Dupa cum stiti deja, Intel si-a impartit procesoarele Broadwell mobile in trei categorii: Broadwell Y (dual core-uri cu TDP de 4.5 W, pentru tablete si mini laptop-uri, ce au aparut din septembrie 2014), Broadwell U (dual core-uri cu TDP de 15 W sau 28 W, pentru notebook-uri normale) si Broadwell H (quad core cu TDP de maxim 47 W, pentru notebook-uri performante).
Acum, la CES 2015, Intel a introdus gama Broadwell U, cea mai reprezentativa pentru noua arhitectura, ce inglobeaza un total de 17 modele distincte. Pe care le vom vedea ceva mai tarziu. Pentru inceput sa intelegem ce inseamna Broadwell, a cincea generatie de procesoare Core, si prima realizata in procesul tehnologic de 14 nm tri-gate, cauza majora de intarzieri.
Vorbim de CPU-uri cu aproximativ 5% mai performante la aceeasi frecventa in comparatie cu exemplarele Haswell. Si aceasta diferenta este data de mici schimbari interne. Cum ar fi un programator mai mare si mai bun, ce contine acum mai multe instructiuni ce urmeaza sa fie procesate si le aranjeaza mai bine. Sau cresterea buffer-ului de translatie (acel TLB care a dat probleme la Barcelona si Nehalem) de la 1000 la 1500 de adrese, cu adaugarea unui al doilea motor de cautare si a unui modul pentru paginilile de 1 GB.
Totodata predictorul a fost si el ameliorat, calculele cu virgula mobila sufera latente mai mici, iar operatiile vectoriale sunt mai usor efectuate. Iar CPU-urile Broadwell vin cu o multime de noi instructiuni de criptografie integrate. Dar cel mai mult la aceste procesoare Intel a lucrat la reducerea consumului electric, ce a rezultat atat din procesul tehnologic mai mic, cat si din alte variate optimizari.
Pe partea de GPU integrat lucrurile stau ceva mai bine. Aici Intel a crescut numarul de Unified Shaders, si le-a regandit ponderea in cadrul unitatilor multifunctionale. Drept urmare, acum fiecare astfel de unitate contine cate opt Unified Shaders, ce-si impart intre ele memoria cache si esantionatoarele. Deci fiecare Unified Shader are automat mai multe resurse.
S-a lucrat si la compatibilitate, IGP-ul Intel stiind acum DirectX 11.2 (si implicit si DirectX 12 pe viitor), OpenGL 4.3 si OpenCL 2.0. Si codarea si decodarea video au fost ameliorate, adaugandu-se suport hibrid pentru H.265 (adica decodarea se face la nivel de Shader, nefiind o componenta specializata ca la H.264 de exemplu).
Ca rezultat final, s-a obtinut si o performanta mult mai buna, cu o medie de 20%, si o mai buna heterogenitate intre GPU si CPU, prin partajarea memoriei, ceva similar initiativei HSA de la AMD. Si am lasat consumul electric la final: pe langa micsorarea procesului tehnologic, Intel a gasit o metoda de a dezactiva IGP-ul in mod dinamic, sub control al driver-ului si al aplicatiei. Ceea ce reduce suplimentar consumul in mod idle spre 12.5% din cat era pana acum. Pentru ca toate partile ce se ocupa de procesare sunt oprite, ramanand activa doar partea de controller de display. Si ca tot a venit vorba de conectivitate, Broadwell beneficiaza de HDMI 1.4b si DisplayPort 1.3a, cu rezolutii de pana la 4K.
Dar sa revenim la noile procesoare Broadwell U ce au sosit acum. Chiar daca sunt numai dual core-uri, ele populeaza toate gamele Intel, de la Core i7 la Celeron. Si vin sub doua forme distincte. Prima, mai mare, de 1.9 miliarde de tranzistori si 133 mm2, contine un GPU cu 48 Unified Shaders (GT3, fie Iris 6100 fie HD 6000). Cea de-a doua, mai mica, de 1.3 miliarde de tranzistori si 82 mm2, are IGP-ul cu numai 24 Unified Shaders (GT2).
Controller-ul de memorie suporta pana la 16 GB LP-DDR3 de maxim 1866 MHz, optiunile de virtualizare sunt destul de rare, iar tehnologia Hyper-Threading este destul de prezenta. Dar mai bine vedem toate cele 17 modele si diferentele dintre ele.
