Inca de la jumatatea anului trecut 2013 va anuntam ca Sony si Panasonic lucreaza la un nou standard de discuri optice, ce urmareau capacitati de la 300 GB in sus pana in 2015. Acum, ca timpul a trecut, avem ceva mai multe detalii. In primul rand cele doua companii au stabilit si o denumire (si un logo): Archival Disc.
Si au pus la punct o serie de specificatii. In primul rand, va fi nevoie de o raza laser cu lungimea de unda de 405 nm pentru a le citi si scrie. Iar capacitatea ar trebui sa creasca de la 300 GB initiali, la 500 GB si apoi chiar 1 TB, prin cresterea densitatii. Insa daca disecam putin situatia, lucrurile nu sunt chiar asa de impresionante.
Pentru ca acesti 300 GB sunt obtinuti pentru discuri cu doua fete, iar pe fiecare fata Archival Disc permite pana la trei straturi. Deci un strat ar avea numai 50 GB, abia de doua ori cat are de opt ani un strat de disc Blu-Ray.
Tare dar nu cred ca il voi folosi, nici blu-ray nu mi-am cumparat iar dvd-rw nu l-am mai folosit de un secol :)) poate doar la PS
E foarte bun pentru ce trebuie sa fie, numele spune tot;
Dar uite ca am trait si le-am vazut pe toate, SONY cu PANASONIC, lol.
Noobs.
http://www.dntb.ro/users/frdbuc/hyper-cdrom/hyper.htm
Când ştii ce se poate face cu tehnologia optică de stocare de date nu numai că nu te impresionează să auzi de discuri optice de 300GB, dar te şi face să râzi când vezi eticheta „Archival Disc” pe nişte medii optice de maxim 1TB.
Oricum, nu capacitatea e esenţială aici, ci calitatea materialului pe care se stochează datele şi fiabilitatea unităţilor de citire/scriere. Dacă vorbim de tehnologii similare celor din CD/DVD/Blu-Ray, atunci eu nu mi-aş încredinţa datele preţioase unui mediu optic pe care peste 5-10 ani nu-l voi mai putea citi.