NASA a anuntat in mod oficial ca apa exista in stare lichida pe satelitul natural al Pamantului, confirmand astfel informatiile preconizate anterior.
In ciuda faptului ca solul lunar este mult mai arid decat cel de pe Terra, mai multe misiuni de cercetare ale agentiei spatiale nord-americane au dus la concluzia ca lichidul fundamental al vietii exista pe Luna. Acest lucru poate deschide o noua era in cercetarea Lunii, chiar daca apa se gaseste in cantitati foarte mici: se estimeaza prezenta a aproximativ 900 de grame de apa pentru fiecare tona de sol de la suprafata Lunii.
Pana in prezent, detectarea apei a fost ingreunata de faptul ca izotopii de oxigen existenti pe Luna sunt identici cu cei de pe Pamant. Totusi, in urma corelarii observatiilor efectuate de trei misiuni spatiale s-a demonstrat ca apa exista intr-adevar pe satelitul natural al Pamantului. Astfel, misiunile Chandrayaan-1, Cassini si Deep Impact au detectat pe rand un semnal spectral care indica prezenta apei sau a unui grup de hidroxili. Hidroxilul este o molecula constituita dintr-un atom de oxigen si unul de hidrogen conectati prin intermediul unei legaturi covalente, in timp ce un grup de hidroxili reprezinta un compus care are in componenta gruparea OH.
Apa ar fi putut fi adusa pe Luna de o cometa sau ar fi putut fi generata chiar pe satelitul natural al Pamantului. Generarea apei pe Luna ar implica o interactiune intre vantul solar si rocile si solul lunare. Rocile de la suprafata Lunii au in compozitie 45% oxigen, in timp ce vantul solar este constituit preponderent din protoni si atomi de hidrogen. Daca hidrogenul din vantul solar loveste suficient de puternic suprafata lunara, oxigenul poate fi eliminat din roci, iar ulterior cele doua componente se unesc, ducand astfel direct la formarea apei in stare lichida.
Descoperirea apei pe Luna poate conduce in viitor la construirea unor baze lunare, astronautii urmand sa fie capabili sa supravietuiasca pe termen lung cu ajutorul apei prezente deja pe satelitul Pamantului.
900 grame/tona? Nu vad cum ar favoriza constructia unor baze pe Luna asemenea cantitate de apa. Este prea mica pentru a sustine o baza de cercetare pe Luna. Cred ca exista alternative si mai viabile, decat sa storci apa dintr-o tona de praf.
Oricum, se spune ca apa a aparut dupa explozia Big Bang-ului, asa ca ar putea sa fie prezenta si pe mai multe planete, care nu au atmosfera toxica.