AMD a tinut secret noul lor GPU Hawaii mai mult decat se astepta multa lume. Si abia acum, cu cateva zile inainte de lansarea oficiala, putem spune ca stim cam tot ce se poate, chiar daca informatia este inca neconfirmata. Astfel, Hawaii va exista sub forma a doua placi video distincte, Radeon R9 290X si R9 290.
Despre prima mai stiam cate ceva. De exemplu va ingloba 2816 Stream Processors, 44 ROP-uri si 172 unitati de texturare. Si va atinge o frecventa de 1000 MHz la GPU, si 5000 MHz la cei 4 GB memorie GDDR5 pe 512 bits. Totul pentru a dezvolta o putere de procesare de 5.6 TFLOPS.
R9 290 pe de alta parte detine doar 2560 Stream Processors, si atinge 947 MHz. Dar memoria ramane identica: 4 GB GDDR5 pe 512 bits. Iar puterea de procesare scade la 4.9 TFLOPS. Ambele placi folosesc interfata PCI-E 3.0, au nevoie de doi conectori electrici suplimentari de opt si sase pini, si sunt compatibile TrueAudio, DirectX 11.2, OpenGL 4.3 si Mantle (despre care vom vorbi intr-un articol ulterior).
Speram ca si aceste doua placi sa fie la fel de decent pretuite ca si restul seriei, si sa infirme zvonurile scapate de la Newegg.
de ce doar 5000mhz?
Ptr ca e pe 512 bits, si are latimea benzii mare.
Daca un hd7970 are cam 260GB/s , un r9 va avea cam 300 si ceva, peste latimea de pe GTX Titan
Frecventa ne spune doar la CAT functioneaza componentul respectiv, nu si cat de bine.
Nu te pacalii cu numere mari.
Uite si un review: http://lab501.ro/placi-video/amd-radeon-r9-280x-r9-270x-r7-260x-review. Este drept ca modelul de varf inca nu este disponibil pentru teste. Deci nu este nimic extra-mega, doar o redenumire/rebrand-uire,pur marketing. Preturile vor avea factorul de decizie.
Se stie ca doar 280-ul si 290-ul la ora actuala sunt ‘noi, restu sunt rebrand (daca nu ma insel).
Totusi rebrand-ul ala este un seria 7xxx, nu poti sa zici ca e praf, si plus nVidia face asta’n draci, ei fac asta cu GPU-urile lor high-end, dapai cu low-end.
niciodata nu e prea mult, cred ca au lasat loc de editii „oc”.
Iar model dinasta turbina…
Chiar azi testam un 7970 si in full load am crezut ca decolez….
Pei turbinele sunt bune, ca macar acolo ai de unde sa ii ‘dai’, daca aveai ventilator normal ca pe timpuri cu led-uri GO FASTER!™ te plangeai ca placa se incinge si fan-ul merge tot timpul la 100%.
De ce esti rau ? Pe turbina iti sta si procesorul in temperaturi mai mari, ai consum mai mare de energie, ai praf mai mult, ai zgomot mai mare.
Plusul pe care il prezinta este de partea producatorilor, care baga mai putini bani in dezvoltarea unui sistem de racire mai „destept”.
[…] Pe turbina iti sta si procesorul in temperaturi mai mari […]
Ce ?
N-are logica ce spui, turbina este cea mai eficienta metoda de a disipa caldura;
Trage aer pe o parte din carcasa, si il scoate afara din carcasa prin spate.
Fan-urile ‘trag’ aerul cald care este produs de chip si ti-l da in carcasa.
Think!
Cum naiba ai praf mai mult cand ea trage aerul DIN carcasa si il da AFARA.
Si normal ca ai zgomot mai mare ca se invarte mai repede.
Si cat despre consum eu zic ca-i mai bine 1x turbina decat 3x Fans cu DirectCU II vrajeala si led-uri albastre GO FASTER!™
DirectCU II si alte manevre de marketing sunt doar atat, marketing.
De asta si vezi pe top-end-uri numai turbine cand ies prima oara, eficienta si ‘peace-of-mind’.
Data viitoare iti fac printscreen la 3D Mark 2011, sa vezi cum sta un GPU de 7970 in 90 grade. Iar un 760 de la nVidia nu trece de pragul de 75-80 grade.
Sa nu mai zic ca in spatele lui 7970 faci focul, te incalzesti. Iar gtx-ul abia se aude.
[…] Data viitoare iti fac printscreen la 3D Mark 2011 […]
Data viitoare 🙂