In primul rand trebuie sa remarcam cata grija a avut Intel in denumirea tuturor acestor procesoare: zero. Numele chiar nu mai inseamna nimic, nu poti sa-ti dai seama de aproape nicio particularitate, care e mai bun sau mai prost, care e mai rapid, care are GPU mai performant. Si inca o data ma frapeaza preturile practicate, egale intre modele cu diferente semnificative la putere. Nu vad cum un integrator ar cumpara procesorul mai slab la acelasi pret. Dar probabil Intel le vinde ca pe tricouri, adica obliga un client nu numai sa comande cantitati de minim 1000 de bucati, dar probabil si sa ia o cantitate egala din fiecare „marime”.
Dupa ce ne revenim din denumiri, observam o serie de aspecte inca nediscutate. In primul rand, cand vine vorba de Core i3, IGP-ul HD 5500 are numai 23 Unified Shaders. Pentru ca Intel a dorit sa valorifice si destul de multele CPU-uri cu o unitate nefunctionala. In al doilea rand modelele Pentium si Celeron au GPU cu jumatate din Unified Shaders dezactivate. Iar frecventa de idle pentru fiecare IGP este de 300 MHz. In forma sa cea mai performanta (Iris 6100 la 1100 MHz din Core i7 5557U), IGP-ul din Broadwell U dezvolta o putere de procesare de aproximativ 845 GFLOPS.
Mai trebuie sa amintim si northbridge-ul integrat, care ofera 4 port-uri SATA 600, 4 USB 3.0 si 8 USB 2.0, TPM, un conector PCI-E 2.0 4x si alte 12 benzi PCI-E 2.0. Plus Wi-Fi AC 7265 si Wi-Di 5.1. La final va lasam cu un grafic furnizat de Intel, unde incearca sa ne prezinte beneficiile aduse de Broadwell U fata de Haswell U, beneficii inca neconfirmate de teste independente. Cu care se incearca impresionarea publicului cat de cat…
Demult n-am mai văzut un articol scris atât de prost. 😐
Care e diferenta intre Iris si HD? avantaje- dezavantaje mai ales ca nu vreau o placa video dedicata.
Iris are mai multe unități de execuție (shadere) decât HD, iar Iris Pro are inclusiv memorie integrată pentru performanțe și mai mari decât Iris. Avantajul e performanța, dezavantajul e consumul mai ridicat de energie la procesoarele mai performante.
Vezi aici detalii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_HD_and_Iris_Graphics#Haswell
Mie mi se pare bun, are suficienta informatie. Daca va place sa cititi doar abureli e partea a2a. Daca citesti os tire dincolo, o sa vezi ca are si de 3 ori mai multa informatie ca aici.
Cand spui „articol prost” da si exemple, asa ceilalti cred ca te-ai trezit cu fatza la cearceaf. Ofera informatii suficiente, vrei mai mult ai Google.Oricum, in privinta celor de la Intel, nu am laude Ne aburesc cu marele Broadwell de ceva vreme, iar pana la teste independente, inca nu e nimic clar.Vad ca diferenta I3 – I7 simtita doar in pret, consta mai mult in partea grafica decat cea de procesare. Eu unul nu am folosit pana acum solutia lor grafica, cu toate ca mi-a fost servita obligatoriu si bineinteles platita.
Gramatica e maltratată, IT-ul e tratat la nivel de amator (cu tente de ridicol), iar volumul de informații nu are cum să compenseze deficiențele astea. Cel mai simplu e să mi se pună etichetele „grammar nazi” și „elitist” și s-a rezolvat reclamația mea, însă articolul tot e scris prost.
Aș putea să arunc și eu în stânga și dreapta cu eticheta „merge și-așa” ca să nu mai lungim povestea. Dar dacă vreți calitate haideți să nu ne mai comparăm cu gafele („și alții fac”), ci să neuităm spre profesioniști sau măcar la ăia care se descurcă mai bine decât noi. Orice treaptă urcată e binevenită.
