asta pentru ca eu m-am lovit de niste probleme de siguranta destul de grave. Dar o sa revin si la asta. Ce vreau sa va arat acum este cat sunt americanii de prosti si de ipocriti cand vine vorba de TikTok.
Pe scurt, americanii vor sa interzica TikTok in SUA pe motiv ca ii spioneaza chinezii. Ok, de inteles temerea asta. Sunt peste 150 de milioane de americani care folosesc aplicatia, iar compania mama, ByteDance, care detine TikTok si automat preia si datele utilizatorilor, este din China.
Cinci ore a durat evenimentul, iar Shou Zi Chew (care apropo este din Singapore, nu China) a fost asaltat de niste intrebari pur si simplu stupide la care a trebuit sa raspunda calm si pe intelesul lor.
Sa va dau un exemplu:
„Does TikTok acces the Wi-Fi network?”
Raspunsul a fost cat se poate de firesc:
„Only if the user turns on the Wi-Fi”
Dar nu s-a oprit aici…
„So if i have TikTok app on my phone, and my phone is on my home Wi-Fi network. Does TikTok acces that network?”
Raspundeti voi la intreabarea asta 🙂
Si asta nu a fost tot. Va mai dau una buna de tot.
Sau asta:
„Can you say with 100% certainty that TikTok does not use the phone’s camera to determine whether the content that elicits a pupil dilation should be amplified by the algorithm?
Inca de la scandalul cu Huawei, americanii au incercat sa ne convinga pe noi toti ca suntem spionati de chinezi. Poate ca asa este, dar pana acum nu au nici o dovada CONCRETA. Pe de alta parte, stim foarte bine probleme lui Facebook si ce continut exista acolo. S-a schimbat ceva dupa scandalul Cambrige Analytica? Nu…
CEO-ul TikTok a declarat ca de cand este la carma companiei, adica de doi ani, a contruit ceea ce reprezinta un fel de firewall pentru a proteja datele utilizatorilor americani de accesul neautorizat din strainatate. In plus, datele utilizatorilor americani vor fi stocate pe teritoriu american, de catre o companie americana si sub supravegherea personalului american.
Altii au acuzat TikTok ca promoveaza continuturile care incurajeaza tulburarile alimentare in randul copiilor, vanzarea ilegala de droguri si exploatarea sexuala.
De exemplu, democrata Kathy Castor, a spus ca aplicatia a fost proiectata pentru a-i face pe copii dependeti in mod agresiv. La astfel de intrebari, Chew a raspuns ca problemele nu sunt unice pentru TikTok. Si are dreptate…
Americanii n-au fost in stare sa-si puna la punct propriile companii, care folosesc de ani de zile tehnici mult mai rele decat TikTok, dar pentru ca banii ajung tot la ei….este bine.
De asemenea, Chew a mai declarat ca nu promoveaza si nici nu elimina continut la cererea guvernului chinez si ca vor pastra TikTok liber de orice tip de manipulare din partea ORICARUI GUVERN.
Saptamana trecuta, TikTok a declarat ca administratia Biden a cerut proprietarilor (adica ByteDance) sa isi cedeze participatiile sau se vor confrunta cu o potentiala interdictie in SUA.
Cand a fost intrebat despre o potentiala cesiune, Chew, CEO-ul TikTok, a declarat ca „problema nu este legata de cine detine TikTok” si a sustinut ca „preocuparile SUA ar putea fi abordate prin mutarea datelor in centrele sale de stocare din SUA”.
Ministerul chinez al Comerțului a declarat că forțarea vânzării TikTok „va afecta grav încrederea investitorilor din întreaga lume, inclusiv din China, de a investi în Statele Unite” și că China se va opune oricărei vânzări.
O intrebare pusa de Neal Dunn suna cam asa:
„ByteDance a spionat americanii la cererea Beijingului?”
Raspunsul ca fost un „NU” categoric.
Tot el a mai intrebat:
„ByteDance planuia sa foloseasca TikTok pentru a monitoriza locatia unor anumiti cetateni americani?”
Raspunsul lui Chew a fost urmatorul:
„Nu cred ca spionajul este modul corect de a descrie acest lucru”
Mai tarziu s-a adus in discutie siguranta copiilor pe aceasta platforma, cativa dintre democratii din sala venind cu niste videoclipuri care pareau sa promoveze automutilarea si sinuciderea.
„Tehnologia voastră duce literalmente la moarte”, a spus Bilirakis. „Trebuie să ne salvăm copiii de marile companii de tehnologie, precum a voastră, care continuă să abuzeze și să îi manipuleze pentru propriul câștig.”
Bilirakis probabil nu stie ce are acasa…
Pe scurt, a fost un mare circ. Nu cred ca deputatii si senatorii prezenti stiu cum functioneaza internetul. Nu cred ca au idee despre cum functioneaza o platforma de socializare. Pentru ca daca aveau habar, atunci Reddit, Facebook sau Instagram erau si ele discutate.
Nu vreau sa credeti ca iau aparea TikTok. Spun doar ca americanii au aratat cat sunt de ipocriti si de prosti si ca habar nu au cum functioneaza internetul.
In 2020, The Washington post a colaborat cu un cercetator in domeniul securitatii datelor pentru a analiza ce date colecteaza TikTok, in ce masura le colecteaza si ce face cu ele. Concluzia a fost ca aplicatia nu colecteaza mai multe date decat alte retele de socializare…
Aveti mai jos tot evenimentul:
Esti constient ca interogarile astea sunt doar de fatada nu? Politicienii respectivi pun si ei intrebari ca sa se afle in treaba, intrebari care pt tine par stupide, dar pt niste oameni non tehnici nu par asa.
