Problemele s-au ținut lanț pentru Intel în ultimul an. Compania a înregistrat pierderi de ordinul miliardelor de dolari, s-a lovit de o scădere drastică a cotei de piață pe segmentul procesoarelor desktop, iar scandalul degradării accelerate pe modelele 13th și 14th gen a generat un val de neîncredere în rândul consumatorilor. Și cum nu se putea mai rău pentru Intel, nici noua generație de procesoare Arrow Lake nu se prezintă prea bine, având un spor de performanță nesemnificativ sau chiar negativ în anumite scenarii. La polul opus, AMD pare că o duce foarte bine. Câștigă constant cotă de piață și are mare succes cu modelele pentru gaming cu 3D V-Cache, iar acest lucru se vede foarte clar și în vânzări.
În momentul de față, la marile magazine de specialitate, AMD domină clasamentele de vânzări, Intel ieșind complet din top 10 cele mai vândute procesoare de pe Amazon.com. În cazul TechEpiphany, un retailer de hardware din Germania, procesoarele AMD au avut o cotă de vânzări de 94.49% pe parcursul săptămânii trecute, în timp ce Intel a avut doar 4.76%. Conform statisticilor publicate de magazin, procesoarele pe socket AM5 sunt cele mai căutate, cu 4850 unități vândute, urmate de cele pe AM4, cu 1325 unități, respectiv Intel LGA1700 cu doar 310 unități.
Din păcate pentru Intel, vânzările pentru noile SKU-uri Arrow Lake au fost cele mai mici, fiind livrate doar 40 de unități în acest interval. Modelul cel mai popular este în continuare Ryzen 7800X3D, urmat de Ryzen 5 7600X, Ryzen 7 5700X3D, Ryzen 7 9700X și Ryzen 7 9800X3D. Și pe piețele din Asia se observă o tendință similară. În Coreea de Sud, de exemplu, AMD câștigă rapid teren, iar în prezent are 62% din piață, în creștere cu 50% doar în ultimul an. Cu alte cuvinte, mai nimeni nu mai cumpără procesoare Intel. Consumatorii sunt dezamăgiți de raportul preț/performanță oferit de acestea, dar mai ales îngrijorați de potențiala degradarea accelerată pentru modelele mai vechi. Intel a oferit actualizări de microcode succesive pentru prevenirea degradării, însă neîncrederea persistă în rândul consumatorilor, iar AMD pare să profite la maxim de această situație.
Via Wccftech
Așa pățești când doar mimezi dezvoltarea și cercetarea.
In ultimii ani am văzut mai mult rebranding de procesoare decât inovație. Plus că au abandonat proiecte foarte bune cum ar fi xenon phy, pe care l-am teste im Datacenter acum 5-6 ani cu rezultate incredibile.
Au devenit un fel de Nokia -si la ei progresul mai mult însemna ca să schimbe luminițe la tastatura.
Sper sa își revină, sa concedieze toti managerii idioți și să ii lase pe cei cu inițiative la butoane.
In orice companie americana problema e managementul care se culca pe o ureche și pune stop inovației pentru că e pre „scump” sa inovezi când nu ai concurenta pe piata.
Doar că piața nu doarme și patentele de x86 nu te protejează de ARM, care îi va face praf.
Cine ar fi crezut acum 5 ani că mac-ul meu o sa ruleze pe un arm ?
Guess what… in cativa ani AMD s-ar putea sa fie exact in postura in care e Intel acum. Odata ce acaparezi piata incep optimizarile profitului la sange.
o sa fie un pic mai greu pentru ca sigur procesoarele ARM vor contiuna sa evolueze si sa fie din ce in ce mai viable pentru PC. posibil nvidia sa faca astfel de procesoare in viitor. AMD nu poate dormi aiurea.