N-a trecut nici macar o luna jumate de cand Mozilla a lansat Firefox 7, si deja soseste a opta versiune a acestui browser. Si in aceasta goana nebuna in care numai Google Chrome face fata fiecare noua editie aduce diferente minime, si are la baza acelasi motor introdus de Firefox 4.
Totusi performanta ar fi fost sporita, stabilitatea crescuta si securitatea ameliorata. Ca de fiecare data de altfel. Iar intre principalele noutati regasim un nou manager de plug-in-uri, iar add-on-urile instalate de programe tertiare sunt pentru inceput dezactivate.
Firefox 8 gestioneaza mai bine memoria, se intelege mai bine cu WebGL, HTML5, WebSocket si CSS, introduce suport nativ pentru Twitter si, pentru a porni mai repede, ofera utilizatorului posibilitatea de a incarca paginile din sesiunea precedenta numai la reaccesare. Si exista si cateva diferente vizuale, insa observabile numai in anumite momente.
Fata de Firefox 7, performanta a crescut. Insa inca insuficient pentru a se lupta cu greii Chrome si Opera la acest aspect. Mai mult, Firefox este momentan cel mai lent browser din punctul de vedere al benchmark-ului Peacekeeper.
Sistemul de test este acelasi: procesor Intel Core 2 Duo la 3.2 GHz, chipset i965P, 2 GB DDR2 la 800 MHz, placa video Radeon HD 6850, RAID 0 320 GB *2 si Windows 7 Professional 64 bits. Doritorii pot descarca noul Firefox 8 de aici.
Sincer, de la versiunea 4 nu am vazut nicio schimbare vizibila. Iar de cand au patentat meniurile de la Opera nu mai folosesc Mozilla. Nu-mi place sa fie doar un meniu in stanga sus si de acolo sa aleg ce am nevoie. Poate ca e o idee mai buna pentru navigare, ocupa mai putin din fereastra, dar sunt prea aglomerate meniurile.
@ ^
Vorbesti prostii , meniurile sunt inca acolo. Insa iti trebuie un neuron in plus sa dai options> menu bar.
De Firefox doar se vorbeste mult, insa nu exceleaza la nici un capitol, nu a adus nimic inovator in domeniul browsing-ului, ei doar au copiat. Au plecat cu un marketing bun, au crescut enorm in popularitate, iar acum ca scad in cota de piata fiecare revizie o scot ca o noua versiune in speranta ca utilizatorii vor migra din noua catre firefox pentru testa „noile” versiuni.
Mie chiar îmi place cum se mișcă Firefox 8. Am putut să observ o îmbunătățire vizibilă a vitezei de redare a paginilor față de versiunile anterioare. S-a îmbunătățit, de asemenea, și viteza de pornire a browser-ului. Ceea ce înseamnă că cei de la Mozilla se mișcă în direcția bună! Eu nu pot decât să mă bucur de aceasta: nu avem decât de câștigat din aceasta!!!
Legat de rezultatele testelor în Peacekeeper pot să spun doar atât: CUI ÎI PASĂ??? Viața de zi cu zi are puțin de-a face cu pierderi-de-timp gen Peacekeeper.
În fine, părerea mea, este că în acest moment pot să alegi oricare din ultimele versiuni ale browser-elor populare fără teama de a greși prea mult. Diferențele dintre browsere s-au redus prea mult ca să mai conteze cu adevărat.
Buna ziua.
Firefox este singurul navigator web care suporta majoritatea elementelor noi de design web afisand corect aproape toate paginile web fiind recomandat de webdesigneri din toata lumea.
La capitolul afisare completa a tuturor elementelor de design ex:webkit,webmoz you got the poit:)… sta cel mai bine navigatorul web de la Apple, Safari care are capacitati de a procesa si afisa proprietati 3D al webdesign-ului modern.
Deci imi pare rau sa va spun dar Firefox este cel mai bun in domeniul lui nu prin viteza de incarcare sau cine mai stie ce nazdravanii va mai vine prin cap ci prin afisarea superioara fara erori a paginilor web fiind recomadat de preacunoscutul W3.org care da tendinta in webdesign si programare.
Sa aveti o zi buna.
Cristinel Oancea – UrbanNews
De acord in totalitate cu Marius.
Din cate imi aduc eu aminte Firefox a fost primu browser care a clătinat IE-ul. De ce? Pentru ca era mai bun din toate punctele de vedere, nu pentru ca a copiat. Apoi au ridicat și restu capu…
Pentru mine Firefox e browseru care îmi permite sa aleg, instantaneu, dintr-un singur click, una din cele 71 de pagini salvate.
Nimic inovator? Ciudat. Oare nu cumva modul in care a fost gandit si oferit browserul a permis crearea si integrarea atator extensii?
