De ani buni mouse-ul ne-a ajutat sa dresam si sa lucram cu PC-ul. Totusi de cand a aparut a vazut schimbari destul de mici. Sigur, aspectul este mai atragator, sunt mai multe butoane pentru a cuprinde cat mai multe functii, si performantele au fost ameliorate. Insa ideea de baza este aceeasi.
Dar acum Microsoft vrea sa schimbe principiul de functionare al unui mouse. Vrea atingere, libertate, gesturi. Si ne arata cinci prototipuri, care sa faca toate acestea, insa prin metode diferite. Pentru ca varianta optima nu a putut fi inca identificata.
Primul pe lista este Ftir. Acesta are o suprafata semitransparenta pe care se plimba degetele, si o camera care detecteaza aceste miscari si atingeri. Si asta printr-un proces de iluminare a degetelor in momentul in care este atinsa suprafata, lumina fiind purtata prin intermediul materialului semitransparent. Iar camera detecteaza exact aceasta iluminare. Si cu o anumita limita de precizie, sunt detectate atingeri multiple, gesturi, miscari. Plus principiul de miscare al mouse-ului normal.
Pe locul doi vine Orb. Acesta este o evolutie a lui Ftir, in sensul ca suprafata activa este emisferica. Deci vede si mana care se sprijina, nu doar degetele. Acest model s-ar preta mai mult jocurilor si programelor in care sunt necesare mai multe comenzi rapide. Pentru ca pot fi desemnate comenzi diferite in functie de zona apasata. Parca nici nu mai e nevoie de tastatura.
Cel mai simpatic este Arty. Acesta seamana cel mai mult unui mouse contemporan. Doar ca in loc de un senzor, are trei. Unul pentru mana si alti doi pentru doua degete. Acestia din urma sunt pozitionati pe blocuri separate, atasate de corpul mouse-ului prin articulatii mobile. El se preteaza cel mai bine mediului 3D.
Al patrulea este Side, care defapt este un suport pentru incheietura. Mana atarna pe langa, iar degetele ating suprafata biroului. Iar o camera incorporata le vede miscarea, coborarea in planul de detectie, apropierea si departarea. Si pot fi folosite chiar si ambele maini, atata timp cat se incadreaza in suprafata de lucru. Un principiu similar a fost implementat la tastatura virtuala.
Cap este ultimul pe ordinea de zi. Acesta implica principiul unui touch screen, doar ca nu reda si o imagine. Insa electrozi capacitivi detecteaza si urmaresc miscarile degetelor pe suprafata. Si poate fi adaugat si feedback software, vizual, cat si atribuite gesturi pentru variatele comenzi dorite.
Toate conceptele sunt cel putin interesante. Insa nu mi-as inlocui inca batranul mouse. Mai repede as opta pentru un touch screen care sa complementeze mouse-ul. Dar nu mai bine urmarim impreuna un filmulet de prezentare al tuturor celor cinci prototipuri?
gabozz a zis
misto
Alexandru a zis
Microsoft urmeaza sa lanseze primul astfel de mouse, un Arc Multi Touch. Cum anuntul de presa nu a fost inca redactat, mai multe detalii nu avem inca. Revenim in cel mai scurt timp cu articolul aferent!