Energia electrică și forța de muncă sunt extrem de ieftine în China, iar asta a determinat companiile ce se ocupă cu minarea de criptomonede să-și mute ASIC-urile și plăcile grafice acolo. Problema e că autoritățile nu privesc cu ochi buni această activitate, susținând că e o risipă de energie electrică care duce la creșterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Ironic că tocmai chinezii se gândesc la poluare, nu? După ce a interzis tranzacționarea de criptomonede, ICO-urile și platformele aferente, guvernul chinez se pregătește să interzică și mining-ul. Există deja un draft în acest sens, iar pe data de 7 mai se va decide dacă minarea de criptomonede va fi sau nu interzisă.
Conform Bloomberg, până nu demult, China deținea 70% din hash rate-ul Bitcoin și 90% din volumul tranzacționat pe exchange-uri, însă autoritățile au redus considerabil aceste cifre, de teama fraudelor și a resurselor irosite. Cu toate acestea, exchange-urile de criptomonede chinezești sunt în floare și foarte mulți utilizatori aleg să folosească VPN-uri pentru a trece de „marele firewall chinez”. În mod ironic, cel mai mai mare exchange de criptomonede, Binance, este din China, iar volumul tranzacționat se apropie cu pași repezi de maximul istoric.
Revenind la mining, eu sunt de părere că acest demers al autorităților chineze este benefic. Și nu din punct de vedere al poluării, acesta e doar pretext pentru a ține sub control ieșirile de capital din țară. Ca pasionat și utilizator de criptomonede nu-mi doresc ca mare parte din hash power-ul Bitcoin să fie concentrat într-o singură zonă geografică. Dacă minerii din China vor opri ASIC-urile, automat se va reduce și dificultatea, iar mining-ul va fi din nou profitabil și în alte regiuni.
Sursa: Techspot
Pentru mine e un mister domeniul asta. E greu sa I’m imagine si CE inseamna El :))
Pe scurt daca vrei sa fii miner (adica sa aloci timp si curent electric) capeti in schimb cateva fractiuni de moneda. Sau, asa cum zice si articolul, angajezi mineri acolo unde ‘timpul’ si ‘curentul electric’ au o valoare redusa. Dar daca va fi interzisa peste tot (din motive de trafic de diverse chestii) ramai cu paguba…
ar trebui intezis pe toata planeta! cum sa consumi energie electrica si alte resurse pe ceva ce nu exista?
iar nu apare comentariul..deci inca o data..
de ce nu interzic pe toata planeta? consumam energie pe ceva ce nu exista. asa ceva e de necrezut.
Da, pentru că banii fiat există și au valoare intrinsecă 🙂
E ușor să arunci cu noroi în ceva ce nu înțelegi.
Consumam energie pentru ideea de libertate, deci de ce nu si pentru bani liberi?
Nu e deloc ironic ca se gandesc la poluare. Daca te uiti la niste statistici, chinezii au luat cele mai multe si cele mai bune masuri anti poluare din ultimii cinci ani. Si incepe sa se vada. Continutul de particule in aer a scazut extrem de mult. Si desi ii afecteaza, pare ca nu vor sa renunte. Ramane de vazut cand vor considera ca masinile electrice sunt o alta masura binevenita. 🙂
Criptomonedele, sau cum sa vinzi nimicul pe bani buni. A fost un geniu cel care a gandit asta. Fraierii l-au urmat gramada.
daca ai stii si ca banii de hartie [ plastic ] sunt ireali ce te faci ?! 🙂
nu mai spun ca un credit este absolut imaginar si ca banca iti imprumuta bani inventati [ da in Europa ajunge la 1% din valoarea creditului sa fie doar reala- in China este necesar sa fie 30 % din credit bani reali ]
mai mult sporul creditelor [ produsul generat de credit – dobanda ] se duce in mare parte in banci ce creaza bani din nimic ?
–
ai ramane blocat daca ai intelege ce si cum sunt cu banii , DA! evident este necesar un sistem de schimb al produselor si serviciilor intro tara printrun sistem ..dar sistemul de acum are multe bube …enor de multe bube
Cred că înțeleg mult mai bine domeniul economic decat cel crypto (pentru că nu sunt programator și nu am decât idei bazice despre acest sector).
Nu înțeleg însă cum se explică menținerea prețului per Bitcoin la acele sume astronomice, când peste 95% din populația lumii cred că Bitcoin este o schemă piramidală și nici nu au de gând să se informeze prea curând.
