Ne place ca Western Digital nu a dizolvat in propria afacere divizia de HDD-uri achizitionata de la Hitachi, si a lasat-o sa functioneze independent ca si Hitachi Global Storage Technologies (HGST). Asa stim exact ce produs cumparam. Si ne-ar fi placut si mai mult ca Seagate sa faca acelasi lucru cu divizia de la Samsung. Dar sa revenim.
Acum, HGST a reusit sa creasca si mai mult capacitatea HDD-urilor de 2.5″ si 10 000 rpm, ajungand la 1.8 TB. Vorbim despre noua serie Ultrastar C10K1800 (cu reprezentanti intre 300 GB si 1.8 TB). HGST a atins aceasta capacitate numai prin cresterea densitatii la 620 Gb/in2 (450 GB per platan), modelul de top avand tot patru platane. Deci o grosime de 15 mm.
Interfata a fost schimbata si ea, trecandu-se la SAS 12 Gb/sec, iar buffer-ul a urcat la 128 MB. Consumul electric se ridica la 7.4 W, zgomotul la 34 dB, aceste HDD-uri rezistand la socuri de 60 G pornite si 300 G oprite. Timpul mediu de functionare este de doua milioane de ore. C10K1800 se lauda cu viteze de transfer de 247 MB/sec.
Acum sa vedem si preturile. Suna bine pentru laptop-uri sau notebook-uri,desi la 10k rotatii cred ca se vor si incalzi pe masura.
Sunt pentru servere aceste harduri. Interfata SAS acolo se foloseste
Scuze. Acum am vazut ca sunt pe interfata SAS,deci exclusiv pentru servere. Era prea frumos sa fie pentru utilizatorii de rand.
Iti montezi un controller raid pe pcie in pc si poti monta si astfel de hdd-uri. Pretul unui controller SH este infim in comparatie cu pretul unui astfel de HDD.
utilizatorii de rand nu stau toata ziua sa copiezi fisiere mari de pe un hard pe altul.
unui utilizator de rand ii trebuie timp de acces mic si viteze mari la random read/writes. deci pe scurt un ssd. si bineinteles un hard pe langa
Citisem in fuga textul,de dimineata si nu am observat ca sunt pe SAS.
@s3ns3lol. Nestiind ca sunt pe SAS, am zis ca astea ar fi avioane pe langa puturoasele harduri de 5400 rpm din laptop-urile uzuale(accesibile).
@ Marius M
Corecteaza-ma daca gresesc, te rog;
Dar ultima oara cand m-am uitat dupa un raid controler, m-a spart cand am vazut ca se ‘duc’ undeva la 1000ron cele mai ‘comerciale’.
(noi, ce-i drept)
@ s3ns3lol
Eu am impresia ca tu nu stii cum functioneaza un RAID 0.
Ceea ce spui tu acolo, exact asta face RAID 0;
Iti da random read/writes si access time, nimic mai mult, nu iti da sustained mai mult, cum ti-ar da ceva ‘rapid’ ca un SSD.
Si ce sa copieze ?
Ai RAID-ul si ai tot pe el, ce sa copiezi de pe un hard pe altu, nu pricep…
RAID 0: doua sau mai multe unitati de stocare non-volatile, legate impreuna sa formeze o singura unitate.
==========================================================
RAID 0 face asta :
Date striping
Date striping este o tehnică de scriere și citire secvențială de date la/de la mai mult de un dispozitiv de stocare.
Înainte ca datele sa fie scrise ele sunt rupte, în blocuri, aceste blocuri variază în dimensiune în funcție de configurația RAID (nivel) utilizat.
Blocurile de date sunt apoi scrise secvențial pentru toate discurile simultan în zone numite dungi.
Pentru că toate capetele de citire/scriere sunt de lucru tot timpul, aceasta crește performanța, spre deosebire de scris/regăsirea datelor la/de la un disc la un moment dat.
Source:
Wiki.
(scuze de google translate)
Silver despre ce raid vorbesti tu ? nu ca nu as sti ce face fiecare raid in parte dar eu ma refeream la postul lui seniordady ”Era prea frumos sa fie pentru utilizatorii de rand”. noul hard disk de 10k rotatii este doar un hard,nu e legat in raid . are viteze secventiale mai mari si atat. bineinteles ca nu e pentru utilizatorul de rand. utilizatorul de rand ,ma repet, are nevoie de timp de acces mic(boot time,aplicatii) si viteze mai mari la random read/writes. un hdd nu ofera asa ceva. tu,eu sau n nu stam sa copiem filme de cate 30gb toata ziua de pe un hard pe altul. deci viteza seventiala pica pe locul 3 pentru utilizatorul de rand. acum ai inteles unde bat ?
iar in legatura cu raid 0 ,care nu are nici o treaba cu stirea despre noul hdd. raid 0 nu ofera viteza mai mare la random read/writes. si nu ofera timp de acces mai mic. ofera viteza secventiala mai mare
pe langa intrfata SAS nici zgomotul sau consumul nu le-ar recomanda pentru laptop…