E clar ca Mozilla vrea sa depaseasca Google in materie de viteza de dezvoltare a browser-ului. N-a trecut o luna de cand Firefox 5 a fost oficial lansat, si deja avem Firefox 6 beta. Iar Firefox 7 este in stadiu alpha de dezvoltare (sau Aurora cum mai este acesta cunoscut la Mozilla).
Dar din cauza ciclului scurt de programare si lansare, fiecare noua versiune a acestui browser vine cu putine schimbari. Pe scurt, uneltele de dezvoltare sunt mai complete si mai usor de accesat, fiind disponibile si in meniul Web Development. Consola web poate fi acum repozitionata dupa preferinta fiecaruia, si beneficiaza de auto complete si de Scratchpad, un fel de notepad pe care pot fi testate liniile de cod.
S-a intors si tehnologia WebSocket, de comunicare intre o pagina de net si server, scoasa spre sfarsitul anului trecut din cauza gaurilor de securitate continute. Iar pagina de about ofera mult mai multe informatii, inclusiv cantitatea de memorie folosita, parolele si permisiunile alocate.
Iar bara de adrese a fost putin prelucrata, subliniind denumirea site-urilor ca la Internet Explorer 9. Totodata performanta a fost sporita, dupa cum reiese si din testul de mai jos, Firefox 6 pornind mai rapid si consumand mai putina memorie. Lista completa a modificarilor o puteti gasi aici. Si daca doriti, puteti incerca noul Firefox 6 beta 1 de aici.
Cum spuneam, in Peacekeeper noul browser se misca mai bine, depasind IE9 de aceasta data. Sistemul de test este in mare acelasi: procesor Intel Core 2 Duo la 3.2 GHz, chipset i965P, 2 GB DDR2 la 800 MHz, placa video Radeon HD 6850, RAID 0 320 GB *2 si Windows 7 64 bits.
Cum spuneam.. Spre deosebire de Google care chiar daca scoate versiuni una dupa alta, macar merge treaba si fac treaba buna.
La mozilla, versiunile sunt scoase doar… pentru a fi scoase. Strategie de marketing si nimic mai mult. Plus ca trec de la un numar la altu..
In ritmul asta, in 2012 vom avea Mozilla v20 .
Oricum, Google in cativa ani va acapara cea mai mare parte din lumea internetului si nu numai.
Google OS, Android, Google Plus, Chrome, YouTube..sunt doar cateva.
@AndreiNN: vrei sa folosesti firefox, bine. daca nu vrei nu are rost sa critici un produs care nu-l folosesti. ai atatea alternative…esti liber sa alegi.
Exista ceva pe nume ‘libertatea de exprimare’ . Sunt liber sa imi exprim nemultumirile si criticile asupra unui produs ce nu isi face bine treaba .
de unde stii cum isi face treaba daca nu il folosesti? daca ai complexe gen eu o am mai lunga sau a mea e mai mare dute nene la doctor. Eu personal le folosesc pe amandoua si pot sa spun ca cel de la google nu ofera posibilitățile de configurare ale firefox.
@AndreiNN nu o lua personal. fiecare borwser e target-at unei anumite sectiuni de utilizatori.
@Psyho : logic ca nu folosesc din moment ce nu merge cum trebuie. Am testat inainte, stai linistit, nu vorbeam in necunostinta de cauza. Nu are rost sa vorbesc despre viteza cu care se misca sau despre faptul ca primeam crash de fiecare data..
Eu folosesc(Firefox) si merge foarte bine.Nu am probleme cu el merge excelent.
Nu inteleg de ce nu iti da tie crash, eu il folosesc de mai bine de 3 ani si nu am avut niciodata probleme cu el.
@AndreiNN: Eu folosesc Firefox de prin 2003, cand inca se numea Firebird. Era pe la versiunea 0.6 cred… nici nu mai stiu exact. Un lucru e arhicunoscut despre Firefox, in tot decursul timpului: mai trebuie optimizat la lucrul cu resursele calculatorului (timpi de pornire, gestionarea memoriei etc).
Altfel, e cu adevarat un browser bun. Nu l-as fi folosit daca ar fi avut probleme zilnic pentru ca nu-s sado-maso, deci nu imi dau dau seama de ce la tine moare tot timpul. Asta imi indica niste probleme in combinatia software pe care o ai. Si crede-ma, am folosit Firefox pe zeci de calculatoare in cei 8 ani de cand il frec intr-una.
Nu pot zice ca ma multumeste estetic vorbind. Firefox a avut intotdeauna un aspect mai „din topor”, lucru care s-a corectat cat de cat de curand, cu Firefox 4. Insa Firefox ramane unul dintre browserele cele mai importante din istorie, iar asta pentru suma calitatilor lui.
Google Chrome l-am folosit sporadic de la prima versiune pana in prezent si daca esti intr-adevar fan Chrome si l-ai folosit cel putin atat cat mine atunci stii la fel de bine ca nu toate versiunile au fost reusite. Si nu uita ca testarea/evaluarea unui software nu inseamna instalarea lui timp de cateva minute si trasul concluziilor in timp record.
Inteleg de ce iti place Chrome. Pentru un utilizator obisnuit de internet e foarte bun. Eu fiind si dezvoltator web ma folosesc de Firefox cand lucrez pentru ca acolo am cele mai bune unelte pentru munca asta. Iar apropo de stabilitate, tocmai mi-a „crapat” Chrome acum 10 minute, inainte sa scriu aici. Se mai intampla. Aveam 27 de taburi deschise si probabil n-a mai rabdat. Asta e. Nu ma plang. Browserele au si ele limite. Puteau fi mai multe taburi sau mai putine… uneori crapa, indiferenta ca vorbim de Firefox, Chrome, Opera sau Internet Explorer. Dar tot timpul? Da-mi voie sa-ti spun ca pe calculatorul tau ceva nu-i in regula.