Memoria RAM este extrem de rapida, datorita timpilor de acces foarte mici, insa are nevoie permanenta de curent pentru a retine datele continute. Memoria NAND (flash) pe de alta parte este sensibil mai lenta, insa poate stoca date si decuplata de la o sursa electrica. La nivel primordial, cele doua tipuri de memorie seamana, insa implementarea le deosebeste complet.
Totusi un grup de cercetatori de la Universitatea Statului North Carolina, SUA, au reusit sa unifice aceste doua standarde, prin intermediul noului tranzistor DFG-FET (Dual Floating Gate Field Effect Transistor). Acesta poate functiona ca oricare din cele doua tipuri de memorie, trecerea facandu-se printr-o simpla schimbare de voltaj.
Si ideea ar fi ca DFG-FET sa functioneze in parametri de RAM, la sfarsitul operatiilor, imediat inaintea opririi sistemului, trecandu-se in mod NAND pentru a fi pastrata informatia. Desigur, era mai convenabil sa fie conceput un dispozitiv care sa nu mai necesite aceasta tranzitie. Dar pana atunci ne multumim cu DFG-FET.
Foarte important ar fi si pretul de productie pentru chip-uri realizate pe baza acestui nou tip de tranzistori. Pentru ca va fi nevoie de capacitati ridicate, similare celor oferite de memoria NAND si SSD-uri, nu limitate ca la modulele RAM. Dar pana atunci mai avem de asteptat mult, avand in vedere ca DFG-FET este inca o tehnologie la stadiul de proiectare.
Sa inteleg ca ,in viitor, o sa scapam de cele cateva secunde( a se citi zeci de secunde) in care se incarca windowsul? Pentru ca presupun ca informatia odata incarcata la inceput se va pastra si la urmatorul boot.
din ce mi-a trecut mie prin minte, ar fi ca un Suspend To Ram , fara a consuma curent, deci teoretic shutdown cu salvarea sesiunii curente.
Deci ce zici tu (Cristi) se aplica doar ca suspend, altfel, zic eu, ar fi nefolosibile shutdown si restart.
oricum, orice e posibil, doar ca nu vor sa le faca prea rapid 🙂
Asta ar fi urmatoarea inventie utila pt pc uri. Sa le putem porni si opri instant fara a mai fi nevoie sa asteptam sa „booteze” Un altfel de boot mai rapid ar fi foarte util, mult mai util decat paishpe mii de iconite ultra fitoase intr-un windows 8.
🙂 ce ati inteles voi din tot ce ati citit ?
ideea e simpla: acest DFG-FET – este un fel de hard (spatiu de stocare) cu viteza de memorie ram, dar cu capacitate relativ mare a unu FLASH + proprietatile acestuia de a nu isi pierde datele atunci cand nu mai este conectat la o sursa de curent :
ati incercat vreodata sa folosit un pc fara hard ? adica sa puneti un live cd cu linux si sa il rulati 😛 trebuia sa va imaginati ca acel linux live foloseste memoria ram ca spatiu de stocare
succes
viitorul este mai luminos de atat….
„memristor” … google it!
Am tratat si noi subiectul memristor la momentul respectiv…
Chiar acum, cand nu stiu ce sa aleg dintre un OS NAND si unul RAM pentru telefon :))