***
Rog echipa Arena IT să șteargă comentariul meu după ce împlinește 48 de ore. Scopul meu nu-i să fac valuri, ci să atrag atenția că e cazul să fim atenți și la calitate, nu numai la cantitate. Știu că nu-i ușor să faci jurnalism în timpul liber, însă prefer calitatea în articole mai puține sau mai scurte decât în stilul ăsta. Chiar dacă-i un proces lung, scopul final nu-i perfecțiunea, ci creșterea calității pas cu pas.
***
1. „Dupa cum stiti deja, Intel…” <- Ar trebui să fie evident că nu știu toți. Ce rost ar mai avea să citim Arena IT sau alte publicații (online/offline) dacă le-am ști deja pe toate?
2. "Pe care le vom vedea ceva mai tarziu." <- S-o ia naiba de gramatică! Dacă suntem români ne putem exprima oricum cu propria limbă, nu-i așa? Ce ne trebuie nouă subiect, predicat și alte aberații prin propoziții? Ăsta-i un articol, nu o emisiune radio/tv, la care poți face artificii lingvistice separând frazele ca să punem accentul pe ceva anume.
3. "Pentru inceput sa intelegem ce inseamna Broadwell…" <- Păi nu "știm deja"?
4. "a cincea generatie de procesoare Core, si prima realizata in procesul tehnologic de 14 nm tri-gate, cauza majora de intarzieri." <- Din nou, s-o ia naiba de gramatică! Punem fix când vrem noi "si" înainte de virgulă și dacă tot ne facem de cap cu virgulele hai să le folosim și în loc de liniuță de despărțire. Lasă că pricep cititorii. Dacă nu, să-i ia naiba și pe ei.
Linuța de despărțire prebuia pusă obligatoriu după "tri-gate" pentru că altfel cauza întârzierii i se atribuie celei de-a cincea generații de procesoare Core, nu procesului tehnnologic de 14nm. Cine (chiar) știe gramatică, înțelege diferența.
5. "Vorbim de CPU-uri […] mai performante […] in comparatie cu precedentii Haswell." <- "CPU-uri" (plural) are genul feminin, iar "precedenții" are genul masculin.
6. "Si aceasta diferenta este data de mici schimbari interne." <- Vezi punctul 2.
7. "Cum ar fi un programator mai mare si mai bun, ce contine acum mai multe instructiuni ce urmeaza sa fie procesate si le aranjeaza mai bine." <- Vezi punctul 2.
[…]
X. "In primul rand trebuie sa remarcam cata grija a avut Intel in denumirea tuturor acestor procesoare: zero. Numele chiar nu mai inseamna nimic, nu poti sa-ti dai seama de aproape nicio particularitate, care e mai bun sau mai prost, care e mai rapid, care are GPU mai performant."
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core#Nehalem_microarchitecture_based
"With the release of the Nehalem microarchitecture in November 2008,[15] Intel introduced a new naming scheme for its Core processors. There are three variants, Core i3, Core i5 and Core i7, but the names no longer correspond to specific technical features like the number of cores."
Y. "Si inca o data ma frapeaza preturile practicate, egale intre modele cu diferente semnificative la putere. Nu vad cum un integrator ar cumpara procesorul mai slab la acelasi pret." <- Puterea și autonomia sunt două lucruri diferite și intergratorul alege ce-i convine mai mult conform strategiei de marketing. Important e să aibă opțiuni.
Z. "Dupa ce ne revenim din denumiri, observam" <- Oare câți cititori au avut nevoie 'să-și revină din denumiri"? Cei mai mulți nu-s oameni tehnici, așa că vor alege alții PC-uri sau procesoare în locul lor, iar cei care se pricep nu aleg procesoare după denumiri, ci după specificații. Deci care-i de fapt problema cu denumirile?
1. Dupa cum stiti deja, ca presupun ca cititorii nu sunt prima data pe aici, din greseala. Iar cine nu stie, are si link si o explicatie succinta imediat. Chiar nu ai putut inghiti acele cuvinte (de introducere, de legatura)?
2. Ai auzit de propozitie cu subiect subinteles? Exista, se invata la scoala, prin generala. Stiu ca probabil au trecut multi ani de atunci, dar unii dintre noi stau mai bine cu memoria. Si spre deosebire de predicat, subiectul poate lipsi dintr-o propozitie. „Mergem la munte?” – care este subiectul?
