In urma cu vreo 5 ani de zile, consideram tastaturile mecanice un moft. Evident argumentul meu nu era deloc ancorat in realitate sau argumentat. Momentul in care am folosit pentru prima oara o tastatura mecanica pentru o perioada mai indelungata si in timpul sesiunilor de gaming, mi-am recantarit afirmatia si am constatat ca am gresit. O tastatura mecanica si iluminata nu ar trebui sa lipseasca din chitul de supravietuire al unui gamer sau al cuiva care petrece un timp indelungat in fata calculatorului.
In acest sens,Asus continua sa isi pastreze portofoliul din gama Republic of Gamers dezvoltat si atractiv, iar in luna ianuarie a acestui an au lansat tastatura Strix Flare, despre care va povestesc in acest review.
Cuprins Review
- Design & constructie
- Iluminare
- Software
- Concluzii
Design & constructie
ROG Strix Flare pastreaza un layout clasic si privita de la departare, ai fi tentat sa spui ca e o tastatura banala, lucru total neadevarat. Tastatura este realizata integral dintr-un plastic de o calitate foarte buna si are un feeling foarte placut la atingere. Switch-urile folosite sunt Cherry MX Red, foarte utile pentru apasarea repetata a unei taste si fara feedback tactil. Ca si nivel de zgomot acestea nu sunt suficient de silentioase incat sa poti folosi tastatura intr-un mediu de lucru inconjurat de colegi. Ca si viteza de scriere, comparativ cu tastatura mecanica personala pe care o folosesc, un Mad Katz STRIKE T.E, cea Asus este net superioara si mi-a crescut drastic viteza in redactarea articolelor. Layout-ul clasic il ador. Toate butoanele suporta macro-uri si pot fi setate cu ajutorul software-ului despre care va voi povesti mai jos. Are un numar de 110 taste, 7 dintre ele fiind speciale. Palm rest-ul este detasabil, mie mi-a placut sa il folosesc. Cablul este suficient de lung si rezistent, iar conectarea la PC se face prin port USB. Pe langa cablul pentru conectarea tastaturii, avem un port USB secundar care trebuie conectat la PC si asigura alimentarea portului USB din spatele tastaturii. Per total imi place ca au pastrat un numar mic de butoane speciale si aspectul de tastatura clasica.
Iluminare
Un video demonstrativ cu o parte din modurile de iluminare disponibile pe tastatura poate fi urmarit mai jos.
Avem iluminare individuala pentru fiecare tasta, precum si iluminare laterala in stanga si in dreapta. Cu ajutorul software-ului, pe langa optiunile oferite de Asus se poate personaliza tipul de iluminare dupa preferinte. Daca detineti minim doua produse Asus cu RGB, acestea pot fi toate sincronizate cu ajutorul software-ului prin tehnologia Aura Sync. Ce mi-ar fi placut este ca si logo-ul Republic of Gamers de pe tasta space sa aiba posibilitatea de a fi iluminat.
Software
Strix Flare este o tastatura cu un grad de personalizare ridicat, iar toate modificarile se realizeaza prin intermediul software-ului proprietar ROG Armoury II. Cu ajutorul lui se pot seta macro-uri pentru fiecare tasta in parte, comenzi rapide, gen apasarea a doua taste sa lanseze un joc sau o aplicatie, deschiderea unei pagini web, etc. Tipul de iluminare preferat se poate configura de aici si sunt disponibile un numar total de 6 profile (unul default). Se pot alege culorile, viteza iluminarii, tipul si multe alte optiuni.Sigur veti dori un tip diferit de iluminare in momentul in care jucati un titlu FPS fata de momentul cand jucati un MMO sau cand redactati un articol.
Concluzii
Asus ROG Strix Flare o gasiti cu un pret de pornire de 770 lei si pana la 1000 de lei in magazinele online din Romania. Nu le-am listat aici pentru ca eu nu am auzit de nici unul din ele. Pe amazon.co.uk, o gasiti la pretul de 168 de lire (aproximativ 890RON). Probabil ati strambat din nas cand ati vazut pretul, sincer si eu pentru ca acum mi-o doresc. Constructia este foarte buna, tastele sunt aerisite si iluminarea este superba. Pastreaza aspectul clasic dar este in acelasi timp eleganta. Eu cu siguranta o voi urmari de Black Friday si in perioada sarbatorilor de iarna. Merit o tastatura mai buna pentru articolele redactate aici pe ArenaIT si pentru gaming-ul ocazional practicat acasa. 🙂
Te-a convertit Gabriel si pe tine? Oricum la tastaturi mecanice cu iluminare nimeni nu da explicatii suficiente. Alegerea trebuie sa tina cont de modul in care este iluminata – adica doar prin taste, doar sub taste (ceea ce in opinia mea este oribil, nicidecum „iluminare superba”) sau si una si alta si de cat de fiabil si compatibil este soft-ul proprietar cu OS-urile pentru ca, de exemplu pentru Logitech G413 Carbon abia de curand am scapat de „respiratia tastelor” in Linux cu ajutorul noului soft Logitech G HUB. Cand iei tastura pune la lucru si in Linux ca astept impresii 🙂
– nu stiu ce gaming faci tu pe Linux….(da, mi se pare si mie absurd la o tastatura care e scumpa sa vina cu software cu suport doar pentru Windows)
– redactia ArenaIT nu se vinde cui da ceva sau cui da mai mult – banuiam ca stii deja treaba asta pentru ca esti veteran aici pe site.
– incerc pe cat posibil sa nu intervin personal in reviews si sa nu incerc sa expun convingerile mele astfel incat cititorul sa isi faca singur o opinie, asa ca ai dreptul sa nu iti placa iluminarea sub taste cum am si eu dreptul sa fiu 100% contra notch-ului la telefoanele mobile, dar aia nu inseamna ca altora nu le place. Incerc sa raman cat mai open minded.
– in general nu faci doar gaming, ma bucur ca suntem de acord ca tastatura trebuie testata si in Linux
– daca era cineva sa se vanda, eu m-am „vandut” si am trecut la tastatura mecanica multumita lui Gabriel
– da corect, iluminarea oribila de sub taste tine de gust, de aceea am si mentionat-o ca opinie nu ca un fapt, insa ce este super deranjant este ca nu toti producatorii considera iluminarea prin taste obligatorie (utilizez un laptop hp elitebook care are iluminare doar sub taste si nu pricep ce au avut in cap)
O tastatura foarte buna pentru gaming care arata bine . Are USB in tastatura ca si tastatura Logitech G 413 Carbon , este util pentru conectarea unui gamepad , e mult mai la indemina . Luminarea in taste este obligatorie alfel nu vezi tastele . In test se aude clik dar nu e ceva deranjant , in sesiuni de gaming nici nu le auzi . Daca ar fi sa o compar cu tastatura ASUS ROG Claymore as alege Claymore , pretul in Romania e tot de 1000 lei , tastatura ester un pic mai compacta ,forma nu este una clasica . O tastatura pentru gameri de pe Windos .