In Anglia a fost realizat in premiera primul organ din celule stem. Sau mai corect spus urmeaza sa fie realizat. Pentru cei ce nu stiu, celulele stem sunt celulele precursoare ale organismului, capabile sa se transforme in orice alt tip de celula, si sa genereze orice fel de tesut. Si au potentialul de a sta la baza unui sistem de autotransplant, in care fiecarei persoane ii sunt crescute noi organe pe baza propriilor celule.
Si acum aceasta proprietate a celulelor stem a fost exploatata la spitalul Great Ormond din Londra. Aici medicii au implantat la un copil de 10 ani un grefon pe care va creste o neotrahee (conductul cartilaginos ce face legatura intre laringe si bronhii, prin care trece aer spre si dinspre plamani).
Procedura a fost necesara pentru ca acest copil s-a nascut cu o stenoza pe trahee (ingustare) de pana la 1 mm, care nu a raspuns la tratamentul chirurgical normal. Asa ca s-a decis excluderea segmentului respectiv, implantarea unui grefon si atasarea unei culturi de celule stem, impreuna cu o multitudine de factori de crestere specifici.
Grefonul este defapt o trahee acelulara de la un donator. Deci nu determina un raspuns imun din partea organismului copilului. Si pentru ca aceasta va fi colonizata de propriile celule, va fi tratata ca un organ propriu. Echipa operatorie a fost compusa din medici englezi, italieni si spanioli.
O operatie similara a fost efectuata in iunie 2009 in Spania, la o femeie de 30 de ani. Insa in acel caz segmentul inlocuit era mult mai scurt, ceea ce usura interventia si crestea potentialul de succes. Pana acum evolutia este favorabila.