Dar să spui că Bitcoin e „nimic”, dar să respecți salariul nimicit de inflație care îți intră în bancă lunar e de neconceput in 2019.
După părerea mea Bitcoin e inca ceva mic (inflația sa anuala e mai mare decât a USD-ului deocamdată), dar ca preț e încă supraapreciat, comparativ cu procentul populației care înțelege crypto.
In viitorul îndepărtat, undeva în 2024, cred că Bitcoin poate valora undeva la peste 50k. (sper ca acest comentariu să îmbătrânesc frumos ).
Doar timpul și guvernele lumii îmi pot spune dacă am dreptate sau nu. Toate cele bune!
P.S. Nu dețin și nu am deținut niciun fel de crypto până la momentul actual, dar îmi place să mă mențin informat…
domnule – sistemul este simplu cerere si oferta apoi cotatia este asemanator ROBOR [ daca ai urmarit stiriile 🙂 – glumesc , dar nu prea ]
cotatiile sunt media la tranzactiile recente – asta nu inseamna ca ce ai tu acuma valoreaza atat
sunt ca actiuniile la o firma – firma poate tranzactiona actiuni la un volum mic de 2000 dolari pe actiune
dar nu inseamna ca 1 000 000 de actiuni pe care le ai valoreaza 2 miliarde – intelegi pana acuma ??!
cotatia reprezinta increderea si sustinerea unei monede – nu valoarea reala
Să nu uităm că o bună parte din supply-ul aflat în circulație nu mai poate fi accesat. Mulți și-au pierdut private key-urile, iar asta face ca BTC să fie o monedă extrem de rară. Doar wallet-ul lui Satoshi are un milion de BTC. Plus că mai vine și halving-ul anul viitor.
economia este singurul departament al cunoasterii umane ce a ramas foarte mult in urma si este la nivel de astrologie – chiar sunt curios ce sisteme economice detin extraterestrii [ daca exista . logic ]
ce avem acuma este o prostie din anii 1550 – banca Suediei
Nu contează foarte mult numărul persoanelor care investesc în cryptomonedă ci mai degrabă sumele ce se investesc. Pentru că este știut faptul că puțini oameni (1-2% parcă) dețin bani cât toți ceilalți. Există și probabilitatea ca mulți bani negri să fi fost ascunși în cryptomonedă și datorită faptului că s-au cam făcut pași spre legalizare, băieții au fost nevoiți să ascundă banii sub alte forme. Când se vor așeza lucrurile, probabil că fie va crește bitcoinul fie guvernele vor adopta o monedă asemănătoare iar bitcoin probabil că va începe să-și piardă din utilitate pentru că o monedă este cu atât mai valoroasă cu cât îi crești utlitatea și/sau încrederea.
alo, pt banii tipariti nu se consuma centrale nucleare!!!!!
Securitatea rețelei vine cu un cost. Nu ai nevoie de bănci, intermediari etc. Ești propria bancă și, mai presus de toate, nu îți poate confisca nimeni fondurile. Eu zic că merită.
Banii tipăriți nu au o rezervă maximă și valoarea lor e dată de încrederea oamenilor în stat. Din ’73 nu mai sunt la paritate 1:1 cu aurul din rezervele naționale, deci se pot duce oricând la 0. Vezi ce s-a întâmplat în Venezuela. Bitcoin e un asset foarte rar, ca aurul de altfel, de aici și valoarea foarte mare.
Nu mai fi așa ignorant și informează-te.
cum asa? daca de maine nimeni nu-ti mai da un leu pe bitcoin, ce faci cu el? nimic, ca nu exista defapt, nu-l poti compara cu aurul. si culmea, mai consumi si cernavoda pt acest zero inexistent.
Valabil și pentru lei, dolari, euro etc. Citește despre hiperinflația din Venezuela.
Te-ai întrebat vreodată câte resurse irosesc băncile și câte taxe plătești inutil? Ai habar cum sunt introduși banii fiat în circulație?
Teoretic dacă nu s-ar mai produce atâta monedă ar trebui să-i crească valoarea.
Interesant articolul despre interzicerea monedelor electronice/digitale in China. Recent am mai citit o discutie despre impozitarea criptomonedelor in Romania pe https://katcafe.org/ro/cripto/Sunt-curios-ce-parere-aveti-daca-Minarea-Criptomonedelor-se-Impoziteaza Ce parere ai? Vor fi interzise criptomenedele in curand in Romania?