Mi se pare tot mai îndepărtat momentul, mai ales că nu eram născut la momentul respectiv, dar azi se împlinesc 42 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în spațiul cosmic.
A fost primul și, cel puțin până acum – singurul român care a avut privilegiul acesta. Iar cum am crescut în plin avânt comunist, când toate împlinirile trebuiau prezentate cu fast, am ascultat și vizionat destule emisiuni cu și despre astronautul român. Bine, sovieticii îi spuneau meseriei, iar rușii încă mai fac asta – cosmonaut. Oricum ar fi, a fost un eveniment planetar, la care România a avut ocazia să participe activ. Dacă mi se permite comparația, Dumitru Prunariu poate fi inclus în aceeași categorie de merit cu Nicolae Titulescu (Președinte al Societății Națiunilor, în 1930), Emil Palade (laureat al Premiului Nobel în 1974) sau Constantin Brâncuși.
Pe lângă cele deja cunoscute publicului larg, mai sunt câteva situații interesante, legate de cosmonautul român și misiunea lui, care sunt mai puțin publice, ca să zic așa. Astfel, Dumitru Prunatiu a fost inițial respins, la fel ca și ceilalți 16 participanți la programul de pregătire Intercosmos. Motivul, în cazul lui au fost testele fizice, care au avut loc după un episod de gripă. Dupa retestare, șapte cosmonauți, dintre care patru au renunțat sau la care s-a renunțat ulterior, au fost promovați. Acestea se petreceau în 1977, tot în mai, iar programul Intercosmos era primul în care sovieticii au agreat includerea altor națiuni din sfera lor de influență.
La final, spre Moscova, unde urma pregătirea finală, au plecat trei români: ing. Cristian Guran, ing. Dumitru-Dorin Prunariu și căpitanul ing. Mitică Dediu. Din cauza unor probleme medicale, primul a fost descalificat, iar cei doi rămași au parcurs ămntregul program de pregătire. Abia cu două zile înainte de lansare a fost confirmat cuplul Dumitru Prunariu – Leonid Popov, chiar de ziua lui Dediu, cel rămas la sol. Echipajul a fost parte a misiunii Siyuz-40 și a efectuat un zbor de opt zile, inclusiv un ”sejur” de șapte zile la bordul stației spațiale sovietice – Saliut 6.
Cum nu am prins zborul lui Prunariu în spațiu, nu prea cred că voi prinde un altul al unui conațional, pe timpul vieții mele, deși am văzut că NASA pregătește tot felul de misiuni unde, în taberele de pregătire, se află și o româncă, care lucrează acolo de ceva vreme…
Lasa un comentariu!