3. A very valid point!
4. LOL!!! Te nemultumeste ca s-a folosit virgula in loc de liniuta. Chiar nu stiu cum ai mai putut citi dupa asta!!! FYI, AMBELE marcheazapauza dintre diferite parti ale propozitiei, dintre propozitii sau fraze. Liniuta nu poate fi insa folosita la enumerari, dar in rest este interschimbabila cu o virgula. Culmea este ca tu ai inteles perfect sensul (ca probabil si restul cititorilor), dar te-ai decis sa gasesti nodul din papura. Grammar nazi? Cred ca alti termeni sunt mai potriviti…
5. In sfarsit ai gasit o greseala. GG! Hai sa aruncam tot articolul pt ea! Se va corecta.
6, 7 etc Vezi punctul 2 si o carte de gramatica. Ca sa gasesti si subiectul si predicatul! Si nu pot desparti fraza pentru a pune accentul pe ceva, pentru ca spui tu?
X, Y, Z: Cu fiecare generatie de procesoare, Intel amesteca si mai tare aceste denumiri. Iar acum chiar nu mai inseamna mai nimic. Sigur, cu tabelul in fata, le poti gasi unele corespondente. Insa cand vezi unul singur, sau doua si vrei sa le compari, nu prea poti spune nimic. Si trebuie sa cauti un astfel de tabel ca sa te poti pronunta. Si asta este o strategie de marketing, ca eventualul client sa nu prea stie ce ia. Iar preturile sunt aceleasi pentru modele din aceeasi serie: de ex i7 5600U si i7 5500U costa tot 393 $. Diferenta intre ele este doar de frecventa. Tu pe care ai da 393 $ daca ai avea de ales?
Si nu, comentariul tau nu va fi sters peste 48, 96 sau oricate alte ore. Toata lumea trebuie sa vada de ce este atat de prost acest articol!!!
1. Vizitatorii trebuie să citească, nu să „înghită”, iar formulele de adresare trebuie să țină cont de audiență. Unii sunt avizați, alții nu, așa că e bine să eviți să-i pui pe toți în aceeași grămadă.
2, 6, 7. Din moment ce te-ai oprit la „subiect și predicat”, nu știu câtă importanță mai are câtă gramatică am uitat eu. N-are rost nici măcar să mă întreb câtă ai învățat tu din moment ce mi-ai răspuns repezit, combativ.
4. „cauza majora” explică ce efect a avut procesul de fabricație asupra lansării. N-ai de ce să o tratezi ca pe o parte din enumerare.
X, Y, Z. Corect ar fi fost să amintești că denumirile procesoarelor nu mai reflectă demult specificațiile lor, fără să spui că acordă zero atenție aspectului ăsta sau că „ne revenim din denumiri”.
E absurd și să compari prețurile raportându-te la detaliile sumare din tabelul inclus în articol din moment ce procesoarele au o grămadă de specificații tehnice. Vezi diferența dintre cele două menționate de tine:
http://ark.intel.com/compare/85214,85215
Prețul în sine poate fi o strategie – să încurajeze achiziția anumitor tehnologii.
„o strategie de marketing, ca eventualul client sa nu prea stie ce ia”
Eu nu văd o strategie împotriva clientului („să nu știe”), ci pur și simplu au abordat niște denumiri simplificate. Uite un exemplu de denumire care reflectă specificațiile: HX316C10FB/4. Nu că ar fi foarte ușor să reținem i7 5600U dar e mult mai ușor decât exemplul anterior.
Din pacate n-am cum sa ma fac inteles de unele persoane. Daca nu mai raspundeai, erai mai bine. Asa te acuzi in continuare. Nu o sa incerc sa te mai lamuresc, sa nu ajungi mai rau. Doar atat mai spun: daca tie nu-ti place o formulare, nu inseamna ca este gresita!
Nu mai incerca;
Nu poate sa inteleaga limba romana decat simpla, ‘mot a mot’;
Nu e primul si nici ultimul care „s-a descurcat” la scoala 🙂
Mda. Trăiască noua generație! Probabil numărul profesorilor buni a scăzut drastic din cauza haosului din sistemul educațional, că nu se mai face școală ca în trecut.
Ca fapt divers, la admiterea în liceu am luat punctajul maxim la gramatică. Asta nu înseamnă că am rămas la nivelul de atunci, ci doar ar trebui să vă ridicați semne de întrebare dacă am vorbit sau nu prostii. Asta dacă vă mai interesează să vă întrețineți cunoștințele de gramatică.
