Testez de trei saptamani ultimul smartphone de top din ograda Samsung, adica Galaxy S6 Edge Plus. L-am folosit ca smartphone principal atat pentru task-urile zilnice (browsing, facebook, to-do-uri) cat si ca si aparat foto in ultima calatorie. Ca atare, pot sa vin acum cu un review complet care, sper eu, o sa va convinga daca smartphone-ul isi merita sau nu pretul.
Samsung Galaxy S6 Edge+ a fost primit in teste prin programul Orange Smartphone Testers. Am mai facut un articol pentru intrebari, un unboxing, un articol cu primele impresii si un review – complet cred eu – pentru camera foto. Un share/like in plus la acest articol sau la cele mentionate anterior ne ajuta in fata celorlati bloggeri participanti la program.
Am analizat, rand pe rand, fiecare aspect al gadget-ului si acum vin cu concluziile, in capitole separate pentru fiecare categorie de testare. Sa trecem la treaba.
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran, difuzor
- Camera
- Autonomie
- Pret, disponibilitate, concluzie
1. Specificatii
Samsung Galaxy S6 Edge+ este un smartphone cu specificatii foarte bune, fiind si primul Samsung (alaturi de Note 5, fireste) cu 4 GB memorie RAM. Dar haideti sa vedem datele exacte.
- Ecran: 5.7 inch cu rezolutie 1440 x 2560 si 518 PPI
- Procesor: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 + Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57
- RAM: 4 GB
- Memorie interna: 32 GB sau 64 GB
- Camera: 16 megapixeli spate, 5 megapixeli fata
- Baterie: 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 5.1.1
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth, senzor de amprenta
2. Design si ambalaj
Ambalaj. Arata bine si e solid, are aceeasi solutie pentru deschidere ca si pana acum: un capac pe jumatate de cutie. Insa e un mod de prezentare elegant, care prevesteste ceea ce urmeaza sa gasesti inauntru.
Design. Mi-a placut inca din primul moment design-ul lui S6 Edge+, inca de cand l-am scos din cutie. Este elegant, are materiale bune: sticla pe fata si spate si metal pe margini, iar varianta pe negru e cea mai aratoasa, dupa parerea mea. Celelalte sunt prea sclipitoare.
3. Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
Sistem de operare. Vine cu Android 5.1.1 si cu TouchWiz UI peste – cauza principala a problemelor pe alte Samsung-uri mai vechi, cam pana la S6. Inca din prima zi a primit un update mai mare. Dupa care la cateva zile am tot primit update-uri: ori de stabilitate, ori de securitate ori pentru touchscreen. Semn ca acestea nu trec prin mainile operatorului si ca Samsung nu doarme, incercand sa repare activ problemele care apar.
Aplicatii. Se stie ca Samsung pune aplicatii proprii pe telefoane, de asemenea se stie si ca Orange pune aplicatiile proprii pe terminale. Ca atare, avem ceva aplicatii non-Google si pe Galaxy S6 Edge+. Partea buna e ca nu sunt foarte multe, partea si mai buna e ca o parte pot fi dezinstalate. Le identificati voi pe cele in plus in imaginile de mai jos.
Insa nu toate aplicatiile sunt inutile. Am folosit si chiar mi-a placut foarte mult S-Health, aplicatia care-ti permite sa: iti masori pulsul, sa numeri pasii si, tot pe baza pulsului, sa-ti determini nivelul de stres si de oxigen in sange. Nu stiu cat sunt de precise ultimele doua insa sunt binevenite. Cat despre pasi… ne-am plimbat putin pe jos. 🙂
Dupa care, acesta mai vine si cu aplicatii de la Microsoft preinstalate: Word, Excel, PowerPoint si OneNote. In plus, fiecare utilizator de OneDrive primeste 100 GB gratuit timp de doi ani, daca-si conecteaza contul la S6 Edge Plus.
Utilizare. Avand in vedere specificatiile, prezentate la punctul 1, era cam imposibil sa te astepti ca acest smartphone sa nu se miste bine. Si chiar se intampla asa. Terminalul se misca pur si simplu impecabil. Am avut de cateva ori urmatoarea problema, relatata si in primele impresii: se bloca sau se inchidea TouchWhizz-ul la deblocare. Am inteles ca ar fi din cauza faptului ca am activat functia de intrare in camera foto prin dubla apasare a butonului de Home – o functie extrem de utila. Daca e asa, ca de atunci n-am mai patit, atunci inseamna ca ori s-a rezolvat printr-un update, intre timp, ori se va rezolva cu siguranta.
Revenind la butonul de Home, acesta are pe el si senzorul de amprenta care este, fara doar si poate, extrem de rapid. Il poti debloca, daca pui degetul bine, chiar si in sub o secunda. Ceea ce e foarte tare.
Altfel, n-am ce sa spun despre el. Totul merge ca uns, cum ar trebui. Nu am inchis niciodata aplicatiile ca sa eliberez RAM si nu m-am uitat niciodata cate tab-uri am deschise in Chrome.
Si daca tot a venit vorba despre inchisul aplicatiilor pe Android, am un sfat foarte scurt pentru voi: nu mai inchideti TOT TIMPUL aplicatiile daca vreti sa va mearga totul rapid. Asta mai ales daca n-aveti 512 MB RAM. 🙂 Android stie sa foloseasca RAM-ul, facandu-si cache in el pentru aplicatiile utilizate, urmand ca data viitoare cand vrei sa deschizi Facebook-ul, pe care l-ai deschis acum 5 minute, sa nu trebuiasca sa-l porneasca din nou.
