Pana astazi s-au lansat deja trei platforme mobile la CES 2013: Intel Lexington (single-core), Qualcomm Snadragron 800 si 600 (dual-core/quad-core) si NVIDIA Tegra 4 (quad-core). Acum insa Samsung mai face un pas, lanseaza Exynos 5 eight-core.
Procesorul destinat dispozitivelor mobile va avea la interior un quad-core Cortex-A15, pentru performanta, si un quad-core Cortex-A7 pentru consum redus de energie, comutarea facandu-se, bineinteles, automat dupa caz.
„When you want multiple applications to perform at their best, you want the best application processor currently available—the Exynos 5 Octa.” declara Dr. Stephen Woo de la Samsung.
Care ar fi sansa sa-l vedem in Galaxy S IV?
[Sursa]
Degeaba e facut pentru a rula mai multe aplicatii pentru ca nenea Androidu’ le face inactive la minimizare. 😀
Nu Androidu’ le face inactive, ci lipsa memoriei (RAM). Daca este destula memorie disponibila, aplicatiile raman active si cand schimbi la o alta aplicatie (ce zici tu este corect la iOS) – cand nu mai ai memorie disponibila, aplicatia primeste un call de la Android sa salveze starea, pentru a putea fi reinitializat de la acelasi punct cand ai nevoie de ea.
Pe de alta parte, ideea principala este rularea mai multor tipuri de aplicatii la eficienta maxima cu Octa, nu neaparat rularea in acelasi timp. La fel ca si la familia Tegra cu Companion Core.
@MSS aplicatiile Android sunt compuse din mai multe parti. Unul din ele se numeste „services” care nu devine inactiv la minimizare e.g. music playerele continua sa redea muzica chiar daca nu sunt active pe ecran.
Cu toate acestea tot nu vad rostul unor 4 nuclee doar pentru idle. Tegra 3/4 are un singur core pentru asa ceva si isi face indeajuns de bine treaba.
O alta presupunere ar fi ca nu sunt folosite pentru idle ci doar la aplicatiile non 3d. Dar si asa, cred ca mai practica ar fi o simpla scadere de frecventa si voltaj.
@ Bob Loblaw – sincer, music playerele gen youtube sau un alt player nu functioneaza deloc in minimizare. Si lipsa memoriei RAM nu are nicio legatura pentru ca exista destula memorie libera, chiar si pt 512 RAM.
Exista servicii care raman deschise, chiar si music playere, radio sau servicii de sincronizare. 🙂
Deci se poate, tine de programare.
@MSS
Mda… sigur stii mai bine cum functioneaza sistemul decat cei de la Android Developers.
http://android-developers.blogspot.ro/2010/04/multitasking-android-way.html
Mă bucură această evoluţie tehnologică dar în acelaşi timp am impresia că totul se mişcă prea repede! Nici pentru tablete nu cred că e necesar octo-core, pentru telefoane nici atât :)!
Degeaba 8-core, tot teleofon/tableta va fi, nu avem suficiente degete ca sa folosim 7000 de aplicatii simultan si nici display spliting. Asta e numai marketing, ganditiva nici la pc-uri un utilizator de rand nu are ce face cu 8-core d-abia se foloseste de capacitatile maxime ale unui dual core cu hyperr threading. O sa scoat bani frumosi si cu cu asta de la cei care nu se uita ce cumpara si la ce poate folosi is bine-nteles 70-80% din populatia globului nu se uita.