Ati observat cat s-au scumpit HDD-urile in ultimul timp. Ati aflat ca de vina sunt inundatiile din Tailanda, care au fortat producatorii principali, Seagate, Western Digital si Toshiba, sa-si suspende temporar productia din aceas zona. Nimeni nu poate spune cat va dura aceasta criza a HDD-urilor.
Si chiar daca s-a rezolvat cauza, efectele continua sa fie resimtite. Si asta pentru ca s-a creat o lipsa generala de HDD-uri. Numai in ultimele trei luni ale acestui an 2011 este estimata o cerere de aproximativ 180 milioane de astfel de dispozitive. Iar productia va ajunge la 110 milioane de unitati, in cel mai fericit caz 130 milioane.
Deci numai in cel de-al patrulea sfert al anului 2011 am putea avea 70 milioane de HDD-uri in minus. Care sa se adauge la lipsa inregistrata in lunile precedente, inundatiile debutand inca din august. Este totodata posibil ca producatorii sa nu se grabeasca sa-si reia activitatea la capacitate maxima, bucurandu-se de preturile mari la care au ajuns HDD-urile, ceea ce va prelungi artificial aceasta criza.
Mda, dar într-o primă fază cei cu stocuri își vor crește marja de profit serios.
Poate și Seagate/WD se uită acum mai serios în zona SSD-urilor.
Efectele o sa fie mult timp resimtite, producatorii dorind sa aiba preturi mai mari la hdd-uri.
Stau si ma intreb, oare ceilalti producatori de componente nu ar avea „nevoie” de ceva inundatii? Memoriile Ram de ex. au preturi cam mici, unitatile optice au aceleasi preturi de o buna perioada de timp, si lista poate continua.