Anul trecut la CES 2013 nVidia a prezentat platforma mobila Tegra 4, formata dintr-un quad core Cortex A15 si un GPU cu 72 unitati. Aceasta nu a avut prea mult succes. Dar a trecut un an, si nVidia mai incearca o data. Noua platforma Tegra, cu nume de cod Logan (Wolverine din X-Men), nu a primit insa indicativul 5.
In loc, nVidia a preferat sa o denumeasca Tegra K1, pentru a sublinia atentia pe care au oferit-o GPU-ului. Ca practic acesta se schimba radical, si are la baza arhitectura Kepler. Si ca noutate, vor exista doua variante ale acestei platforme, una destinata telefoanelor si tabletelor, si alta pentru microserver-e. Iar GPU-ul este identic intre ele.
Prima seamana extrem de mult cu Tegra 4. Pentru ca este alcatuita tot dintr-un quad core Cortex A15, plus al cicilea nucleu economic. Dar intr-o revizie noua, si pe un proces tehnologic de 28 nm. Ce a permis urcarea frecventei quad-ului pana la 2.3 GHz, in timp ce nucleul 5 sta intre 500 si 1000 MHz.
Si asta a permis performate cu 40% mai bune la un consum similar. Sau o reducere de 45% a consumului electric pentru aceeasi performanta. Adica nu foarte mult in plus. Memoria cache ramane neschimbata fata de Tegra 4: cate 64 KB L1 per core plus 2 MB L2 la comun.
A doua varianta are la baza un dual core realizat in intregime la nVidia in ultimii trei ani, Denver, cu arhitectura ARMv8 si 64 bits. Acesta atinge 2.5 GHz, este mult mai complex, si mai performant. Si dupa reteta oferita de Qualcomm cu Krait si de Apple cu Cyclone si Swift, renunta la numarul mare de nuclee, oricum inutile in lumea ultra mobila, in favoarea optimizarii si a eficientei. Iar memoria cache este de 192 KB L1 per core.
CPU-ul comunica cu memoria LPDDR3 printr-o magistrala pe 64 bits. Iar GPU-ul a ajuns la 192 unitati, pe langa arhitectura Kepler. Si asta a introdus compatibilitatea cu DirectX 11, OpenGL 4.4, OpenGL ES 3.0 si Cuda 6. Acest GPU este alcatuit, pe langa cele 192 Stream Processors care formeaza un SMX (Streaming Multiprocessor), din 4 ROP-uri si 8 unitati de texturare.
Consumul electric este estimat a fi sub 2 W, chiar si cu frecventa de 950 MHz pe care o are acest chip grafic. Si asta duce puterea totala de procesare la 365 GFLOPS, mult peste Xbox 360 (240 GFLOPS) sau PS3 (192 GFLOPS). Din pacate o comparatie la acest nivel cu Tegra 4 nu ne este oferita. Dar nVidia ne asigura ca Tegra K1, din punct de vedere grafic este de departe cea mai rapida platforma. Si are o versiune de Serious Sam 3 ca se ne-o demonstreze.
In Tegra K1 s-a lucrat si la nivel de ISP (Image Signal Processor). Acum primim doua noi ISP-uri, de generatia a treia, ce put lucra cu camere de pana la 100 MP, poate coda si decoda rezolutii UltraHD in H.264, VP8, VC1, dar numai decoda H.265.
Iar ca si conectivitate noua platforma nVidia permite trei port-uri USB 2.0, doua USB 3.0, eMMC si PCI-E 4x. Dar marele absent este inca o data LTE-ul. Iar integratorii ce vor dori Tegra K1 vor avea nevoie de un chip suplimentar pentru LTE.
nVidia spera ca versiunea quad core de Tegra K1 sa fie gata in prima parte a acestui an 2014, pentru a putea ajunge in telefoane si tablete. Iar varianta mai interesanta dual core Denver va mai intarzia din pacate, pana in cea de-a doua jumatate a lui 2014. Mai ramane de vazut ce succes va avea aceasta noua platforma!