AirLive a anuntat saptamana trecuta un nou router 3G pe nume Air3G II. Acesta suporta pana la 350 de modele diferite de modemuri USB si conectivitate N la capitolul wireless. Am testat un astfel de model si putem sa va spunem, pe scurt, cateva lucruri despre acesta.
Se stie ca despre routere nu se poate vorbi mare lucru, mai ales cand e vorba de routere entry-level. Adica routere comune. Toate stiu cam acelasi lucru. Diferenta sta in micile detalii.
Design
Nu sunt multe de spus la acest capitol. AirLive Air3G II arata bine, e alb lucios si are un aspect elegant. Se potriveste cu aproape orice decor.
Functionalitate
Am mai testat un router 3G inainte. N-am apucat sa scriu despre el, din pacate. La capitolul optiuni acesta sta la fel de bine ca si majoritatea routerelor. Are cam tot ceea ce ai putea avea nevoie intr-un apartament sau o firma mica: DHCP, reguli de Forward, Trigger, filtrari de tot felul (de domeniu, de pachet, de URL, de MAC, etc.), Dynamic DNS (destul de sarac in optiuni gratuite), QoS, SNMP si multe alte optiuni.
Ce e si mai important e ca are un Wizard destul de intuitiv. Si pentru majoritatea utilizatorilor casnici acesta va fi mai mult decat suficient. Acesta te va duce prin toti pasii necesari pentru a configura cu succes reteua locala, atat pe fir cat si pe wireless, cu internet prin fir sau prin 3G.
Util dar nu neaparat sigur, routerul are o pagina de status disponibila direct la adresa lui. Nu stim cat e de sigur dar util este cu siguranta. Acesta e accesibila fara autentificare.
Internet 3G
Sunt doua aspecte importante in cazul routerelor cu internet prin 3G: sa se conecteze rapid si sa nu piarda conectivitatea. Nu pot spune despre AirLive Air3G II ca se conecteaza extrem de rapid, dureaza cateva minute, dar nici ca e lent. Odata ce conexiunea a fost facuta, si daca e selectat modul „Always connected”, internetul merge la fel de bine ca si cand modemul ar fi legat direct la calculator. Doar ca puteti imparti internetul in toata casa.
Ceea e si mai tare e ca routerul stie sa treaca automat pe modul 3G daca internetul pe fir e cazut. Sau invers. Stie si „Smartphone Tethering”, legi telefonul mobil la router prin USB si poti imparti conexiunea mobila la toate calculatoarele conectate prin Wi-Fi.
Performante
AirLive Air3G II promite 150 Mbps pe wireless si 100 Mbps pe fir. Neavand wireless N la laptopul principal n-am putut testa la maxim conexiunea wireless. Cea pe fir a dus download la 8-9 MB/s constant, ceea ce e extrem de bine.
Routerul promite sa duca pana la 20 de laptopuri, tablete, telefoane sau orice alte dispozitive wireless conectate.
Pret si disponibilitate
La noi n-am vazut deocamdata decat prima versiune Air3G I pentru vanzare, si costa undeva la 250 RON. Exista routere 3G mai ieftine dar nu stim daca la fel de performante. Probabil va aparea si pe piata romaneasca in viitorul apropiat. Pagina oficiala se gaseste aici.