Stirea are cateva zile, insa nu a fost nimic clar. Initial doar cateva site-uri au scris despre asta, iar ieri deja toate site-urile mari au preluat de la Wall Street. Se pare ca publicatia Wall Street Journal acuza AMD de o colaborare cu guvernul chinez.
Pe scurt, AMD ar fi vandut tehnologie unei companii din China, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment. In China cam toate companiile au legatura cu statul.
Astfel, acestia au putut produce procesoare sub denumirea Hygon, cu tehnologie AMD si arhitectura Zen, fara ca un tert membru sa fie implicat. Iar Chinezii folosesc tehnologia AMD pentru procesoare ce vor fi folosite pentru uz militar si civil. China practic nu are nici o limita impusa si poate folosi tehnologia AMD fara probleme.
Wall Street mai spune ca AMD a vandut tehnologia in perioada in care avea probleme financiare si trebuia sa-si revina. AMD se apara si spune ca informatia publicata de Wall Street nu este completa.
Colaborarea dintre AMD si China exista, dar nu asa cum este prezentata de publicatie. AMD spune ca respectiva colaborare a fost monitorizata de Departamentul Apararii si Departamentul Comertului din SUA.
De asemenea, AMD spune ca a luat toate masurile necesare pentru ca tehnologia vanduta chinezilor sa nu poata fi reprodusa sau folosita in mijloace periculoase, sa fie supusa unor modificari sau sa se produca generatii noi de procesoare de pe urma ei.
Probabil ca undeva exista o scapare, cel mai probabil informatia nu a fost prezentata corect. Sau poate ca cineva incearca sa atace compania deoarece noile procesoare Ryzen au mare succes. Iar a 3-a generatie urmeaza sa-si faca debutul imediat si AMD a reusit sa intreaca Intel in avansul tehnologic dupa multi ani.
Sa fie o tactica de sabotaj? Sa fie doar o greseala din partea jurnalistilor? Vom afla probabil informatii noi in curand.
Unii jurnaliști publică informații incomplete cu mare trecere la public pt ca fie primesc bani de la companii direct interesate de un anumit rezultat, fie pt audiență, fie amândouă. La fel este cazul și în industria farmaceutică unde dacă se dorește sporirea vânzărilor unui produs se creează isterie pt o afecțiune.
Hai sa dam in ei ca prea au luat-o la vale. Ce companie normala la cap si-ar da, chiar si pe bani, tehnologia care-i pune mancare in farfurie? N-are nicio noima fara niste acorduri foarte bine definite.