Performante. Iar daca nu va ajunge faptul ca v-am spus ca merge totul bine, fara sughituri sau blocaje, am facut si cateva benchmark-uri seci care scot, din nou, in evidenta puterea enorma de sub capota.
Mi-am adus aminte ca ma intreba cineva daca se incalzeste: nu se incalzeste, nu in limite iesite din comun. Daca te uiti o ora pe el la un film HD prin retea (da, am facut asta), tinandu-l in mana, o sa se incalzeasca putin, insa nu incat sa se te arda.
4. Ecran si difuzor
Difuzor. Va spun pe scurt: este doar un singur difuzor dar este foarte puternic. La volum maxim nu distorsioneaza, are un pic de bas, suficient pentru un smartphone, insa e destul de usor de acoperit cu mana daca nu esti atent.
Ecran. Display-ul este absolut genial. Culori, luminozitate, contrast. Totul. Parca ai in mana o poza dar, din nou, nu e de mirare avand in vedere ca are o densitate a pixelilor de 518 PPI!
5. Camera
De ceva vreme incoace smartphone-urile au reusit, lejer, sa intreaca in performante camerele de buzunar, asa zisele „sapuniere”. Asa ca, daca n-ai sau nu vrei sa cari un DSLR sau ceva mai mic, un mirrorless, atunci s-ar putea ca un terminal cu o camera ca si a lui S6 Edge Plus sa iti fie mai mult decat suficient pentru pozele din vacanta.
Am publicat zilele trecute un review mai complet pentru camera foto, insa redau cateva poze si o filmare si aici. Pentru mai multe puteti sa reveniti la review-ul dedicat camerei. Oricum, pozele sunt foarte foarte bune.
https://youtu.be/ALd0LnIIRSc
6. Autonomie
Am citit tot felul de povesti despre autonomia de pe acest terminal, asa ca am testat-o cum am putut eu mai bine, cam in toate modurile posibile. Avem urmatoarele cazuri:
- folosit normal cu internet tot timpul pornit, browsing, remindere, bluetooth conectat la ceas: tine o zi, poate daca il stresezi tare o sa ai doar vreo 5% la final
- folosit doar ca si camera foto cu vreo 200 de poze facute intr-o zi: am ajuns seara acasa cu vreo 65%
- folosit normal insa mai lejer: am ajuns seara acasa cu vreo 50%
Cu alte cuvinte, o zi tine minim, iar mai mult nu cred are importanta. Daca esti undeva plecat si n-ai acces la priza s-ar putea sa te tina si bateria mai mult. Daca nu, oricum seara il incarci.
7. Pret, disponibilitate si concluzie
Pret si disponibilitate. Samsung Galaxy S6 Edge+ nu este un smartphone ieftin, chiar deloc. Insa nici nu dezamageste la niciun aspect. Il poti cumpara de la Orange la un pret incepand de la 450 Euro (cu abonament) sau la 830 Euro – 3670 lei azi – liber de contract.
Concluzie. Am vorbit despre un terminal care poate inlocui o camera foto, se descurca excelent ca si dispozitiv de vazut video-uri pe el (eu fac asta inca de cand aveam un smartphone de 4.5 inch) si se misca extraordinar. Este clar cel mai bun Samsung produs pana acum, ca asta era si ideea, iar in afara faptului ca are pretul maricel nu am nimic ce sa-i reprosez.
Samsung Galaxy S6 Edge+ a fost primit in teste prin programul Orange Smartphone Testers. Am mai facut un articol pentru intrebari, un unboxing, un articol cu primele impresii si un review – complet cred eu – pentru camera foto. Un share/like in plus la acest articol sau la cele mentionate anterior ne ajuta in fata celorlati bloggeri participanti la program. Promitem sa va rasplatim in curand.
Calitatea fotografiilor și a înregistrării video mi se par excepționale pentru un telefon.
În rest nu se prea iese în evidență cu altceva, poate Samsung doar vrea să își ridice prețurile tot mai aproape, să ajungă Apple măcar la prețuri, dacă în rest nu prea reușesc :))
” în rest nu prea reușesc ” ??!! Stai tu linistit ca I-au intrecut demult pe cei de la Apple. Daca vrei argumente am sa revin cu o lista mare.
Am un S6 de câteva luni și pot sa zic ca este impecabil , mult peste iPhone 6 și chiar iPhone 6s nu reușește sa îl depășească. Plus ca se încarcă foarte repede. E locul 1 și merită toți banii investiți dacă vrei sa ai o bijuterie, face poze ca un DSLR mediu , filmează ca un GoPro Hero 3 Black, pe care îl dețin. Recomand filmare fullhd la 60 fps. Ca orice telefon, se poate optimiza sa meargă și mai bine, practic nu am ce să-i reproșez.
Si eu folosesc S6 Edge de cateva saptamani si e flawless. Camera si ecranul sunt probabil cele mai bune de pe piata. Nu pot eu misca degetele pe cat de repede proceseaza el..
Pozele mi se par putin prea saturate. Parca sunt facute de unele sapuniere Canon. Si lucrul acesta l-am scos in evidenta caci sunt hater Samsung 🙂
Un plus la desing, trebuie totusi sa le dau, poate poate mai inspira si pe altii…
In rest multumesc pentru informatiil utile, Darius!
Dacă îți faceai temele știai ca are și standardul WI Fi ac.