Unul dintre cele mai urmărite subiecte la noi pe site este cel legat de panourile fotovoltaice și programul Casa Verde AFM. Așa că, m-am gândit că o informare cu privire la panouri, avantaje, dezavantaje și istoric, nu ar strica.
Panourile solare sunt o soluție tot mai populară pentru a genera energie electrică ecologică și durabilă. Acestea au avantaje evidente, însă și dezavantaje. Dacă sunteți interesați de instalarea de panouri solare pentru casa dumneavoastră, trebuie să știți câteva lucruri importante. În acest articol, vă vom prezenta tot ce trebuie să știți despre panourile solare.
Câte tipuri de panouri solare există?
Există 3 tipuri de panouri solare, după cum urmează:
- Panouri solare termice, care transformă energia solară în energie termică (care poate fi folosită la încălzirea apei menajere, dar și a locuinței tale) și care sunt de două feluri – plane și cu tuburi vidate.
- Panouri solare fotovoltaice, care folosesc radiația, energia solară, pentru a produce energie electrică. Despre tipurile de panouri fotovoltaice vei afla detalii puțin mai târziu, pe parcursul articolului.
- Panouri solare mixte, care îndeplinesc ambele funcții.
Cu mulți ani în urmă am văzut primul tip de panouri solare termice instalate la nașul surorii mele. Acesta lucra la CET și i-a venit ideea să ia niște tăvi imense de tablă, pe care le-a vopsit negre și le-a montat niște furtune clasice, de apă, în serpentină. Peste ele a pus plexiglas și le-a montat peste un garaj. Așa avea vara apă caldă – fierbinte chiar – gratis. 😛
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Panourile solare sunt dispozitive care transformă energia solară în energie electrică utilizabilă. Acestea sunt fabricate din celule solare, care sunt făcute dintr-un material semiconductor, cum ar fi siliciul. Atunci când particulele de lumină (fotoni) din lumina solară lovesc celulele solare, acestea produc electroni, care sunt apoi capturați și dirijați într-un circuit electric. În acest fel, energia solară este transformată în energie electrică.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Există mai multe feluri de panouri, unele dintre ele considerate standard, altele cu câteva caracteristici mai speciale.
Monocristaline
Acestea sunt fabricate dintr-un singur cristal de siliciu pur, care le oferă de altfel și acea culoare negru închis, și au o eficiență crescută de 20%. Ele au cea mai avansată tehnologie dintre toate cele trei tipuri de panourile fotovoltaice standard – monocristaline, policristaline și amorfe (tip film). Complexitatea procesului de fabricare face totuși ca investiția pentru aceste panouri să fie mai ridicată.
Policristaline
Sunt realizate din fragmente de siliciu topite și turnate într-o matriță pătrată. Fabricarea lor este mult mai simplă, necesitând mai puține resurse și uneori folosind chiar fragmente de siliciu rămase de la producția panourilor monocristaline.
Eficiența în ceea ce privește conversia energiei solare scade însă până la 17%. Marele lor avantaj este considerat acela de a capta cu ușurință lumina solară, chiar și atunci când aceasta nu lovește direct suprafața panourilor, iar radiația ajunge să fie reflectată de pe alte suprafețe.
Amorfe (cu film subțire)
Create prin acoperirea unui substrat de sticlă, plastic sau metal cu unul sau mai multe straturi subțiri de material fotovoltaic. Celulele aflate la baza acestor module solare conțin straturi absorbante de lumină de aproximativ 350 de ori mai mici, comparativ cu cele ale unui panou de siliciu standard (monocristalin sau policristalin). În general, aceste panouri sunt subțiri și cu o greutate redusă.
În ceea ce privește eficiența lor, aceasta se află sub nivelul primelor două tipuri amintite, prezentând o medie cuprinsă între 11% și 13%, motiv pentru care vor necesita un acoperiș cu un spațiu considerabil pentru montare.
PERC
PERC este un acronim care provine de la termenii Passivated Emitter Rear Contact. Panourile care folosesc cu tehnologie PERC au un mod similar de producție cu cel al panourilor standard. Astfel, panourile ce utilizează celule PERC au la bază tot o compoziție de siliciu care generează un flux de electroni prin intermediul radiației solare primite.
