Conform oficialilor de la HP, in curand o sa fim coplesiti de date. Iar actualele si viitoarele sisteme de calcul, in special la nivel de server si supercomputer, vor fi insuficiente pentru a le stoca si procesa in mod rapid si eficient. Iar pentru a face fata, va fi nevoie de o arhitectura computationala noua, regandita. O revolutie in domeniu.
Asta este misiunea autoasumata de HP. Si din moment ce ne vorbeste despre ea, e clar ca inginerii lor s-au apucat de treaba. Ei au proiectat-o deja, si spera ca in cativa ani (neclarificand exact cati) sa o aduca pe piata. Din pacate au denumit-o destul de neinspirat The Machine (Masinaria).
Iar in centrul ei se regaseste memristorul, componenta electronica definitivata de HP in ultimii ani, cu un potential urias, dar care pana acum nu a reusit sa-si gaseasca nicio aplicatie practica. Insa in viitorul imaginat la HP memristorul este cheia. Pentru ca The Machine ar avea o cantitate mai mare sau mai mica de astfel de componente, ce ar servi ca memorie atat de stocare cat si de lucru, pentru o serie de procesoare ultra specializate.
Procesoarele ar fi asezate toate in jurul unitatii de memristori, pentru a avea acces la intreaga sa capacitate. Iar conectivitatea, si ea extrem de importanta, ar fi pe baza de fotoni, pentru a permite viteze de transfer de pana la 6 TB/sec.
Bineinteles, totul ar avea nevoie si de un sistem de operare complet nou. Si la el se lucreaza, pe trei cai: prima este plecata de la zero, a doua are la baza un kernel de Linux, iar a treia pleaca de la Google Android. Adica la HP nu se stie inca sigur care va fi mai potrivit. Putina compatibilitate cu orice exista pe piata ar fi totusi binevenita.
Iar in reteta The Machine vor putea fi realizate sisteme de sase ori mai puternice decat ce avem acum pe piata, care in acelasi timp ar consuma numai 20% din necesarul electric. Si o astfel de arhitectura ar putea fi folosita pe orice fel de dispozitiv, de la smartphone pana la supercomputer. Si numai pe telefon am putea avea 100 de TB.
Totusi o astfel de misiune este un pic cam mare pentru HP. Adica sa schimbe ei toata industra IT&C, de la hardware la software… cam greu. Poate daca se uneau zece cele mai mari companii din domeniu, mai aveau sanse. Desi si atunci ar fi fost in minoritate. Dar asa doar HP, sa existe intr-un monopol absolut, cine o sa-i accepte. Si nu cred ca ar fi in stare sa ofere aceasta noua si minunata tehnologie la un pret competitiv, daramite subversiv. Ca sa castige la capitolul clienti. Doar vedem ce preturi are cerneala la ei…
Conectivitatea bazata pe fotoni. Usor usor ajungem ca in Stargate, unitatile de memorie fiind cristalele.
poate vor veni si alte companii. poate …
Tare fraza de sfarsit..
si acum un sistem bun-foarte bun te ajunge 1000-2000 de euro sau chiar mai mult . La inceput logic ca vor fi foarte scump dar dupa in cativa ani se vor ieftini si vor avea preturi mari dar decente , ca celor de la apple :))
Interesant proiect, revolutionar, ambitios. Dar peste cam 5 ani si tranzistorii traditionali, trecuti de la 22 nm la vreo 4 nm, vor putea fi de vreo 6 ori mai multi pe aceeasi pastila de siliciu, deci in aceeasi prop mai performanti, si de 5 ori mai economicosi la consum, fata de cei de acum…
Iar inlocuirea completa a Ram-ului si a Hdd-ului cu memoria remanenta-n memristoare ar aduce, cred, la un minus de flexibilitate… Astfel, ne intoarcem la masinarii destepte, dar cu program fix, cum le vrea producatorul. Not my favorites…
Eu nu inteleg ce ai cu HP si de ce ti se pare ca nu poate duce la bun sfarsit ce si-a propus. Poti sa te uiti in spate si sa vezi cate tehnologii au descoperit si dezvoltat, cate standarde au impus si cat au revolutionat tot ce inseamna server. Si cand zic revolutionat nu zic de iMarketing-ul celor de la Apple ci iti reamintesc de LED, USB, InkJet, LaserJet, DVD-RW si arhitectura pe 64 biti. Uite aici mai detaliat: http://h10131.www1.hp.com/sites/innovation/hp-labs-timeline.jpg
Da, sunt scumpi, dar ei se adreseaza segmentului Business unde conteaza fiabilitatea si eficienta si au o mentalitate diferita fata de cel care administreaza bugetul unei gospodarii domestice. Cand downtime-ul este asociat cu falimentul nu te mai uiti la preturi…
Si iarasi da, aceasta tehnoligie va fi scumpa la inceput pana se dezvolta procesul de fabricatie si pana isi amortizeaza investitiile facute in cercetare si dezvoltare (ceea ce mi se pare absolut normal), dar targetul lor sunt cei care detin datacenter-uri de top si care pun pret pe spatiul folosit si pe eficienta electrica si termica.