Si in 2011, ca si in anii precedenti, jocurile video au fost victime sigure ale pirateriei. Iar cea mai puternic lovita platforma a fost, inca o data, PC-ul. Si asta in ciuda sistemelor tot mai complexe de protectie. Sau mai corect spus din cauza lor. Astfel, lider la acest domeniu mai putin mediatizat a fost Crysis 2, cu 3.92 milioane de copii descarcate ilegal.
Lui i-a urmat Call of Duty Modern Warfare 3, cu 3.65 milioane de copii, Battlefield 3 – 3.51 milioane de copii, FIFA 12 – 3.39 milioane si nu in ultimul rand Portal 2 – 2.24 milioane de copii distribuite ilegal.
PC-ului ii urmeaza la mare departare consola celor de la Nintendo, Wii:
– Super Mario Galaxy 2 – 1.28 milioane
– Mario Sports Mix – 1.09 milioane
– Xenoblade Chronicles – 0.95 milioane
– Lego Pirates of the Caribbean – 0.87 milioane
– FIFA 12 – 0.86 milioane
Iar pe trei avem Xbox-ul 360 de la Microsoft, in ciuda faptului ca multe jocuri s-au distribuit mai bine pe console:
– Gears of War 3 – 0.89 milioane
– Call of Duty Modern Warfare 3 – 0.83 milioane
– Battlefield 3 – 0.76 milioane
– Forza Motorsport 4 – 0.72 milioane
– Kinect Sports Season Two – 0.69 milioane
In concluzie este mai usor sa folosesti o copie piratata a unui joc pe PC decat pe orice alta platforma. Totusi ne-ar fi placut sa avem si cifre totale de vanzari pentru aceste jocuri, insa acolo nimeni nu s-a mai obosit sa faca adunarile. Probabil acele informatii nu mai conveneau studiourilor producatoare, care vor sa pozeze in victime…
De multe ori victime suntem noi,consumatorii,care trebuie sa platim preturi mari pt. jocurile lor si atunci intervine solutia simpla:piratatul.
La cat de mult s-a castigat de pe urma jocurilor, cel putin in privinta lui MF3, nici nu se cunoste.
Wow! :)) În 2011 Mario e chiar atât de piratat? Uimitor. 😛 Iar dacă Duke Nukem ar fi fost aşa cum ar fi trebuit sigur ar fi ajuns în top.
@Alexandru: Într-adevăr, cifrele legate de vânzări nu-s uşor de găsit pentru că cele legate de piraterie spun mai mult despre popularitatea jocurilor şi e şi asta o metodă de marketing. 😛
@florynel: N-aş spune că suntem victime. Alegem noi să fim aşa. Eu mi-am făcut un moft şi mi-am luat NFS Shift când a apărut, iar preţul a fost evident usturător. Dar am ajuns la concluzia că dacă tot mă deranjează preţul mai bine să fiu mai deştept şi să aştept să scadă. Chit că nu mai sunt noutăţi, de sărbătorile astea mi-am luat un pachet de colecţie cu NFS Underground 1 + 2 şi NFS Most Wanted la 50 de lei. 3 jocuri la o sumă modică. Şi mi-am luat şi NFS Hot Pursuit – noua versiune – tot cu 50 sau 55 de lei, direct online.
Ideea e că nu se întâmplă nimic dacă nu ne luăm jocurile fix la data lansării. Ce-ar fi fost dacă nu ar fi fost deloc produse şi lansate? Am fi trăit bine-mersi şi fără ele. Aşa că am învăţat să nu mă mai cramponez şi să îmi fac plăcerea cu jocuri atunci când mi-o permit. Şi deja am o colecţie frumoasă de jocuri originale fără să fi cheltuit o avere.
Eu mi-am pierdut in ultimii ani interesul fata de jocuri. Ma joc foarte rar si doar cateva ore versiunile noi ale unor jocuri care in trecut mi-au plact. In general simulatoare cu masini sau sport.
Nu mi se pare o idee sa platesc zeci de dolari pentru cateva ore de butonat.
Imi place in schimb initiativa celor de la OnLive si sper ca pe viitor sa amplaseze servere si in Europa pentru un lag cat mai mic. Astfel as fi dispus sa inchiriez un joc pentru 1-3 iar apoi daca chiar imi place sa il cumpar definitiv.