Anul 2021 pregateste surprize pentru constructorii de masini. Se pare ca cerintele impuse vor fi atat de stricte incat este aproape imposibil ca producatorii sa ofere masini cu noxe atat de mici. Nici in prezent lucrurile nu stau prea roz.
In 2021 limita va fi de 95 de grame de C02 pe kilometru. In prezent exista doar un singur producator care ofera emisii sub 100 de grame de C02 si anume Toyota.
Iar in 2018, adica anul trecut, doar 2 producatori din 50 au reusit sa respectele limitele impuse, Tesla si Smart. Alti producatori care au reusit sa ofere un CO2 scazut sunt Peugeot, Renault si Citroen, sub 110 grame de C02.
Dacia noastra cea de toata zilele emite intre 110 si 130 de grame de CO2 la fiecare kilometru, media fiind de 120.8 grame. Cele mai mari probleme sunt la constructorii de masini sport precum Ferrari, Lamborghini sau Aston Martin.
In unele cazuri emisiile de CO2 au crescut fata de anul 2017 si asta datorita masinilor pe benzina! Foarte multi au renuntat la masinile diesel noi, iar cele pe benzina sunt mai poluante. Asta spun statisticile. Un alt lucru de luat in calcul sunt SUV-urile care se vand din ce in ce mai bine si sunt si mai poluante.
Sursa: automarket.ro
Ce top tampit!! Sanchi, au pus Tesla in top cu emisii 0!!! Cat de retard sa fi sa faci asa ceva?
Ți se induce ideea să nu mai cumperi nimic altceva în afară de Tesla pentru că peste câțiva ani riști să mergi pe jos. Dacă omul vede și aude de Tesla de peste tot, nu mai ia în calcul și alți producători.
Asta cu ce „ofera” producatorii iara ii o chestie relativa . Pe hartie e una … in anii trecuti s-a dovedit ca realitatea e alta si magariile sunt prezente si la case mari. Asa ca reglementarile astea, ca si lacatele de pe usa, sunt doar pt oamenii cinstiti … un fel de frectie la picior de lemn.
Aceste reglementari nu doar ca sunt varza dar creaza si o impresie gresita legata de cat polueaza de fapt masinile.
Acele emisii sunt calculate in conditii absolut ideale, condus in limitele legale fara accelerari bruste.Apesi putin mai mult pe pedala de acceleratie si se duc pe canal in jos toate calculele de mai sus.
Am observat ca noua gaselnita sunt masinile electrice. Asta ne paste pe viitor, trecera la masinile electrice. Dupa asta vom constata ca avem o problema cu bateriile, depozitarea productia, distrugerea lor si se vor cauta din nou alte solutii. Pana la urma scopul final este sa-i convinga pe oamenisa dea cat mai des bani pe masini noi.
Benzina emite CO2 mai mult decat diesel. Diesel in schimb emite oxid de azot si particule fine. CO2 dupa specialisti = incalzire globala iar oxidul de azot+particulele fine = probleme pulmonare
Corect!
Probleme pulmonare și decese confirmate din cauza oxizilor de azot și a particulelor fine.
Emisiile de CO2 se pot anihila prin plantarea de copaci,mulți e adevărat,dar la cât s-a despădurit la noi,e chiar indicat. 😀
Si benzinarele emit oxid de azot si particule fine.
Nu degeaba sunt benzinare dotate cu EGR si filtru de particule.
Greuceanu nu exista decese confirmare de poluarea cauzata de masinile cu motor diesel. Asta au recunoscut-o chiar si agentiile acelea antipoluare cand a fost rugati sa citeze cazuri/studii concrete.
Asta e subiectiva rau. Dar la cate rahaturi inhalam, e si greu sa-tindaibseama de la ce a murit omu’
Asta cu copacii și oxigenul e un mit demult apus.
90% din oxigenul de pe planetă (cel puțin așa zice Wikipedia) e produs de algele marine. La noi aluncăriile de teren s-au înmulțit în urma despăduririlor, ăsta ar fi motivul principal pentru plantarea copacilor, stabilizează solul.