Normal ar fi, daca tot vor sa faca un interogatoriu, sa implice niste persoane tehnice din zona cyber security si nu numai, iar daca chiar au dovezi ar trebui sa le prezinte, ce e de ascuns?
Well…. ar fi destul de multe de spus despre intrebarile astea. Nu sunt sigur ca sunt atat de stupide pe cat cred unii ca sunt si stiu o serie de specialisti in securitatea informatica ce te-ar putea contrazice. Ca tu apesi pe butonul ala soft de pornire wifi nu inseamna decat ca teoretic o aplicatie de pe telefon poate schimba flag-ul ala oricand din off in on, nu e ca si cand ai avea un switch fizic. Ca acceseaza reteaua inseamna ca poate citi toate MAC-urile din reteaua aia, eventual si stivele SNMP care identifica printre altele device-urile, versiunile de firmware and so on. Ca iti poate estima nivelul de interes pe baza dilatarii pupilei inseamna ca iti poate trasa un profil psihologic destul de precis, mai ales daca nu esti constient ca esti analizat. etc, etc. Evident, toate astea sunt valabile pentru orice aplicatie, nu doar pentru asta.
E evident că probabil politicienii din Camera Reprezentanților în majoritate sunt atehnici.
Îmi aduc aminte că la noi în Parlament au venit de câteva ori unii reporteri și au pus niște întrebări de cultură generală relativ simple, care presupuneau un bagaj minim de cunoștințe, iar aceștia au răspuns greșit pe capete sau nu au răspuns de loc.
Asta nu categorisește întreaga nație ca fiind plină de proști, aici nu cred că americanii sunt prea diferiți de români sau oricare altă naționalitate.
Asta în primul rând.
În al doilea rând dovezile că anumite aplicații ale anumitor branduri spionează nu sunt informații care să fie oferite public pentru tine Gabriel sau pentru mine, noi în afara faptului că suntem nimeni în drum, nu putem avea acces la informații categorisite drept clasificate, foarte sensibile.
În al treilea rând , da, și majoritatea aplicațiilor americane colectează diverse date personale, fiecare apreciază dacă se simte confortabil să îi fie colectate datele de americani sau de chinezi.
Mie sincer, îmi e oarecum indiferent cine le colectează, dar dacă ar fi totuși să aleg prefer să îmi fie colectate de Unchiul Sam.
Chinezii ca reprezentanți ai regimului politic comunist care mai nou se aliază cu Vladimir Vladimirovici Putin îmi repugnă. 🙂
Cat timp nu exista un test de inteligenta si un IQ minim acceptat, peste tot in lume prostia va triumfa, chiar si in congresul SUA.
In China statul obliga prin lege firmele sa faca ce doreste statul. Deci secu chinez are oricand o portita pe 150 milioane de telefoane din SUA. Firma Tik-Tok nu trebuie decat sa mute sediul din China in state democratice si sa faca audituri serioase. Cat timp sunt cu baza in China orice se poate intampla.
„Ce vreau sa va arat acum este cat sunt americanii de prosti…”
De aia americanii sunt unde sunt, pentru ca sunt prosti, iar tu ești un nimeni în drum.
Și dacă tot vorbim de prostie, la faza cu wifi faptul ca nu ai înțeles tu substratul întrebării nu inseamna ca nu are rost. Culmea, mai ești și „mare” blogher pe tech dar habar nu ai ca orice dispozitiv compromis aflat într-o rețea compromite toată rețeaua.
Concluzia? Gabriel, ca de obicei, habar nu ai pe ce lume ești pe tech dar emiti păreri valoroase. Ti-au spus-o mulți pe aici de-a lungul timpului dar tu tot insisti. Și da, se vede de la o posta ca iei apararea galbejitilor, nu este prima oara cand faci asta. Sper sa fii mandru ca pui si tu umarul la raspandirea influentei Chinei in lume. Deja influenta Chinei se simte din ce in ce mai pregnant in lume. Dar cand o sa ai nevoie de credite sociale pentru orice vrei sa faci sa nu te intrebi cine e de vina pentru asta. Probabil in prostia ta o sa crezi ca alții sunt de vina, tu nu ai avut nici o implicare. Exact de idioti utili are nevoie China care putin cate putin pun umarul la marirea influentei acesteia in lume.
Daca asta ai inteles tu, esti mai prost ca mine. Si totusi, nu ti-am sters niciodata comentariile. Nici cand ai aberat, m-ai injurat sau te-ai crezut mare scula. Insa, cred ca ar fi cazul sa te cari de aici. Te pup.
Exact, ca oricare articol ak tau, vorbe multe, substanță 0 din partea ta. Efectiv mi-ai combătut comentariul cu…. nimic. As vrea sa ne intalnim sa vedem care e mai realizat și mai inteligent dintre noi doi, cu dovezi palpabile , bineînțeles. Pana una alta ești doar un „gurist” de umplutura si conjunctura pe acest blog iar faptul ca se cere cantitate în locul calității pe acest blog nu insemana ca ai vreo treaba cu realitatea tech, ești doar exemplul perfect al efectului Dunning Krueger…
Gabriele, Gabriele, mama ei de gramatica. Ca mine inseamna egal cu tine nu mai mare decat tine. Nu poti spune esti mai prost ca mine. Poti spune esti mai prost decat mine, asa puteai scrie. Te rog eu abtinete de la comentarii acide atata timp cat gramatica ta este deficitara. P.S. repeta putin gramatica din clasa a patra, ca sa nu mai gresesti mereu comentarile.
Zise el, in timp ce scria „abtinete”.
„As vrea sa ne intalnim sa vedem care e mai realizat și mai inteligent dintre noi doi, cu dovezi palpabile , bineînțeles.”
Cum a sunat asta!! Nr. 1 „pa” frustrare! :))))))
E bines baiatu’….