Conform NetApplications, o companie americana de internet, in 2012 situatia browserelor se va schimba putin. In acest moment Internet Explorer detine primul loc, urmat de Mozilla Firefox pe locul doi si Google Chrome pe locul trei. Din luna martie situatia are sanse sa se schimbe.
Statisticile si predictiile generate de NetApplications sunt bazate pe un anumit esantion de persoane. In acest caz este vorba despre 160 de milioane de oameni si 40.000 de siteuri monitorizate. Asadar, relevanta informatiilor este discutabila.
Conform ultimelor date furnizate de compania web Internet Explorer detinea 51.9% din piata de browsere la finalul lui decembrie 2011. Acesta a pierdut 7 procente in 2011 si majoritatea s-au dus la Google Chrome. Predictiile spun ca Internet Explorer va scadea sub 50% pana in martie 2012.
Altfel, locurile doi si trei sunt ocupate momentan de Firefox si Chrome. Totusi, luna martie este si momentul cand Chrome va trece pe locul doi si Firefox va ocupa locul trei. Altfel, Safari are 5% si Opera 1.7%.
Totusi, va mai dura ceva timp pana cand Internet Explorer va pierde locul 1. Daca se va intampla asta vreodata… Momentan acesta e detinut de IE8, cu 25.6%, pe cand IE9 a strans doar 11.5%. Macar acum Microsoft s-a gandit sa incerce sa indrepte lucrurile impunand un update automat pentru Internet Explorer.
Noi folosim si recomandam Google Chrome.
Eu folosesc şi recomand Comodo Dragon! E un Chrome fără rapoartele automate către Google şi securitate sporită! Tehnic vorbind, e tot Chrome, doar un pic îmbunătăţit! 🙂
Si eu tot Google Chrome folosesc.
Intradevar, Chrome mi se pare cel mai bun la momentul actual.
Opera este si el un browser bun, superior fata de Firefox din punctul meu vedere si ce a introdus si noi functii in lumea browserelor, insa nu este promovat cum trebuie. Cel putin eu nu am vazut niciodata vreo reclama sau orice asemanator intreptata spre folosirea browserului Opera.
Eu folosesc Firefox şi Chrome, întotdeauna în cele mai recente versiuni. Le folosesc şi simultan de multe ori, pentru că urmăresc mai multe saituri şi anumite pagini ale acestora şi ajung cu uşurinţă la multe zeci de file în fiecare fereastră.
Firefox e reuşit anti-performanţa de a rămâne în urmă prea mult timp, după care a reuşit anti-performanţa să-şi streseze atât de mult utilizatorii cu actualizările rapide şi problema compatibilităţii extensiilor cu noile versiuni Firefox, încât nu mă mir deloc nici că am început să folosesc des Chrome, nici că unii au migrat de tot la acesta.
Şi totuşi, Firefox a reuşit marea performanţă de a ieşi în faţă ca un produs într-adevăr modern, despre care se poate spune în sfârşit că este pe calea cea bună. Mozilla mai are de lucrat la Firefox, dar e bine că au reuşit în sfârşit să mobilizeze mai mulţi dezvoltatori voluntari decât în trecut (cunosc inclusiv doi români care lucrează la Firefox) şi în 2012 mă aştept la un avans consistent. 🙂 Dar mai vedem noi la anul pe vremea asta. Important e că avem 3 mari jucători în nişa asta, fiecare cu un mare interes să vină cu un produs foarte bun. Iar asta-i în avantajul utilizatorilor.
IE are inca foarte multi utilizatori, si aproape toti sunt utilizatori din inertie. Adica au instalat Windows-ul si daca tot au acolo un browser de ce sa se complice sa incerce altul.
Eu am incercat 6 browsere, unele chiar si doar pentru 30 de minute. In final am migrat usor de la Firefox la Chrome. Pentru moment, chiar daca Mozila a adus imbunatatiri, nu sunt tentat sa fac cale intoarsa.
Acum am observat, la finalul articolului aţi scris Chome în loc de ChRome. E un nou browser de comă? :))
Mersi, am corectat. 🙂