
Astazi Ymens si IBM au tinut o conferinta de presa unde au prezentat beneficiile prezentarii serviciilor lor. Servicii care, de altfel, au nevoie si de o protectie. Despre asta s-a si vorbit astazi, despre securitatea informatica. Inca de la intrare, am primit un cod QR si am fost scanat la intrarea in sala. O metoda interesanta de a aborda invitatiile.
IBM are cel mai performant data center din Sud-Estul Europei. Un centru de date unde alte companii vin sa inchirieze spatiu, capacitate de procesare s.a.m.d., tot aici se gaseste si Ymens si de acolo se va dezvolta primul iCloud de bussines serios din Romania. IBM ofera cel mai inalt grad de disponibilitate si securitate in care au pus echipamente proprii.
Toate acestea le-au pus intr-un concept nou pentru industria IT, numit Infrastrucure-as-a-Service. Adica, in loc ca tu sa iti achizitionezi echipamente si sa le pui in data center-ul tau, acestia folosesc echipamentele lor si le pun in data center-ul lor, fara ca tu sa stai cu grija licitatiei, achizitiei etc., platind intre 5 si 24 de euro pe luna in functie de serviciile de care ai nevoie.
Romania este o tara foarte importanta pentru industria IT. Toti marii jucatori au venit aici si livreaza servicii in toata lumea. Pe langa aceasta fata a Romaniei, mai este una cu o birocratie foarte greoaie si cu o industrie a pirateriei inca in floare. Avem companii care inca lucreaza cu dischete si stick-uri de memorie pentru a transfera datele, fara politici performante de back-up, companii care nu pot oferi securitatea datelor la furt sau la distrugere.
Stick-ul iti ofera acces la date oriunde dar se poate pierde sau strica. Ce te faci? Atunci folosesti serviciile de iCloud. In lume, 80% din companiile de top folosesc Cloud. 90% din cei care au folosit acest serviciu au spus ca le-a redus costurile si au cresut in performanta. Prin cloud, ai acces oriunde la informatie si esti asigurat in caz ca acestea sunt furate, pierdute sau distruse pentru ca folosesc cele mai noi tehnologii din lume si pentru ca datele se copiaza in, acelasi timp, in mai multe locatii.
Fizic, in acest data center nu intra nici o persoana neautorizata si ofera siguranta ca in cazul unui eveniment foarte distructiv, cum ar fi o tornada sau un cutremur, datele voastre sunt in siguranta. Aceasta infrastructura este mult mai sigura decat orice setup facut local, in care firma isi tine datele pe un stick sau un singur server.
Voi ce parere aveti despre folosirea acestor servicii pentru eficientizarea activitatii unei firme?
Inca nu am incredere in acest tip de servicii – cred ca de vina este mentalitatea…
Deocamdata folosesc serviciile „clasice”: cont reseller la un furnizor roman.
Cred ca voi lua o decizie de a trece in cloud cand voi intelege mai bine toate aspectele tehnice.
LAsa ca nu-i dracu chiar atat de negru cum vor sa ne arate cei care ofera aceste servicii. Solutii sigure de stocare a datelor se pot implementa si local numai ca na…trebuia sa arate si ei cu degetul spre ceva ca sa castige un client mai credul.
Plus ca securitatea pe internet e relativa, un hacker nu intra niciodata fizic in server asa ca degeaba isi pun ei paza tripla si gard electric :)) Furtul de date se face on line.
@M!n!:
Exact.
Dar stai putin;
[…] Adica, in loc ca tu sa iti achizitionezi echipamente si sa le pui in data center-ul tau, acestia folosesc echipamentele lor si le pun in data center-ul lor […]
Pei data center-uri se inchirieza de ANI DE ZILE, toata lumea face asta, nu cred ca mai este cineva care se duce sa cumpere si sa monteze singuri.
Fara suparare dar asta arata a reclama IBM.
Ce ciudat, chiar azi la defcamp sa discutat despre asa ceva, despre companii cat de mult adopta acest stil de clouding si cat de sigur este. Cum il previi si cum iti instruiesti oamenii sa foloseasca numai surse sigure.
Yeah, dar nu iti ofera libertatea pe care un setup local ti-o ofera. Nu am libertatea sa imi aleg procesorul pe care vreau sa il folosesc, procesorul de calcul pe care vreau sa il folosesc … Poate via virtualizare ar putea sa iti ofere sistemul de operare dorit.
Stai linistit aici in tara va continua inca ceva vreme transportul pe stick sau pe floppy, deoarece patronii multor companii nu sunt dispusi sa plateasca personal calificat sa le faca o infrastructura buna. Folosesc Windows, nici macar nu au server / server de backup – datele sunt toate pe calculatorul fiecaruia, nu este nimic stocat la sfarsitul zilei undeva etc. (aceasta se intampla pentru companiile mici).
Poate solutia asta ar fi mai buna, insa nu este infailibila, si aia sunt oameni si ei gresesc si mai rau, daca nu ai inginerii tai (chiar si putini) care sa se ocupe de serverele tale esti la mana altora, iar precum bine stii e foarte rau sa fii la mana altora.
Cloud Computing reprezinta viitorul
Din pacate insa cum zicea si mihai in postarea lui noi romanii ramanem reticenti la capitolul Cloud.
Ca fapt divers insa au aparut si solutiile private cloud , la o asemenea companie activez si eu.
@Ovidiu-Nicolae Ceorchelea si cata incredere ai tu in cloud ? Doar sa trimit datele criptate sau sa nu folosesti pentru lucruri „sensibile”
Private Cloud spune de la sine.
http://cloudfounders.com/CloudFrames
Soho-urile din Europa cumpara in draci de la noi aceasta solutie,in primul rand pentru ca e Private Cloud.
Interesant… tin minte ca am purtat niste discutii asemanatoare acum vreo 2 ani la o conferinta…
Ce trebuie sa tineti minte e ca cloud-ul e uimitor. Dar trebuie apelat la el doar atunci cand ai nevoie de el, altfel nu castigi mare lucru. De asemenea, trebuie implementat CORECT. Pentru ca folosirea gresita te poate arde iar implementarea gresita nu va avea nici un sens. E ca si cum ai cumpara un calculator cu 2000 de euro ca sa joci solitaire… sau ca si cand iti iei un Ferrari ca sa mergi la piata… Fiecare tehnologie isi are locul ei.