Dupa ce au variat raza laser folosita la scrierea discurilor optice, producatorii de profil au gasit o noua metoda de a creste capacitatea: numarul de straturi disponibile. Si daca momentan doua astfel de suprafete inscriptibile sunt ubicuitare, iar trei sau patru nu sunt o noutate, douazeci suna ceva mai impresionant.
Pentru ca acesta este planul celor de la Fujifilm pentru anul 2015. Atunci ei vor sa fie gata sa produca discuri cu doua fete si cate douazeci de straturi de cate 25 GB pe fiecare fata, ce ar atinge capacitatea totala de 1 TB. Tehnologia are la baza un material semitransparent extrem de sensibil, care este marcat de numai doi fotoni.
Adica lumina, generata de un laser de 405 nm, putina cum ar fi ea cand ar traversa cele 19 straturi pana sa ajunga la ultimul, ar fi inca suficienta. Fujifilm considera ca in timp va ajunge si la discuri de 15 TB. Totusi sa vedem daca reusesc si primul pas, de 1 TB, sau totul va ramane la stadiul de proiect.
😛 Ar fi meritat cel puţin să dai link spre ubicuitate:
http://dexonline.ro/definitie/ubicuitate
Totuşi, într-un astfel de articol merită amintit de invenţia prezentată acum 13 ani de românul nostr, Dr. Eugen Pavel, cu Hyper CD-ROM-ul de 10TB şi varianta de 100TB.
http://www.dntb.ro/users/frdbuc/hyper-cdrom/hyper.htm
Stiri deastea cu noi tehnologii pentru dicuri de capacitate mare am tot citit in ultimii ani. Inca din 2006 romanul Eugen Pavel a inventat un disc de 10TB – Hyper CR-ROM-ul, tehnologia nepunand probleme la fabricare, iar costul unui disc ar fi fost de 3-4 dolari. Astfel de tehnologii nu au cum sa devina devina disponibile, pentru ca ar afecta toata industria. Progresul se face lent pentru a ne putea lua banii la fiecare tehnologie noua.
Ar fi frumos sa faceti un sondaj cu cine mai foloseste unitatea optica, eu de ani de zile nu ii duc lipsa si consider ca ajung la pensionare.
@Ionut: Teoretic ai dreptate, practic, e posibil ca inventia romanului nostru sa nu fie exact cum zice. Orice firma mare ar da orice sa aiba tehnologia sa faca disk-uri asa mari si cu siguranta ar rupe concurenta cu ele. La unitati optice nu cred ca este monopol sau oligopol.
Adica lumina generata de un laser concentrata pe o suprafata de 405nm – iar apoi depinde si de frecventa (energia) fotonilor (aproape de IR sau aproape de UV ?).
405nnm este lungimea de unda (cam pe unde este si culoarea violet) iar aplicatia unor astfel de medii de stocare este banala: backup la datele de pe server si asta doar daca vin la acelasi pret cu banda magnetica
ps: oricum m-am plictisit sa schimb benzi magnetice sau discuri la server, mai bine ar gasi ceva gen back-up in cloud criptat