Diferența între celule PERC și celulele modulelor obișnuite constă în integrarea unui strat de pasivare a suprafeței în spatele celulelor solare tradiționale. Utilizarea acestui material duce la o mai bună performanță a panourilor cu celule PERC chiar și în situații de lumină scăzută sau temperaturi ridicate.
Half cell
Aceasta este una dintre cele mai noi tehnologii în materie de panouri fotovoltaice. Pe scurt, inovația o reprezintă modulele cu celule tăiate pe jumătate. În timp ce un modul standard are 60 de celule solare întregi, HC va avea 120 de celule. Această înjumătățire, alături de metoda folosită pentru conectare prin cabluri, duce la creșterea eficienței panourilor și la o toleranță ridicată la umbrire. De asemenea, reduce riscul apariției de puncte fierbinți.
Ce avantaje oferă panourile solare?
Panourile solare produc energie electrică curată și durabilă, fără a emite gaze de seră sau alte substanțe poluante în atmosferă. Practic, sunt cele mai prietenoase sisteme cu mediul înconjurător. Iar asta, în condițiile în care vedem în jur care este rezultatul poluării excesive, mi se pare extrem de important.
De asemenea, foarte important de un an și ceva, pot reduce factura dumneavoastră la energie electrică, deoarece veți fi capabili să produceți propriile dumneavoastră energie și să reduceți consumul de energie electrică de la rețeaua electrică. Știu că există o decizie judecătorească pe tema compensării 1:1 pentru prosumatori, dar mai durează puțin până devine operațională. Cu toate acestea, tot ieșiți pe câștig, din punct de vedere financiar, dacă urmărim trendul de creștere al costurilor energiei. Pentru că nu, ele nu vor mai reveni la nivelul anterior…
Panourile solare pot fi o investiție bună pe termen lung și deoarece costurile pentru achiziționarea și instalarea acestora sunt în scădere și își pot amortiza costul inițial în câțiva ani. Știu, nu sunt încă accesibile oricărui cetățean, mai ales de la noi, dar putem vedea o scădere a costurilor din domeniu. Poate nu sunt atât de vizibile la noi, clienții finali, din cauza terților care intervin pe procesul de producție și instalare, dar este un fenomen real.
Pentru cei care decid să monteze sisteme off-grid, un mare avantaj îl constituie independența energetică – practic poți consuma exclusiv, sau cât mai mult, din ceea ce produci tu. Iar în România, unde căderile de tensiune sunt la ordinea zilei, mai ales pe timp de vară, poate asigura un backup pentru a nu afecta aparatele electrice și electrocasnice din gospodărie.
Un avantaj major pentru state îl constituie faptul că nu mai e nevoie de investiții majore în sisteme centralizate de producție de energie. Practic, dacă am avea destui prosumatori care să injecteze energie în sistemul național, statul nu ar trebui decât să mențină operaționale facilitățile exitente de producție sau să nu mai simtă presiune pentru a realiza investiții majore și imediate. Bine, ca să poată fi valabil și la noi, am avea nevoie de politicieni, nu de politruci…
Ce dezavantaje au panourile solare?
Costul inițial pentru achiziționarea și instalarea panourilor solare poate fi semnificativ mai mare decât costul energiei electrice din rețea. Am menționat mai sus că tendința generală este de ieftinire, dar ele sunt încă greu accesibile celor mulți. Problema la noi este dată taman de programul național Casa Verde! Asta pentru că, de la apariția lui și a subvențiilor oferite, costurile de comercializare au crescut semnificativ, în condițiile în care nu mulți ajung pe lista finală…
Deși sunt prezentate drept panaceu, panourile solare necesită o expunere adecvată la lumina solară pentru a funcționa la capacitate maximă, deci nu sunt o soluție adecvată în zonele cu umbră sau cu condiții meteorologice înnorate. Eficiența maximă este de 20%, pentru cei care credeau că instalarea lor înseamnă automat trecerea pe plus. 🙂
În principal, eficiența celulelor solare folosite în panourile fotovoltaice este determinată de cantitatea de lumină care se transformă în energie electrică. Dar există numeroși alți factori care contribuie la eficiența celulelor solare.
- Tipul de material folosit (siliciu monocristalin, siliciu policristalin, telurura de cadmiu etc.) influențează modul în care lumina este transformată în electricitate.
- Gradul de reflexie – Dacă lumina este reflectată departe de un panou solar, eficiența acestuia poate fi redusă.
