Tehnologia OLED este folosita momentan in televizoarele LG si Samsung si ne-a fost prezentata la inceputul acestui an. Se pare ca Philips s-a gandit la un nou mod de iluminare prin panouri OLED. Un avantaj fata de LED este ca permite iluminarea unei intregi suprafete nu doar a unui punct.
Daca vrem sa avem astfel de panouri, mari cat o ferestra, va trebui sa platim 556 de dolari pentru 3 bucati. Din fericire, tehnologia este la inceput si peste 5 ani avem sansa sa putem achiziona astfel de becuri de la orice magazin la un pret accesibil. Cum ar fi, ca atunci cand intri in camera, sa aprinzi fereastra in locului becului din tavan?
Directia catre iluminatul eco este laudabila si binevenita,numai SUA daca schimba becurile de la semafoare cu LED ar putea sa inchida 1 sau 2 centrale nucleare.
Marele dezavantaj in afara de pret este altul si anume:
Tot ce este viu pe aceasta planeta are nevoie de tot spectul luminos pentru a functiona cum trebuie, ochiul uman are nevoie de tot spectrul , in lipsa unei componente fie catre infra fie catre ultra duce la anumite disfunctionalitati.
Solutiile de genul colector de lumina solara si propagarea la interior prin fibra optica sunt iar laudabile, din pacate capatul dinspre ultraviolet distruge in timp fibra si colectorul.
In epoca de trista amintire, tuburile cu neon erau asa de raspandite incat cei cu parinti sau bunici contabili nu pot sa nu remarce problemele lor de vedere care nu sunt musai cauzate de vasta hartogaraie de atunci ( ca si de acum din pacate)
Probabil ca in loc de led alb nativ , ar fi mai util un led de tip RGB ,care de fapt sa fie ROGVAIV cu pondere exact calculata pentru a se combina in alb.
Sa auzim de bine !