@Victor
Ba există, decesele au la bază inhalarea gazelor pe baza de oxizi de azot care conduc la diferite boli respiratorii grave și chiar cancer.
Asta spun multe organizații medicale.
O mașină diesel, cu tot cu filtru de particule poluează în mod real mult peste o mașină similară pe benzină.
Am mai spus-o, dacă pui într-un garaj închis 10 minute o mașină diesel cu motorul pornit riști să leșini, să te asfixiezi grav spre deosebire de efectul provocat de aceeași mașină cu motor pe benzină. Și repet, chiar dacă vorbim de un diesel Euro 6 cu toate filtrele, comparat cu o benzinară tot Euro 6. E un test incontestabil care arată diferențele din acest punct de vedere.
Da, ideal e o „electrică’, dar până atunci e normal fenomenul de eliminare a celor diesel din traficul urban, aglomerat.
In curand nu mai avem nevoie de „nucleara”. Suntem in stare sa ne omoram singuri ca narcomanii, radiind de fericire ca nu mai dam din picioare nici cand suntem vii. Deja masina nu mai este ceva necesar, a devenit nesimtire. Ar trebui lege data pentru rablele din Romania, nu incurajati sa aduca cosciuge ambulante din toata Europa. Masini cumparate la mana a 10-a , fara filtre, in general conduse de dobitoci.
Adevarat. Ca sa sereduca emisiile ar trebui sa renuntam la masini si sa folosim bicicleta ca filandezii sau masini hibride sau electrice. Cam greu de realizat pana in 2021. Poate in 2030 sa zicem.
Oracolul din Damaroaia, reincarnat….
Exista o rezolvare simpla. Masa masinii trebuie sa scada odata cu forta motorului. Ne lăfăim in case pe roti. Masini mici, usoare, cu motoare cat mai mici. Taxe serioase pe masa + putere motor + volum masina + noxe.
Sau masini normale, electrice.
au de unde sa scada. dar le e teama ca nu mai au cu ce briz-brizuri sa prosteasca pe cumparatori.
Foarte tare. O decizie buna iar faptul ca marea majoritate a producatorilor nu pot atinge aceasta tinta nu poate decat sa ne bucure si sa arate ca a fost aleasa cu intentia de ai oblica spre electrificare. In felul asta Comisia Europeana ii forteaza sa isi electrifice serios flotele.
Din cate am inteles aceasta tinta este la nivel de flota, adica media tuturor vehiculelor vandute de un anumit producator nu trebuie sa depaseasca 95g de CO2 pe km, asta inseamna ca cine nu vinde si EV-uri nu poate atinge aceasta tinta si este pasibil de amenzi serioase. Si din fericire Comisia Europeana nu prea glumeste cand este vorba de amenzi.
1. „În fiecare an, au loc în jur de 400 000 de decese premature din cauza concentrațiilor excesive ale poluanților atmosferici, cum ar fi particulele de praf, dioxidul de azot și ozonul.” Sursa http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/
2. Asta cu 2021 pare că se trage de timp să mai facă niște companii bani cu petrol, altfel nu se explică de ce nu se pun niște accize super mari pe principiul consumi mult, înseamnă că poluezi mult, deci vei plăti mai mult. Acciza ar trebui să fie cu atât mai mare cu cât tipul de combustibil este mai poluant, de ex. plătești mai mult pentru motorina, mai puțin pentru benzină, și mult mai puțin pentru GPL. Cu banii din accize poți monta prize de încărcare sau poți da subvenții mai mari pentru mașini electrice, sau de ce nu și pentru GPL.
3. Din accize vei împinge pe cei cu mașini pe benzină să treacă pe GPL. De asemenea poți forța producătorii să ofere măcar o motorizare pe GPL la fiecare model din portofoliu. Astfel ai garanție 4-5 ani și la instalația GPL și ești sigur că este reglată și montată corect. La momentul actual sunt foarte puțini producători care oferă mașini pe GPL din fabrică.
Avantajele GPL față de motorină/benzină le-am găsit aici http://www.bulromgas.ro/despre-gpl