Stiu ca pentru un utilizator extensiile inseamna fix un briz-briz, dar pentru cei care CREEAZA ceea ce VOI vedeti pe internet, Firefox nu este doar un browser inovator, ci si unul de care te poti folosi ca sa construiesti.
Eu folosesc cateva extensii extrem de importante pentru dezvoltarea web:
– Web Developer
– Firebug
– YSlow
– ColorZilla
– HTML Validator
– IETab
Iar pe langa astea Firefox are si cateva elemente mai putin cunoscute utilizatorilor obisnuiti. Uite doua exemple extrem de utile care exista numai in Firefox:
– View Background Image
– View Selection Source
Chiar daca pentru utilizatorii obisnuiti browserul preferat e ales dupa criterii diferite, existenta Firefox – asa cum este el – a ajutat foarte mult la dezvoltarea internetului de astazi. Si nu-i o afirmatie gratuita. Firefox a reusit sa castige o rata de adoptie mare pentru ca a evoluat constant si a oferit o platforma tehnica foarte buna, pe care atat dezvoltatorii, cat si firmele/companiile s-au putut baza.
Din fericire Google Chrome se apropie de asteptarile pe care le au utilizatorii mentionati mai sus, lucru care a creat o presiune considerabila pe ceilalti producatori de browsere. Iar cei care nu vor sa iasa de pe piata, pur si simplu, s-au pus pe treaba. In primul rand Microsoft a ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa taraganeze dezvoltarea IE si pana acum au evoluat neasteptat de frumos. Pe de alta parte, s-a mobilizat si Mozilla si a reparat o parte din marile probleme ale browserului: timpul de pornire si gestionarea memoriei.
Fiecare browser are avantaje si deficiente, asa ca fiecare sa-si aleaga ce i se potriveste. Insa ar fi bine sa vad si ziua aia in care utilizatorii obisnuiti se opresc din comentarii fara consistenta si incearca sa inteleaga de ce anumite chestii (in cazul de fata Firefox) sunt tratate cu importanta cu care o fac geeks-ii si/sau specialistii.
Firefox a facut o mare greseala in trecut, a reusit sa ia o buna parte din cota lui IE si a lasat lucrurile sa mearga din inertie. Toate bune si frumoase pana a aparut o alternativa viabila si cu un Marketing bun in spate (alternativa viabila este si Opera dar nu stiu sa se promoveze).
Asadar, daca primele versiuni Chrome au fost privite cu scepticism datorita numeroaselor lipsuri, in foarte scut timp Chrome a ajus un browser super rapid, stabil, cu numeroase extensii si cu o grafica simpla si aerisita.
Sunt un utilizator obisnuit care nu are nevoie sa vada ce se intampla in spatele imaginii afisate, la fel sunt si 95% din cei pe care ii cunosc.
In concluzie, Firefox a pierdut din inertie si acum se afla pe o panta descendenta, estimez ca pe viitor cifra se va stabiliza undeva in jurul valorii de 5% din cota de piata.
Daca iei in calcul doar intertia de care zici, e normal sa ne asteptam la o scadere uriasa a numarului de utilizatori Firefox, dar nu ai luat in calcul doi factori la fel de importanti:
1. inertia utilizatorilor
2. „desteptarea” dezvoltatorilor Firefox
Progresul Firefox din 2011 este foarte rapid si deja dezvoltatorii au planuri pentru crearea uneor versiuni cu perioada extinsa de asistenta, astfel ca Firefox sa poata fi folosit mai usor in mediile cu administrare centralizata, fara sa „streseze” administratorii cu prea multe actualizari. Sigur ca si Google poate face asa ceva, dar ce-i drept nici nu vad prea multe editii „Enterprise” de Firefox pentru ca dezvoltarea browserului se va opri la un moment dat din ritmul asta galopant.
Ceea ce am vrut sa subliniez e ca Mozilla are in vedere urmatoarele lucruri:
1. Trebuie sa imbunateasca rapid Firefox.
2. Atat timp cat foloseste un ciclu rapid de lansare, are nevoie de o editie speciala pentru mediile in care migrarea rapida la noi versiuni software poate afecta productivitatea.
Cert este ca Firefox va mai scadea in preferintele utilizatorilor, insa nu pot estima unde se vor opri. Atat timp cat extensiile preferate Firefox nu sunt disponibile pentru cea mai recenta versiune utilizatorii vor fi pusi in fata unui browser cu abilitati egale Chrome sau chiar inferior. De-asta cred ca-i important ca Firefox sa inchida cat mai curand ciclul rapid de lansari, ca sa isi poata (re)consolida baza de utilizatori.