A trecut mai bine de un an de cand Seagate si-a lansat SSD-urile Pulsar. Acestea au ajuns acum la cea de-a doua generatie, marindu-si sensibil capacitatea si performanta. Si acum Seagate are doua variante ale acestor SSD-uri de 2.5″: Pulsar.2 si Pulsar XT.2. Prima se orienteaza spre capacitate, in timp ce a doua mizeaza pe viteza.
Pulsar.2 foloseste tehnologia MLC pentru a oferi utilizatorilor intre 100 GB si 800 GB. Interfata este fie SATA 600, fie SAS. Dimensiunile acestor drive-uri sunt de 100*70*15 mm, dar Seagate uita sa ne spuna si ce viteze de transfer suporta Pulsar.2…
Pulsar XT.2, gratie tehnologiei SLC, poate fi citit la 360 MB/sec si scris la 300 MB/sec. Insa capacitatea urca pana la doar 400 GB, iar interfata este doar SAS. Dimensiunile sunt tot de 100*70*15 mm, aceste drive-uri rezistand la socuri de pana la 1000 G, si consumand intre 6 W si 7 W.
Aceste SSD-uri vor fi disponibile la scara larga in cel de-al doilea sfert al anului 2011. Preturile nu au fost comunicate.
Daca SLC-ul o sa aibe vitezele alea, MLC-ul nu o sa ajunga nici la 300MB. Daca ne gandim ca o sa se lanseze in curand ssd-uri bazate pe controlere care ajung la 500MB read/write seagate nu impresioneaza pe nimeni cu vitezele astea. Vor avea succes doar daca vor avea preturi extraordinare desi ma indoiesc.
Pe mine ar putea sa ma impresioneze cu preturi mai mici 😀
„Daca ne gandim ca o sa se lanseze in curand ssd-uri bazate pe controlere care ajung la 500MB read/write”
Exista deja. Pe PCI.
Wow, Seagate si SSD. Ii astept cu nerabdare.
Se pare ca rezultatele nu sunt f. impresionante, dar cum se spunea poate o dau la pret mai rezonabil.
Partea proasta e ca nu prea au in ograda proprie nici MLC/SLC si nici macar un controler de SSD. Din cauza asta cred ca sunt pe scut 🙁
Sunt controlere pe PCI, dar or sa apara pe SATA3, si altefel organizezi lucrurile prin carcasa… Si sa nu uitam pretul 🙂
Oricum ajunge si SandForce momentan. Sa fim seriosi, folosesti mai mult de 1/10 din bandwitdh-ul de 300 MB/s al controlerului ? Esti oricum limitat de conexiunea de max 12,5 MB/s la internet din Romanica. Deci ce mare diferenta ar aduce 200 MB/s in plus (500 MB/s fata de 200 MB/s) ? Morala ? Ajunge si un SandForce pe SATA 2 momentan.
500 MB/s fata de 300 MB/s *(correction)
@Andrei-clar ca vitezele atinse de SandForce-urile actuale (285/275) sunt de ajuns dar cand se vor lansa cele noi vor avea preturi apropiate de cele vechi, iar pentru o diferenta mica de pret clar vei alege o viteza dubla.
@Andrei-Stiu ca exista SSD-uri pe PCIExpress (nu pe PCI) dar alea sunt in alta gama de pret si in plus de asta nu le putem compara pentru cele pe PCIExpress sunt in raid 0 (de aceea depasesc 500MB) Exista OCZ IBIS care ajunge la 740/720MB dar este foarte scump si nu il putem compara cu SSD-urile uzuale
@Andrei
Am o placa cu SATA2, ce va limita un SSD cu o latime de banda 500MB/.
Ma asteptam la Seagate la un raspuns mai hotarat, pana la urma teoretic au o alonja mai mare decat OCZ spre exemplu. Asa, ceva de blazon 😀
HDD-urile vor mai exista, dar dacă vor profit vor tb să își adjudece și o parte din piața SSD.
Macar daca nu rup gura targului cu viteza, cel putin spatiu sa fie.
Banuiesc ca nici tu nu iti iei SSD si sa stai pe torente cu el. Sunt aplicatii care ar profita de SSD din plin, majoritatea datorita timpului de acces. În unele editări video, chiar e nevoie de o lățime de bandă mare.
PS.: Vorbind strict de zona europeană netul de la noi e super ok si corect ar fi sa scriem ROMANIA (adica cu majuscule).
Nu are sens sa ne denigram singuri. Ma bucur cand vad raspunsuri documentate, precum cele ale tale, Andrei si ale lui Adrian.
Cele bune!
@Adrian: Da, corect, la acelasi pret sau la o diferenta de pret mica, e chiar stupid sa cumperi un produs cu o latime de banda injumatatita.
@Vivio: „Banuiesc ca nici tu nu iti iei SSD si sa stai pe torente cu el. Sunt aplicatii care ar profita de SSD din plin, majoritatea datorita timpului de acces. În unele editări video, chiar e nevoie de o lățime de bandă mare.”
De acord. Dar pentru o utilizare non-profesionala, poate doar de power user, e foarte ok si 300MB/s pe SATA2. Nu simt nevoie de mai mult.
Nu imi bateam joc de netul de la noi. Stiu ca suntem in top 10, daca nu chiar top 5 (nu m-am mai uitat in ultimul timp) la capitolul conexiune internet.
Imi bateam joc (daca vrei s-o zici asa, desi mai degraba as spune ca ironizam) de vitezele de transfer ale internetului comparativ cu cele ale unui SSD. Nu in sensul ca stai toata ziua pe torrente. Nici nu ma gandeam la asta. Ci pur si simplu ma refeream la everyday use.