- Lungimea de undă / frecvența luminii captate – Lumina este formată din particule numite fotoni, care vibrează într-o gamă largă de frecvențe. Aceștia alcătuiesc deopotrivă lumina vizibilă și invizibilă emisă de soare. Când lumina atinge suprafața unei celule fotovoltaice, unii fotoni sunt reflectați, în timp ce alții trec direct prin panouri. Există și fotoni care sunt absorbiți, în funcție de frecvența și de lungimea de undă. O parte din lumina absorbită se poate transforma în căldură. Dar ce se întâmplă cu fotonii rămași? Aceștia au cantitatea potrivită de energie pentru a separa electronii de legăturile lor atomice, pentru a produce un curent electric. Cu cât este mai mare gama de fotoni (infraroșu, ultraviolet și „gama vizibilă”) pe care un sistem fotovoltaic îi poate absorbi, cu atât eficiența celulei solare este mai mare.
- Poziționarea și unghiul de montare – Cheia obținerii randamentului maxim al panourilor solare este poziționarea corectă a acestora și montarea lor la un unghi optim.
Panourile solare pot necesita întreținere și reparații periodice. Nu vă așteptați să le montați și să le uitați acolo… Ele trebuie curățate sau spălate de praful care se depune pe ele, dacă doriți randament maxim. Iar asta se face periodic, nu doar o dată pe an. Periodic poate însemna extrem de des, dacă locuiți în zone cu drumuri fără asfalt sau în care se contruiește mult.
Ce trebuie să știți înainte de a achiziționa panouri solare?
Evaluarea consumului de energie electrică a casei dumneavoastră este importantă înainte de a achiziționa panouri solare, pentru a determina ce dimensiune și cantitate de panouri sunt necesare pentru a acoperi nevoile dumneavoastră de energie. Există inclusiv studii de însorire, care vă recomandă dacă și unde trebuie montate panourile.
Este important să faceți cercetări și să comparați ofertele de panouri solare de la mai mulți producători și instalatori, pentru a găsi cea mai bună ofertă pentru nevoile dumneavoastră. Și, musai, nu trebuie să vă cramponați la programul Casa Verde. Asta pentru că puteți fi respins de destule ori, timpul de procesare de dosare este mare, iar firmele care lucrează cu statul sunt destul de reticente.
Toate articolele noastre pe tema fotovoltaicelor pot fi consultate aici.
Reclama ieftina fara suport in viata reala ! Intr-o tara saraca cu o conducere debila , cu „Las ca merge si asa ” la rang de virtute , intr-o tara in care piata este dictata in detrimentul consumatorilor , intr-o tara in care profesionistii ii numeri pe degete , intr-o tara in care economia este instabila , deh , atunci in aceasta tara NU se poate progresa .
Deocamdata costul sistemelor off-grid de producerea energiei electrice foto-voltaice este prohibitiv si nu isi are sensul cand ai reteaua electrica la poarta ! Amortizarea costurilor este reala pe o perioada indefinita ! Sa dai 20…25.000 de euro pe un sistem de 3…5…8 kWh si in care sa utilizezi componente relativ ieftine pentru MPPT-uri , invertoare , panouri si baterii , asta inseamna sa bagi bani indefinit in sistem in special cand nu te pricepi si iei pe bune orice gogosi indrugate de dealeri . Exista de cativa ani multe trenduri de marketing create si propagate intensiv de media pentru multicoporatii si care observ ca au succes . La o analiza pertinenta si in cunostinta de cauza toate sunt bazate pe sofisme greu de digerat !
Are importanță daca panourile solare fotovoltaice sunt montate la un unghi 30 grade, dar latura mare pe orizontală?
Multumesc!
Articolul tău despre panourile fotovoltaice este o sursă valoroasă de informații, oferind o privire clară asupra diferitelor tipuri de panouri, modul lor de funcționare și beneficiile potențiale. Mi-a plăcut că ai subliniat importanța înțelegerii costurilor inițiale și de întreținere, precum și economiile pe termen lung. Ajutoarele guvernamentale, cum ar fi oferta Casa Verde, pot facilita într-adevăr accesul la această tehnologie. Adaug la discuția ta un punct pe care îl consider crucial: eficiența izolării termice a locuințelor și o utilizare inteligentă a energiei. Acestea pot aduce economii semnificative la facturi și pot amplifica beneficiile investiției în panouri fotovoltaice.