Sunt singurul cu impresia de deja vu? In urma cu cateva luni nVidia dezactiva overclocking-ul pe GPU-urile Maxwell mobile. Dupa care, la presiunile utilizatorilor, l-a reactivat. In urma cu cateva zile nVidia a revenit asupra acestei decizii, si inca o data a anulat overclocking-ul pe aceste placi video mobile.
Si a infruntat un nou val de publicitatea negativa. Dar nici in acest moment compania nVidia nu este dispusa sa lupte si sa lase lucrurile asa cum sunt. Drept urmare, inca o data s-a razgandit, permitand overclocking-ul pe GPU-urile sale de laptop. In acest scop a pus la punct tarziu in noapte un hotfix, 353.00, care are singurul rol de a remedia aceasta problema.
Se pare ca nVidia a ametit de tot acest subiect, dar speram sa fie cat mai repede si definitiv clarificat, pana nu ne bulverseaza si pe noi…
Sa ne bulverseze cu ce? Sansele sa fac overclock la gtx 860m-ul meu Maxwell sunt 0. Sunt ferm convins ca si altii cu placa video Maxwell mobile gandesc la fel.
Daca au bani de rma’uri,sa activeze ce vor pana se topesc laptopurile
Se speculeaza ca defapt e inversa faza;
Ca sa mai scape nvidia de RMA-uri, oamenii care isi trimit laptop-urile inapoi pe buna dreptate ca s-au ‘topit’ o iau pe coaja drept „nu ti-l reparam ca i-ai facut OC” etc
Si in plus, asa mai castiga si ei niste bani pe pielea la „prosti” care chiar fac OC …
De asta si le-ar da o solutie de OC….
Dar aici nu se stie cine pierde insa, integratorul sau producatorul cand chiar trebuiesc reparate componentele.
Daca o placa video sau un procesor s-a ars(topit),cum ar putea cineva(service IT) sa demonstreze ca asta s-a intamplat de la OC si nu din alt motiv?
Eu zic ca nimeni nu poate proba asa ceva!
Exista ‘blackbox-uri’ in CPU-urile Intel dar si AMD, care inregistreaza temperatura, volti, frecventa etc.
Sunt sigur ca exista si la GPU-uri, ca altfel toate lume le-ar arde intentionat sa primeasca altceva.
Adica ceva ca si cutiile negre de la avioane?
Ma indoiesc sincer ca exista asa ceva,daca piesa s-a ars nu cred ca se mai poate identifica motivul!
Si spun asta pentru ca eu am exemple de procesoare in garantie,overclock-ate excesiv,arse si schimbate in garantie fara probleme. 🙂 Orice apreciere ca s-a ars de la OC este pur speculativa.
https://www.techpowerup.com/29784/intel-cpus-have-oc-black-box.html
Poftim, din 2007 s-a confirmat ca intel pune asa ceva acolo;
Si am auzit acum multi ani ca si AMD pune pe produsele lor asa ceva.
Nu bag mana-n foc pentru nVidia pentru ca nu stiu nimic si nu gasesc nimic, dar sunt 99.9% sigur ca si ei fac asa ceva.
Trebuie sa existe un „log” undeva.
Am vazut si eu articolele,dar in cazul procesoarelor am indoieli sincere ca daca se „prajeste”.scapa ceva din el care poate fi citit dupa „prajire”. 🙂
In ce privesc GPU-urile,ar putea fi posibil,dar mie proprietarul magazinului IT de unde cumpar eu de peste 10 ani,mi-a confirmat ca niciun furnizor unde au garantia piesele lui nu ii poate demonstra ca un procesor s-a ars de la OC!
Ai tu indoieli, dar inginerii stiu mai bine cum functioneaza, si evident, functioneaza din 2007.
Se instaleaza o unitate auxiliara care nu are legatura cu core-ul, ala nu face nimic altceva decat sa inregistreze parametri…
Ce-i asa de greu de facut .. ?
Sau tu ai impresia ca un CPU este „TOT” plin inauntru si daca se ard core-urile s-a terminat cu toata ‘pastila’ ?
Chiar daca ar ‘exploda’ un CPU si se ‘rupe’ in doua, ar putea sa ramana o unitate care inregistreaza „ce s-a intamplat” intacta
Daca o spui cu atata convingere ,nu imi mai ramane decat sa te cred! 🙂
Nu trebuie sa ma crezi pe mine, daca citeai articolul (cum sustii ca ai facut-o) erai informat deja.
L-am citit,dar ei nu m-au convins prea bine,tu in schimb ai fost mai convingator! 🙂
HD8750 schimbat in garantie, am avut OC pe el, nu stiu ce sa zic de black box, e posibil sa fie dar depinde si cat de bine lucreaza cei de la service, ce aparatura au…
Si la noi in Rom e cam jale la service-uri in general
[…]A few big retailers and etailers have confirmed that Intel actually can check if you overclocked your CPU. When you burn your CPU Intel asks its retailers and etailers to return the CPU back to its factory. Intel then reads data from a hidden part of the CPU, and instantly finds out if the CPU has been overclocked or overvolted.
Retailers and etailers said that they are not sure about Intel’s methods of judging who gets the new CPU, but they said that Intel gets back to them if you overclocked too much, and simply refuses to RMA the part[…]
In plus nu stiu daca ei in 15 zile magazinul poate lua produsul de la tine, apoi sa il trimita la service, service-ul sa il verifice, apoi sa il trimita la intel …
Pei cam aia-i faza;
Intel are aparatura corecta sa verifice, nu service-ul autorizat care doar constata problema majora.
Si mai mult ca sigur multe nu se ‘trimit’ inapoi la intel din diverse motive (costa etc), mai simplu se pare ca este sa le inlocuiasca direct magazinul cand are „OKAY-ul” de la service-ul partener ~autorizat Intel.