Îmi aduc aminte de vremurile când gaming-ul însemna rezoluție 1280×1024 și o rată de reîmprospătare de maxim 60HZ, o diagonală de 19-21 inch. Dacă aveai privilegiul să folosești un asemenea monitor și să ai un sistem suficient de potent încât să te bucuri de el, erai cineva.
În jur de 15 ani mai târziu, lucrurile stau total diferit ca standard de gaming, iar ROG Swift PG32UQ este unul dintre monitoarele care dovedesc cât de parte am ajuns și pe partea de tehnologie a monitoarelor și cum s-a schimbat calitativ stilul de viață al unui gamer.
Din orice unghi l-ai privi, PG32UQ nu trădează linia ROG și păstrează standardul ei. Avem o ramă discretă, un picior de prindere solid din metal, butoanele poziționate confortabil și ușor accesibile cu mâna dreapta în partea din spate a ecranului. Frontal logo-ul ROG sclipește, iar pe spate îl avem tip LED RGB configurabil să lumineze după gustul fiecăruia cu tehnologia Aura Sync. Este permis un mic cable management cu ajutorul piciorului de susținere al monitorului.
În materie de reglabilitate, pe plan vertical se poate regla 100mm, permite un tilt de 20 grade în sus și 5 grade în jos plus o rotire stânga dreapta la un unghi de 25 de grade.
Partea de conectivitate prezintă 2 porturi USB 3.0, 2 HDMI 2.1, un Display Port 1.4 (DSC) și un jack de 3.5mm. Prin intermediul tehnologiei DSC este capabil să producă conținut până la rezoluția 4K@144hz, iar pentru cele mai noi console la 4K@120hz. Pentru gaming pe PC rată de reîmprospătare se poate overclocka până la 155hz.
Diagonală ecranului este de 32inch și rulează la o rezoluție maximă de 3840x 2160 (4K) și cu o rată de reîmprospătare după cum am menționat și mai sus: 144hz. Manual se poate apela la overclock până la 155hz doar pentru PC, iar dacă aveți o consola Playstation 5 sau un Xbox Series S|X puteți să experimentați cele mai noi jocuri alături de acest monitor până la 4k și 120hz. Ecranul este de tip IPS și culorile sunt de prima clasa. Acoperă 98% din spectrul de culori DCI P3 și este certificat DisplayHDR 600. Timpul de răspuns este de 1ms și suportă nVidia G-Sync.
Tehnologia ASUS Extreme Low Motion Blur sync elimina ghosting-ul și tearing-ul pentru a oferi o experiență de gaming perfectă la o rată de reîmprospătare avantajoasă. Suportă de asemenea și rată de reîmprospătare variabilă.
Este un monitor de gaming performant care va trebui susținut de un sistem la fel de performant pentru a te putea bucură de tot ce are de oferit. Fără o placă video potentă, riscați să nu savurați conținutul la calitate maximă. Desigur dacă însă aveți o consola din ultima generație, această va face o echipa excelentă cu monitorul. Culorile vii, fluiditatea imaginii, diagonală generoasă alături de rezoluție plus toate optimizările software care lucrează în fundal nu vor dezamăgi nici pe pretențioși. Calibrarea culorilor este verificată pentru fiecare monitor în parte, iar în cutie găsim o hârtie cu rezultatele testelor.
De asemenea, în pachetul monitorului găsim un cablu display port 1.4 și un cablu HDMI certificat pentru viteze mari.
Din meniul monitorului se poate alege unul dintre profilurile prestabilite pentru imagine în funcție de tipul jocului sau crea unul personalizat. Tot din meniul monitorului se poate aplică overclock-ul ratei de refresh și configura iluminarea logo-ului ROG de pe spate. Sunt prezente 6 profile overdrive care ajuta la reducerea ghosting-ului si a timpului de raspuns.
Aș spune că nu prea ai cum să dai greș cu acest monitor. Costă 1000$ pe Amazon și posibil că prețul la comercianții din România să fie de 4500-5000Ron când își va face debutul. Este dedicat celor care vor ce e mai bun și își permit să obțină acest lucru.