Ok, daca tu vrei, continuam:
1. Am spus ca aia este o formula de introducere. Tu spui ca nu este corect sa o folosesc. La fel cum te-ai legat de verbul a inghiti, adresat direct tie, celui nemultumit, nu tuturor. Daca spuneam ca nu poti accepta formula, tot asta era replica ta incuiata? Vizitatorii citesc, tu te poticnesti.
2, 6, 7. M-am oprit la subiect si predicat, pentru ca pe ele le-ai cerut tu (spunand ca nu sunt). Normal ca nu-ti convine explicatia, pentru ca problema (ta) nu exista dincolo de lectura ta. Raspunsul meu a fost defensiv, si deloc repezit.
4. Am spus ca virgula si liniuta sunt interschimbabile in toate situatiile in afara de enumerare (unde merge doar virgula). Tu ai inteles ca eu am facut o enumerare. No comment. N-am cu cine.
X, Y, Z. Inca o data „Corect ar fi fost” sa spun exact ca tine, ca altfel nu e bine (la tine). Te impiedici de orice cuvant care nu-ti suna, si spui ca nu este corect. Insa nu am scris numai pentru tine. Nu trebuie sa-ti placa numai tie. Si dupa cum ai vazut, alti cititori te-au contrazis din prima! Deci cred ca este timpul sa stai jos, in banca ta. Esti singurul ramas dupa ore.
Si inca o data iti repet. Preturile sunt frapante. Ai incercat sa ma contrazici cu un link. Macar te-ai uitat pe el? L-ai inteles? Pentru ca link-ul tau nu face decat sa-mi intareasca afirmatia. Pentru ca i7 5600U, modelul mai rapid, are si mai multe tehnologii active (vPro, TSX-NI, SIPP, AES New), si totusi i7 5500U costa la fel.
Cat o sa continui sa contesti de dragul de a contesta? Si felicitari pentru punctajul maxim, unul dintre putinele momente de glorie probabil…
„Broadwell Y (dual core-uri cu TDP de 4.5 W)”
TDP-ul declarat vrei sa zici, ca in functie de ce decide producatorul notebook-ului / tabletei, acesta poate fi mai mic (3.5W) sau mai mare (6-7W).
„Broadwell H (quad core cu TDP de maxim 47 W, pentru notebook-uri performante)”
H-urile in varianta single chip sunt dual-core cu Hyper Threading.
„In primul rand trebuie sa remarcam cata grija a avut Intel in denumirea tuturor acestor procesoare: zero”
Daca tu n-ai inteles nomenclatura, nu-i baga pe toti in aceeasi oala. Poate Pentium / Celeron si i3 sunt mai ciudate, dar la i5 si i7 nu vad ce-i asa complicat. Terminatia 00 e varianta de baza cu HD5550. xx50 e varianta cu HD6000, in timp ce xx57 sugereaza prezenta Iris Graphics.
[…]Terminatia 00 e varianta de baza cu HD5550. xx50 e varianta cu HD6000, in timp ce xx57 sugereaza prezenta Iris Graphics.[…]
Ma bucur ca tu ai inteles cum sta cu denumirile dar doar ptr partea de gpu ca la frecventa proc nu te-ai uitat.
Oricat de mult ai zice tu ca denumirile nu sunt ciudate ele sunt.
Numai intel putea gasi numere dinastea 5557, 5287…. parca au jucat la pacanele cu cifre ptr denumirile astea
La anu poate nu pun denumiri de genu : 5287.57
Probabil sunt numere de Loto, necastigatoare.
La frecvente cred ca-i si mai simplu, ca te legi de primele 2 parti ale numelui: 5200 si 5300 pentru i5-uri si 5500 si 5600 pentru i7.
[…] Vorbim de CPU-uri cu aproximativ 5% mai performante la aceeasi frecventa in comparatie cu precedentii Haswell […]
Se vede clar ca trag de timp cu ele, si asta din cauza celor de la AMD…
[..] un conector PCI-E 2.0 4x [..]
Wait ~ what ?
In 2015 Pcie la 4x ?
Astia chiar nu mai stiu cum sa traga de timp….
Rusine!
e un tick.aceeasi arhitectura pe un proces de fabricatie mai mic