Inginerul aerospatial Roger Shawyer a proiectat un nou tip de propulsie spatiala, bazat pe un principiu stipulat de Allen Cullen inca din 1950, ce presupune transformarea energiei electrice in microunde, care apoi propulseaza un vehicul.
Propulsia este posibila prin ricosarea microundelor intr-un trunchi de con situat la partea din spate a navetei. Si prin captusirea interioara a acestui trunchi de con cu superconductori, s-ar scadea la minim pierderea microundelor sub forma de caldura, sporind de 100 000 de ori eficienta actualului concept.
Roger Shawyer si-a denumit prototipul Electromagnetic Drive si, chiar de la prima incercare era de peste 10 ori mai eficient decat Ion Drive-ul propus de Agentia Spatiala Europeana. Acest prototip genera 88 mN (miliNewton) de propulsie, consumand 700 W si cantarind doar 9 Kg.
Cel de-al doilea prototip de Electromagnetic Drive era de peste doua ori mai performant: 96 mN din 300 W. Si pentru ca Roger Shawyer nu a fost prea bine primit nici in SUA nici Europa, unde exista deja proiecte concurente, s-a dus in China. Si aici are deja unda verde.
China abia si-a lansat pe orbita nava spatiala Shenzhou VII, in cadrul celei de-a treia misiuni spatiale proprii cu oameni. Ea va inaugura un costum spatial made in China (sa speram ca nu se incadreaza in aceasta tagma), folosit acum la prima plimbare in spatiu a unui astronaut chinez. China intentioneaza ca pana in 2020 sa aiba o statie spatiala proprie si sa si aselenizeze. Si orice noua tehnologie ii va fi de mare folos.
Electromagnetic Drive-ul lui Roger Shawyer nu este insa un sistem de propulsie care sa ajute o nava sa paraseasca orbita terestra. El se vrea un motor subluminic pentru calatoria exclusiva in spatiu.
Si ar scadea durata unui drum pana la Marte la doar 41 de zile si ar injumatati greutatea satelitilor (care folosesc motoare depasite pentru a se mentine in orbita). Asteptam cu nerabdare prima demonstratie in spatiu.
Â